112IzdvojenoZadar

VIDEO – Policija: “Kršili su epidemiološke mjere”. Među kažnjenima Kalmeta, Dukić, Longin, ali i načelnici stožera Civilne zaštite. Hoće li ih Božinović smijeniti?

Punih 17 dana nakon što je ZADAR News prvi objavio video na kojemu se vide HDZ-ovci i njihovi koalicijski partneri kako bez maski slave u zatvorenom prostoru, odnosno u službenim prostorijama stranke u ulici Andrije Medulića 2 u Zadru,  oglasila se i PU zadarska.

Utvrđeno je da su epidemiološke mjere su kršili načelnici stožera Grada i Zadarske županije, kao i šef postrojbe Grada

Oni su nas, naime, izvijestili kako su, iako ih ne spominju poimenice, među kršiteljima epidemioloških mjera bili načelnik stožera Civilne zaštite Grada Zadra, Ante Babić, šef postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra, Mate Lukić, načelnik stožera Civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vicković, Božidar Kalmeta, zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Prijave su dobili gradonačelnik Dukić, župan Longin i šef im Kalmeta

Prema policijskom odgovoru, šestero prijavljenih počinilo je  prekršaj iz članka 47. st.2. točka 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a nakon čega su im izdane pisane mjere upozorenja za prekršaj iz čl. 47. st. 2. t 9. kažnjivo po čl. 76. c Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

U prijevodu, kažnjeni su s novčanom kaznom od 500 kuna, kao što i piše u Članku 76. c Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 4. prosinca 2020.

Iz policije naglašavaju kako kriminalističko istraživanje još uvijek nije završeno. 

“Poštovani,

vezano uz Vaš upit izvješćujemo kako su policijski službenici ove policijske uprave odmah nakon objave snimke u javnosti započeli s poduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Utvrđeno je kako je snimka nastala 30. svibnja oko 22 sata u zatvorenim prostorijama u Ulici Andrije Medulića u Zadru. Do sada provedenim kriminalističkom istraživanjem utvrđeno je da je ukupno pet osoba u dobi od 31, 36, 55, 61 i 63 godine, koje se vide na snimci, počinilo prekršaj iz članka 47. st.2. točka 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a nakon čega su im izdane pisane mjere upozorenja za prekršaj iz čl. 47. st. 2. t 9. kažnjivo po čl. 76. c Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Također, 11. lipnja u nastavku kriminalističkog istraživanja još je jednoj osoba procesuirana te joj je izdano upozorenje, dakle sveukupno šest osoba.  

Policija i dalje poduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja identiteta ostalih sudionika i eventualnih daljnjih prekršajnih odgovornosti te ovo kriminalističko istraživanje nije zaključeno.

Zaključno, a s obzirom na Vaše posljednje pitanje skrećemo pažnju kako navedeni događaj nije okupljanje koje se prijavljuje i organizira sukladno Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12) odnosno sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11), a prema kojim zakonima njihovi organizatori imaju obveze čija kršenja se sankcioniraju. Iz tog razloga, niti eventualno sankcioniranje nije moguće po tim odredbama. 

S poštovanjem,

Policijska uprava zadarska”, stoji u odgovoru PU zadarske ZADAR Newsu.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button