IzdvojenoZadar

Urnebesno priopćenje odvjetnice Jakova Suraća prenosimo u cijelosti. Ovo naprosto morate pročitat

Kad smo jutros dobili e-mail izvjesne odvjetnice iz Biograda na Moru, Paule Eškinje Orešković pod naslovom “zahtjev” s fotokopijom punomoći, mislili smo da se netko odlučio neslano našaliti na račun višestruko osuđivanog nasilnika Jakova Suraća. Međutim, ispostavilo se kako se zapravo radi o pravoj i živoj osobi koja postoji i kako se ne radi o nikakvoj šali.

Jakov Surać je višestruko osuđivani nasilnik. Nedavno je udario šakom u lice invalidnu osobu

Odvjetnica Paula Eškinja Orešković uistinu je dobila punomoć višestruko osuđivanog kriminalca Jakova Suraća i radi se o stvarnom e-mailu punom logičkih pogrešaka, odnosno e-mailu, a ne demanti, jer on to nije, s kojim se ne ispravljaju navodne neistine.

Nedavno je ZADAR News objavio i članak prema kojemu je, prema presudi iz 2017. godine Jakov Surać udario invaldnu osobu šakom u glavu. O tome više možete pročitati ovdje.

NASILNIK – Jakov Surać osuđivan je i zbog udaranja šakom u lice invalidne osobe koja se nije mogla braniti

Dakle, odvjetnica Paula Eškinja Orešković, ako je htjela, nije sastavila demanti sukladno zakonskoj regulativi na način da navodi koji dio treba ispraviti, već taksativno navodi laži i neistine koje su u potpunoj suprotnosti s onim što se nalazi u službenom zapisniku objavljenom na web stranicama Nogometnog saveza Zadarske županije prema kojoj je njenom opunomoćeniku izrečena zabrana igranja nogometa u trajanju od jedne godine.

Naime, prema Zakonu o medijima, opunomoćenik je dužan držati za striktno Zakona o medijima što Paula Eškinja Orešković nije napravila.

Jakov Surać nije demantirao ništa, upravo njega demantira odluka disciplinske komisije, ali i izvještaji sudaca koji su sudili spornu utakmicu

Odluka disciplinske komisije Nogometnog saveza Zadarske županije: Suraću nije mjesto na sportskim terenima, kažnjen je izgonom iz nogometa na godinu dana

 

Prijavom povjerenika za natjecanje kao i iz dostavljenog Izvještaja o utakmici je jasno i nedvojbeno utvrđeno kako je gore navedeni prekršitelj počinio prekršaj iz navedenog članka DPa, a isto je potvrđeno Izvješćem o utakmici od strane sudaca i delegata. Nakon provedenog disciplinskog postupka u kojem su prikupljena dodatna očitovanja službenih osoba, nedvojbeno je utvrđeno da je gore navedeni prekršitelj u 56. minuti utakmice isključen zbog psovanja i prijetnje sucu utakmice. Nakon završetka utakmice u izuzetno agresivnom nastupu isključeni igrač napada glavnog suca prijetnjama i vrijeđanjima u želji da se fizički obračuna u kojem bjesnilu i pljuca glavnog suca. Od fizičkog napada napadač je spriječen savjesnom reakcijom suigrača. Također je utvrđeno da se radi o ponavljanju identičnog prekršaja odnosno predmetni igrač je dana 29. listopada 2017. godine u 6. kolu 2. ŽNL SENIORA na utakmici NŠK VRČEVO (G) – NK MURVICA (M), isključen radi naguravanja i vrijeđanja iste službene osobe, čime je počinjen prekršaj iz čl. 53. st. 1.c i 2., čl. 58 i 59. DP-a, odnosno prekršaj nesportskog ponašanja prema sucima utakmice, fizički napad na službenu osobu utakmice i prijetnja službenim osobama utakmice. Na rigoroznost kazne utjecale su olakšavajuće i otežavajuće okolnosti iz čl. 36. DP-a. Olakšavajuća okolnost je što nije nastupila teža štetna posljedica.

Otegotne okolnosti su:
težina učinjenog prekršaja prilikom kojeg se prekršitelj nesportski ponio prema glavnom sucu utakmice, činjenica da se radi o ponovljenom djelu, stupanj krivnje prekršitelja za nastali incident i ponašanje suprotno odredbama Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika. Čl. 59. DP-a između ostalog propisano je da tko prijeti sucu utakmice, delegatu ili kontroloru suđenja bit će kažnjen novčanom kaznom i u ponovljenom ili težem slučaju zabranom igranja do godine dana. Čl. 133. DP-a propisano je da disciplinska tijela donose odluke i izriču kazne na osnovu provedenih dokaza i pribavljenih mišljenja i podataka od službenih osoba i tijela HNS-a, tijela MUP-a i drugih državnih tijela, kao i neposrednog zapažanja. Čl. 149. st. 2. DP-a između ostalog navedeno je da se žalba ne može podnijeti kada je prvostupanjskom odlukom izrečena kazna: ukora ili upozorenja, minimalna novčana kazna zbog isključenja ili udaljenja na utakmici, zabrana igranja jedne ili dvije utakmice, a zbog prekršaja koji je prouzročio isključenje, zabrane obavljanja funkcija na jednoj ili dvije utakmice, a zbog prekršaja koji je prouzročio udaljenje od terena za igru. Provedenim disciplinskim postupkom jasno je i nedvojbeno utvrđeno kako je gore navedeni okrivljenik počinio prekršaje iz navedenih članaka DP-a. Na taj način počinjen je prekršaj za koji je temeljem DP-a, propisano izricanje kazne kako je navedeno u izreci Odluke. Na temelju utvrđenih činjenica, Disciplinski sudac je utvrdio kao što je navedeno u izreci Odluke
.”

Ipak, gospođi Pauli Eškinji Orešković izaći ćemo u susret i objaviti njen e-mail koji nam je poslala. Bitno je pritom napomenuti kako ZADAR News, ali ni ostali mediji koji su izvještavali o slučaju nasilnika Jakova Suraća nije objavio niti jednu netočnu informaciju.

Prema e-mailu kojega nam je poslala ispostavlja se kako se cijeli svijet urotio protiv njenog klijenta, kako službene osobe lažu, kako disciplinska komisija koja je njenom klijentu izglasala izgon iz nogometa na godinu dana također laže. Ona, nadalje, tvrdi kako se objavama koje su točne i istinite povrijedio ugled i čast njenom klijentu, Jakovu Suraću.

Usporedba između Franka Pavića, vlasnika Antene Zadar, koji je imao odnose s maloljetnim dječacima i Jakova Suraća – obojica tvrde da im je pisanje ZADAR Newsa povrijedilo čast i ugled

Ovdje je bitno naglasiti i kako je slično Jakovu Suraću postupio i vlasnik Antene Zadar, Franko Pavić nakon što je ZADAR News nizom objava dokazao kako je Pavić imao odnose s maloljetnim dječacima i za to im davao novce. I on je, baš kao i Surać, svojim dopisom Hrvatskom novinarskom društvu tvrdio kako mu je narušen ugled i čast zbog objava koje su izašle na ZADAR Newsu. Baš kao i Pavić onda, tako i Surać danas nigdje ne demantira ništa konkretno i ne navodi, prema Zakonu o medijma što i kako treba zamijeniti s čim, odnosno, navodi se u e-mailu i nepotpunom i zakonski nevaljanom “ispravku” kako je Jakovu Suraću povrijeđena čast i ugled. Više o “Aferi Franko Pavić” možete pročitati ovdje.

Prenosimo urnebesni e-mail odvjetnice Jakova Suraća

Odvjetnici Pauli Orešković Eškinji udovoljavamo i, baš kao što nam i drugi građani ponekad šalju e-mailove i priopćenja, i ovaj prenosimo u integralnom obliku.

Jakov Surać osobno te po punomoćnici Pauli Eškinja Orešković, odvjetnici u
Biogradu na Moru, temeljem odredbe čl. 40. i 41. Zakona o medijima podnosi sljedeći
Zahtjev za ispravak informacije – demanti.
Dana, 13. listopada 2022. godine na Vašem portalu Zadar News

https://www.zadarnews.hr/nasilniku-jakovu-suracu-izgon-iz-nogometa-na-godinu-dana-zbog-
pljucanja-suca-i-prijetnje/ objavljene su netočne tvrdnje nepoznatog autora članka

kojima su grubo povrijeđeni ugled i čast Jakova Suraća.
Naime, u objavljenom naslovu već je nanesena uvreda za Jakova Suraća. Nema
oznake autora, odnosno isti se sakriva iza inicijala. Također, postavljena je montirana
i ponižavajuća fotografija za koju se zahtjeva da se hitno ukloni.
U Odluci Disciplinskog suca stoji:
– da se igrač Jakov Surać kažnjava novčanom kaznom u iznosu 500,00 kuna i
zabranom igranja 12 (dvanaest) mjeseci (čl. 53. st. 1.c, čl. 58. i 59. DP-a, nesportsko
ponašanje prema sucima utakmice, fizički napad na službenu osobu utakmice i
prijetnja službenim osobama utakmice) radi fizičkog napada i pokušaja nanošenja
tjelesnih ozljeda te pljuvanja glavnog suca utakmice nakon same utakmice na kojoj je
isti isključen zbog psovanja i prijetnje glavnom sucu na utakmici 5. kola LIGE
VETERANA 22/23: NK SABUNJAR (P) – NK ŠKABRNJA ’91 (Š), odigranoj dana 19.
rujna 2022. godine.

– da je na Odluku iz točke 1. Izreke ove Odluke kao otežavajuća okolnost utjecalo
utvrđeno činjenično stanje da se radi o ponavljanju identičnog djela, odnosno
predmetni igrač je dana 29. listopada 2017. godine u 6. kolu 2. ŽNL SENIORA na
utakmici NŠK VRČEVO (G) – NK MURVICA (M), isključen radi naguravanja i
vrijeđanja iste službene osobe.
Naglašavamo da spomenuta Odluka nije konačna jer je Jakov Surać po punomoćnici
uložio žalbu na istu, a što je u članku propušteno naznačiti.
Navedeni i opisani prekršaj Jakov Surać uopće nije počinio. Iskorišten je monopolski
položaj službenih osoba kako bi se na ružan način okaljalo ime jednog profesionalnog
sportaša.
Iz pobijane Odluke disciplinskog suca (objavljene u članku) najprije nije jasno za što se
igrač Jakov Surać kažnjava. Isti se kažnjava za nešto što uopće nije uradio.
U točki 1. Odluke stoji da se Jakov Surać kažnjava u svezi s čl. 53. st. 1.c, čl. 58. i 59.
DP-a, – nesportsko ponašanje prema sucima utakmice, fizički napad na službenu osobu
utakmice i prijetnja službenim osobama utakmice odnosno radi fizičkog napada i
pokušaja nanošenja tjelesnih ozljeda te pljuvanja glavnog suca utakmice nakon same
utakmice na kojoj je isti isključen zbog psovanja i prijetnje glavnom sucu, a što je u
potpunosti netočno.
Dakle, Jakov Surać, nije fizički napao nikoga, a pogotovo ne službenu osobu utakmice,
niti za navedeno postoje ikakvi dokazi, upravo zato što napada nije bilo.
Uvidom u sam zapisnik s utakmice razvidno proizlazi da se nikakav fizički napad ne
spominje. Nije jasno zašto se u Odluci uopće spominje fizički napad ili pokušaj istog
kada u samom Zapisniku ne postoji ni riječ o istom.
Nadalje, Jakov Surać nikomu nije prijetio ni na koji način. Štoviše Jakovu Suraću ,
neposredno nakon serije objavljenih članaka kojima je Jakovu Suraću nanijeta šteta te
su mu povrijeđeni ugled i čast, je prišao glavni sudac utakmice te mu je priznao da su
pojedine osobe pokušale utjecati na njega da ode na policiju i lažno ga prijavi za
kazneno djelo prijetnje smrću.. Naime, službene osobe utakmice i to – R.P. i glavni
sudac utakmice sastali su se s H.B. i B.M. (identitet poznat Jakovu Suraću) u jednom
kafiću prilikom čega su isti pokušali nagovoriti glavnog suca da lažno prijavi Jakova
Suraća za prijetnje smrću.
Nadalje, Jakov Surać nije pljunuo suca – ako je isti isprovociran pljunuo na travu, to
se ne može nikako prikazati kao da je pljunuo suca, odnosno službenu osobu
utakmice.

Ono što Jakov Surać priznaje je to da je sucu uputio psovke, i to se služio uobičajenim
psovkama koje se koriste na takvim natjecanjima, u uobičajenom žargonu, u žaru
borbe za svoj klub.
Uvidom u izvještaj odnosno zapisnik o utakmici jasno proizlazi da nije bilo fizičkog
napada, te da Jakov Surać nije pljunuo suca, a da je upravo kažnjen za sve navedeno
– što se nije dogodilo. Iz iznesenog proizlazi da je izreka u suprotnosti s obrazloženjem
i dokazima. Iz obrazloženja i same Odluke proizlazi da do fizičkog napada uopće nije
došlo, a u izreci se kažnjava za fizički napad, pljuvanje, itd.
Kazna koja je Jakovu Suraću izrečena je nezakonita i suprotna odredbama
Disciplinskog pravilnika.
Članak 44. Disciplinskog pravilnika HNS-a jasno propisuje da:
1) Smatrat će se da nije kažnjavan:
– počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen ukorom, pa u roku od šest
mjeseci ne učini novi disciplinski prekršaj,
– počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen novčanom kaznom ili
vremenskom kaznom od šest mjeseci ili zabranom igranja određenog broja
utakmica, pa tijekom jedne godine od izdržane kazne ili ublažene kazne ne učini
novi disciplinski prekršaj,
– počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen vremenskom kaznom većom od
šest mjeseci ili oduzimanjem bodova, pa u roku od tri godine od izdržane ili
ublažene kazne ne učini novi disciplinski prekršaj.
Jakov Surać se prilikom odmjeravanja kazne ima smatrati nekažnjavanim, a što je
disciplinsko tijelo prvog stupnja propustilo utvrditi budući da je ranija kazna izrečena
29. listopada 2017. godine u 6. kolu 2. ŽNL Seniora na utakmici NŠK VRČEVO (G) –
NK MURVICA (M).
Disciplinsko tijelo u otegotnim okolnostima navodi da se radi o:
– težina učinjenog prekršaja prilikom kojeg se prekršitelj nesportski ponio
prema glavnom sucu utakmice;
– činjenica da se radi o ponovljenom djelu;
– stupanj krivnje prekršitelja za nastali incident ;
– ponašanje suprotno odredbama Kodeksa o ponašanju nogometnih
djelatnika.
Odluka je, ponavlja se opetovano, donesena suprotno odredbama Pravilnika.
Dakle, ne radi se o ponovljenom djelu jer isti se ima smatrati nekažnjavan obzirom da
su ispunjeni uvjeti iz čl. 44. Disciplinskog pravilnika.

Nadalje, naglašavamo da u provedenom disciplinskom postupku u kojem je donesena
Odluka Jakovu Suraću nije dana mogućnost da se izjasni i iznese svoju obranu, te se
opetovano ponavlja da odluka na kojoj se temelji članak nije konačna, a što se u
članku ne navodi.
Cijela ova situacija je zapravo nastala na temelju osobne netrpeljivosti glavnog suca
prema Jakovu Suraću. On koristi svaku priliku poniziti Jakova Suraća i nanijeti mu
štetu. No, kako je već ranije spomenuto, glavni sudac je priznao da se na njega
pokušalo utjecati neposredno nakon utakmice i nagovoriti ga da prijavi kazneno djelo
koje se nije dogodilo.
Temeljem odredbe čl. 41. Zakona o medijima zahtijevamo ispravak objavljene netočne
informacije na istom ili istovrijednom mjestu, na način da se iz naslova ispravka vidi
kako se radi o ispravku objavljene informacije iz predmetnog članka.

Jakov Surać
po punomoćnici odvjetnici Pauli Eškinja Orešković





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button