IzdvojenoZadar

VIDEO – Telegram došao do iskaza Drage Tadića u kojem je teško teretio Kalmetu. A onda se na sudu predomislio

Osječki poduzetnik snimljen je kako govori da je iskaz promijenio jer mu je obećana oslobađajuća presuda

Kontroverzni osječki poduzetnik Drago Tadić posljednjih tjedana ponovno je tema u medijima nakon što je emisija Provjereno Nove TV objavila snimku na kojoj priznaje da je na sudu mijenjao iskaz, odnosno lagao, kako bi Božidar Kalmeta bio oslobođen u jednom od procesa. Telegram je sada dobio uvid u prvo Tadićevo svjedočenje u kojem je eksplicitno spomenuo Kalmetu kao člana kriminalne grupe. To, međutim, na suđenju nije ponovio pa je Kalmeta doista i oslobođen.

Za što je Kalmeta bio optužen?

Kalmeta je bio optužen da je kao ministar prometa sa svojim tadašnjim državnim tajnikom Zdravkom Livakovićem organizirao skupinu koja je izvlačila novac iz cestarskih tvrtki.

Izvođači i podizvođači morali su, kako tvrdi USKOK, plaćati ne bi li dobivali poslove s Hrvatskim autocestama. Zatim su, pravdajući to uglavnom konzultantskim uslugama, iz svojih firmi izvlačili novac. Nekima je čak plaćano da se povuku iz određenih poslova, kako bi oni koji su bili bliži Kalmetinoj grupi mogli zarađivati.

Na taj je način, kako se sumnja izvučeno preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura. Novac su Kalmeta i njegovi ljudi navodno podijelili.

Kakva je presuda donesena?

U rujnu 2019. Županijski sud u Zagrebu donio je presudu kojom su Kalmeta i Livaković oslobođeni. Oslobađajuća presuda izrečena je i čelnicima građevinskih tvrtki Miroslavu Buniću i Petru Pečini, te ljudima iz HAC-a i HC-a Jurici PrskaluMariju Lovrinčeviću i Sandru Vukeliću.

Ipak, trojica Kalmetninih suradnika su osuđeni. Stjepko BobanMilivoj Milulić i Damir Kezele proglašeni su krivima za malverzacije koje su se događale između 2005. i 2009. godine. Mikulić je tada bio direktor HAC-a i pomoćnik ministra, a zajedno s ovom dvojicom nepravomoćno je proglašen krivim za izvlačenje novca preko luke Gaženica iz Viadukta. Novac se izvlačio preko Igora Premilovca i to u iznosu od 5 posto vrijednosti radova.

Stjepko Boban, predsjednik HAC-a i Damir Kezele, kao član uprave Viadukta, osuđeni su i za kupovinu kuće u Istri. Sada se očekuje odluka Vrhovnog suda RH. Protiv Kalmete je ključan bio iskaz Drage Tadića. Naime, on ga je tijekom istrage optužio za sudjelovanje u izvlačenju novca, da bi kasnije na glavnoj raspravi to zanijekao.

Evo što je Drago Tadić izjavio u istrazi

Dobili smo uvid u prvi iskaz Drage Tadića. Riječ je o dokumentu od devet stranica koji je sastavljen 23. listopada 2013. u sjedištu USKOK-a. Bilo je oko 15 sati kada je Tadić stigao na ispitivanje.

Opisivao je kako se izvlačio novac, da bi u jednom trenutku kazao kako o nekim stvarima ne želi govoriti jer bi mogao inkriminirati sam sebe, odnosno izvrgnuti se kaznenom progonu. Kao svjedok ima pravo odbiti odgovore na takva pitanja.

No, ondašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić daje mu tzv. oprosnicu, te Tadić nakon toga pristaje svjedočiti. U nastavku iskaza eksplicitno proziva Kalmetu.

‘Kalmeta mi se nije osobno javljao’

Govori kako mu je Josip Sapunar, ondašnji član uprave HAC-a rekao da iza firme Zelot, preko koje se izvlačio novac stoje on, Livaković i Mikulić. “Sapunar mi je rekao da se taj novac plaća po nalogu iz ministarstva i to Kalmete i Livakovića. Ja to znam samo na osnovu onoga što mi je rekao Sapunar, dok mi se Kalmeta osobno u vezi toga nikada nije javljao”, svjedočio je 2013. Tadić.

Svaku stranicu zapisnika sa svojim iskazom nakon ispitivanja je i potpisao, što znači da je potvrdio točnost onoga što je bilo napisano.

Što je Tadić izjavio pred sudskim vijećem

Međutim, pet godina kasnije, u rujnu 2018. kada je ispitivan na glavnoj sudskoj raspravi Tadić mijenja priču. Više ne tvrdi da iza Zelota stoje Livaković, Sapunar i Mikulić već Igor Premilovac, koji je to u međuvremenu i priznao.

“Sapunar mi je govorio da se taj novac isplaćuje po nalogu ministarstva”, svjedočio je dalje ne spominjući Kalmetu. Pravdao se, kasnije, da je samo na osnovu Sapunarovog spominjanja ministarstva zaključivao da se radilo o Kalmeti i Livakoviću no da nikada to nije znao, niti je tako nešto čuo.

Kako je sudsko vijeće ostalo samo na Sapunaru kao jedinom svjedoku koji je teretio Kalmetu, u nedostatku dokaza donijeta je nepravomoćna presuda.

Sada je otkrio zašto je promijenio iskaz

Tadić na snimci koju je Provjereno objavilo prije nekoliko tjedana objašnjava da je iskaz promijenio u nadi da će i sam dobiti oslobađajuću presudu za optužnicu da je organizirao kriminalnu grupu koja je pokušala podmititi suce Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša. Na kraju je za to ipak pravomoćno osuđen.

“Dođe ti meni poruka, to ti je živa istina. Kaže, neće ti Turudić pretvoriti iz ove kazne odlaska u zatvor u uvjetno, ako ne budeš svjedočio u korist Kalmete. I sad, što ćeš, došlo svjedočenje u devetom mjesecu. Ponovno sutkinja pozvala, dođe taj stariji odvjetnik kod mene i kaže: ‘Drago, idi svjedočiti, nemamo više što. Ako ti hoće, hoće, ako neće, ništa.’ Ja kažem dobro i odem svjedočiti stvarno u korist Kalmete”, ispričao je Tadić i dodao: “Odem u WC i dođe Kalmeta za mnom i kaže on meni: ‘Drago, prijatelju moj, ovo ti nikad neću zaboraviti. Nikad ti neću zaboraviti, ti si moj, šta god trebaš.’ Ja kažem na to: ‘Ne morate mi zahvaljivati, već vi znate da imam dolje neki zahtjev da je uvjet mog svjedočenja bio zahtjev, u ovoj zgradi. Recite svom prijatelju gospodinu koji je tražio da svjedočim da donese, da ispoštuje dogovor.’

Na pitanje novinarke je li dogovor ispoštovan, Tadić odgovara: “I on ne ispoštuje. Smanji mi tri mjeseca, a drugo me osudi, skine s 24 na 21”. “Pa smanjio je”, čuje se na snimci novinarka, a Tadić odgovara: “Ma smanjio je k… Smanjio je za tri mjeseca”. Zbog toga je Tadić pobjegao u Bosnu, gdje je mu je kazna ipak umanjena, te ju je na kraju otkupio.

Tadić: ‘Nisam lagao za Kalmetu’

Svega dan nakon objave sporne snimke Tadić je imao novi istup. Smatra da je nezakonito sniman i da nikada nije izjavio da je lagao zbog Kalmete.

“Ta gospođica koja je to radila, nelegalno je snimala mene, maltretirala mene i moju ženu, dolazila kući, nelegalno snimala moju kuću i mene nelegalno maltretirala po Zagrebu. Ona je to tajno snimala držeći (diktafon) u džepu dok smo pili kavu”, kazao je Tadić.

“Kalmetu nisam teretio ni u iskazima na USKOK-u i na županijskom sudu. Ja s gospodinom Kalmetom nisam imao nikakve susrete. Iako sam bio direktor velike firme, nisam s njim nikad ni popio kavu kod njega u uredu, kad nas je zvao sve direktore”, kazao je Tadić gostujući na N1.

Ustvrdio je i kako je osoba koja ga je snimala bila fiksirana na Kalmetu. “Meni je rekla kako neće stati dok me ne uništi, jer sam ja taj koji ga je oslobodio”, dodao je Tadić.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button