VideogalerijeZadne-Izdvojeno

UDARNO.COM Rješava probleme prevarenih u slučaju ilegalnih kredita

imageIstraga pokrenuta od stožera OAZ i Antiraiffeisenbank po pitanju austrijskih i slovenskih zadruga rezultirala je saslušanjima posljednjih deset dana na teritoriju Austrije, Slovenije i Hrvatske. USKOKOVI izvidi i saslušanja odvijaju se u gotovo svim gradovima Hrvatske. Iako smo doznali da USKOK radi u nemogućim uvjetima, do danas je saslušano oko 300 žrtvi ilegalnih kredita.

Iako USKOK tvrdi da bi se postupak trebao voditi u Rijeci, tužiteljstvo u Grazu će dati zaključnu riječ. Istražni tim udarno je otkrio da se ilegalne kredite plasiralo na Hrvatsko tržište već 1995 godine i to na područjima srednje Dalmacije. Unatoč određenim istražiteljima koji pokušavaju limitirati istragu na posrednike, nepobitno je utvrđeno da su posrednici zavedeni u Raiffeisenbank zadrugama kao njihovi bivši i sadašnji djelatnici, ne samo posrednici. Također svi posrednici imaju prebivališta u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji. Zadruge nisu smjele plasirati novac preko granice a to i danas rade.

Dok je istraga opsežna i u punom pogonu, odvjetnici i javni bilježnici su sa bankama još agresivniji u ovrhama. Dokazi koje posjedujemo ukazuju sasvim nedvojbeno da su ovi kriminalni krediti koji se negdje navode kao zajmovi, negdje krediti, u kojima javni bilježnici nisu provjeravali kreditora – prošli znanje HNB i sada su svi na meti Europske središnje banke, kao i sama Raiffeisenbank koja je nositelj franšize. Primjera je na stotine, gdje mnogi nisu primili uopće sredstva a potpsali su, mnogi su primili 70%, neki 90%, posrednici su se tukli da bi razdijelili i davali bankarima. Svi su potpisali ugovor u kojem stoji da potpisuju u Austriji, a zapravo su potpisali u Hrvatskoj kod javnih bilježnika.

Stožer OAZ nema članstvo već se samoorganizira i samofinancira u ovom metežu sustava. Obavještavamo sve pripadnike da su dužni radi konkretnijeg pravnog ratovanja što prije u sam stožer ishoditi materijale za odvjetničke i javnobilježničke komore. Po pitanju daljnjih smjerova veliki sastanak će se samo za pripadnike stožera (bez ponavljanja gradiva) održati 13.02. četvrtak u Zadru. Koordinatorica povjerenika Melita Jagar 098-354-477, zamjenik Branko Hleb 095-849-2007, stožer 021-276-831.





Related Articles

Back to top button