IzdvojenoZadar

Uskoro stiže inspekcijski nalaz: “Jasna Rumora i Hana Radulić trebale bi biti smijenjene”

Državni inspektorat u Zadru aktivno radi na rješavanju problema zlostavljanja i sustavnog maltretiranja djelatnika Zadarskom lista, kao i uskraćivanju radničkih prava tako da se u odnosu na djelatnike krši Zakon o radu, sukus je to priče koja bi svoj pravni epilog trebala imati vrlo brzo.

Prema dostupnim informacijama, Državnom inspektoratu prijavljene su nove i dodatne nepravilnosti nakon podnošenja inicijalne prijave, odnosno nakon izlaska Državnog inspektorata na teren, konkretnije u prostorije tvrtke RTD d.o.o. koja je izdavač dnevne novine Zadarski list, kao i portala.

Glasnogovornica Državnog inspektorata: “Radimo jedino i isključivo po zakonu’

Shodno novim informacijama o postupanju, kontaktirali smo glasnogovornicu Državnog inspektorata Ivonu Župan koja je u razgovoru za ZADAR News potvrdila kako ta institucija i dalje provodi aktivni nadzor nad tvrtkom RTD d.o.o.

– Izvidi po pitanju svih prijava su u tijeku i onog trena kada izvidi budu završeni, javnost će preko medija koji to bude tražio biti detaljno upoznat s nalazom. Mi radimo jedino i isključivo po zakonski normama i zanima nas jedino i isključivo zakon – kazala je Župan i time otklonila bilo kakvu sumnju koju je u svom izlaganju iznio Ivan Hranj, koji savjetuje direktoricu Zadarskog lista Jasnu Rumoru.

Kalmeta na mukama, morat će smijeniti Jasnu Rumoru i Hanu Radulić?

A da je afera koju je otkrio ZADAR News uzdrmala i neformalnog vlasnika novine, Božidara Kalmetu potvrđuje i činjenica kako se isti proteklih dana u više navrata sastajao sa županom Božidarom Longinom koji je prije u četvrtak 24. rujna 2020. u Sukošanu pojeo ručak s direktoricom novine Jasnom Rumorom i osobom koja se jučer u redakciji Zadarskog lista bez iti jednog dokumenta predstavila kao “predstavnik vlasnika”, Ivica Surać koji je djelatnicima zaprijetio kako će onaj tko je ZADAR Newsu ustupio dokumente koje smo objavili – dobiti otkaz.

Izvor blizak Božidaru Kalmeti jasno i nedvosmisleno nam je kazao bi Jasna Rumora i Hana Radulić trebale biti smijenjene sa svojih funkcija ako inspekcijski nalaz bude negativan.

– To se mora dogoditi iz više razloga. Prvi je taj što je Jasna Rumora odgovorna osoba u trgovačkom društvu RTD d.o.o. i kao takva, ako nalaz bude negativan ne može obnašati tu dužnost. Što se Hane Radulić tiče, ona je sukreator (s Jasnom Rumorom, op.a) pravilnika koji je evidentno u sukobu sa Zakonom o radu. Prema tome, njih dvije nakon objave nalaza gube svoje funkcije jer Kalmeti ne trebaju osobe koje će se javno prozivati radi kršenja zakona i to posebno Zakona o radu koji mora biti svetinja i temelj radničkih prava. U tom smjeru je on Longinu, posredno i Ivici Suraću dao smjernice što dalje raditi ako do toga dođe, a evidentno je kako će Državni inspektorat u konačnici utvrditi niz nepravilnosti – za kraj će naš izvor.


Related Articles

Back to top button