ZadarZadne-Izdvojeno

Uzavrelo na skupštini samostalne HVIDRE Zadar: Arbanas jednoglasno izabran za predsjednika

Ivica Arbanas u četvrtak je jednoglasno, na izbornoj skupštini HVIDRE Zadar, izabran za predsjednika ove udruge u slijedećem četverogodišnjem mandatu. Za njegovog je zamjenika jednoglasno potvrđen Klaudio Vidaić.

Atmosfera na skupštini uzavrela je najviše zbog SŠNIDOR-a (Svehrvatsko sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata), koje godinama u Zadru organizira republička HVIDRA. Tri godine zadarski članovi HVIDRE, poznati po brojnim sportskim sekcijama i medaljama sa paraolimpijskih igara, ne mogu sudjelovati na SŠNIDOR-u jer su izašli iz sastava HVIDRE RH.

– Ljudi su ogorčeni. Osobno sam ranije bio prvak Hrvatske u boćanju na SŠNIDOR-u, a sad nitko od nas ne može sudjelovati. SŠNIDOR u Zadru bez Zadrana, sramota – rekao je Mladen Škoda, dok je Ashley Minak rezimirao da je to samovolja predsjednika HVIDRE RH Josipa Đakića otkako je zadarska HVIDRA samostalna.

– Đakić nas tretira kao izgrednike i odmetnike, mimo zakona kažnjava i zakida zadarske ratne invalide, uskraćujući nam prava na sportske susrete, koja nam je država zajamčila. Toga je dosta – kazao je Minak.

Predsjednik Ivica Arbanas je uzvratio da su u Ministarstvu branitelja uklonjene zapreke za javljanje udruga na brojne programe.

– Ministar Predrag Matić imenovao me za svog savjetnika, a postavljen sam i za člana uprave Fonda hrvatskih branitelja. Iz uprave je smijenjen Đakić. Imamo uvid u sve, a za početak su uklonjene prepreke zbog kojih se brojne udruge nisu mogle samostalno javljati na programe Ministarstva, pa tako i na sportske susrete. SŠNIDOR će od sada biti za svih, Ministarstvo je promijenilo pravila financiranja. SŠNIDOR-a više neće biti bez Zadrana. To nisu Đakićeva sredstva, nego sredstva iz proračuna – istaknuo je Arbanas.

Uz ostalo, Arbanas je naveo da članovi HVIDRE Zadar imaju toliko upita zadarskih ravnatelja za održavanje predavanja o Domovinskom ratu, da neće uspjeti sve obići.

– To treba ozbiljnije napraviti, kroz satnicu u obrazovnom sustavu. Na tome Ministarstvo već radi – rekao je Arbanas, najavljujući ujedno tematsku tribinu o sve većem obolijevanju branitelja, kao i skrbi za branitelje samce. Tribina će se održati u Zadru, sa čelnicima Ministarstva branitelja.

HVIDRA Zadar broji oko 1.300 članova i ove godine će, u lipnju, obilježiti 20-tu godišnjicu osnivanja.

Predsjedništvo HVIDRE Zadar

Uz predsjednika Arbanasa i dopredsjednika Vidaića, izabrani članovi Predsjedništva u novom mandatu su Saša Grdović, Miraš Babović, Petar Strmota, Elfad Šahinović, Dražen Žilić, Zoran Radić, Ante Kardum, Vinko Zupčić i Jadranko Brkić.





Related Articles

Back to top button