Tehnologija

Uskoro bi mogao zaživjeti “Ured otvorenoga koda”

Udruga iZadar u proteklih mjesec dana je prijavila 4 projekta na javne natječaje, te se priprema za provedbu projekta “Ured otvorenoga koda”.

Edukacijski ciklus predavanja “Ured otvorenoga koda” ima za cilj educirati članove nevladinih organizacija o primjenjivosti tehnologije bazirane na otvorenome kodu, te implementaciji iste u svakodnevno poslovanje.
Naime, tehnologija otvorenoga koda zastupljena je u svakodnevnome životu svih nas, premda u to nismo upućeni. Televizori, mobilni uređaji na Androidu, serveri koji pokreću stranice popug Google-a ili Facebooka svi u osnovi na Linux-u koji je otvorenoga koda.

Cilj predavanja je potvrditi činjenicu da besplatno nije nužno i lošije, te da nevladin neprofitni sektor ne treba imati dodatne troškove.
Alate koje ćemo predstaviti su: LibreOffice Writer, LibreOffice Impressions, LibreOffice Calc, Operativni Sustav Ubuntu 12.10 i Google Aps za poslovne korisnike kao alternativu za programe tvrtke Microsoft.

Predavanje će se provoditi diljem Zadarske županije na šest različitih lokacija. Svaki seminar će trajati tri školska sata. Kroz predavanja će biti održane i multimedijalne radionice u kojima će sudionici/-e aktivno sudjelovati.

Edukacije obuhvaćaju 120 nevladinih organizacija s po dva predstavnika. Svi sudionici/ce će na predavanju dobiti instalacijsku verziju Ubuntu 12. 04. te brošuru s objašnjenjem kako samostalno implementirati korištene sustave u svoje poslovanje. Ukoliko projekti budu odobreno, provesti će se u vremenu od srpnja do kraja prosinca 2012. godine.


Predavanja će voditi predsjednik Udruge iZadar Mate Ćurković uz goste predavače.

“Očekujemo od projekta “Ured otvorenoga koda” veliku zainteresiranost civilnog sektora, nadamo se da će znanje stečeno edukacijom primijeniti u budućem poslovanju.





Related Articles

Back to top button