IzdvojenoZadar

VIDEO – Venci Jurin: Kako je Kolega mogao biti za Ivčića a protiv je Kalelarge?

REAGIRANJE INICIJATIVE ZA KALELARGU

Građanska inicijativa Za Kalelargu zgrožena je nesuvislim komentarima predsjednika Odbora za preimenovanje ulica i trgova pri Gradu Zadru i Gradskom vijeću, Ante Kolege (HDZ) koji je u izjavi za portal ZADAR News (https://www.zadarnews.hr/ante-kolega-hdz-ne-treba-nam-ime-kalelarga-to-je-talijanizacija-zadra-sto-je-sljedece/) kazao kako bi preimenovanje Široke ulice u Kalelargu bila talijanizacija Zadra. 

Uz hrpu nesuvislih komentara Kolega se tako svrstao u onu ogromnu manjinu koja ne razumije i ne diše Zadar, a samim tim ni Kalelargu, a kad priča o povijesti, nema pojma o čemu priča, odnosno priča čiste nebuloze i laži. Upravo iz tog razloga, prenosimo izjavu člana Organizacijskog odbora građanske inicijative Za Kalelargu, legendarnog predsjednika udruge Dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga, Vencija Jurina.
 
“Samo glup čovjek može tako nešto reći, kao što je i on. Kalelarga piše, a ne Calle Larga. Zalažemo se za hrvatski toponim i Hrvatsko ime s početnim slovom K i zadnjim slovom A, dakle – KALELARGA, onako kako je svi zovemo i onako kako treba biti. Valja mladog Antu Kolegu podsjetiti i kako je našu inicijativu potpisalo preko 10 tisuća građana 2014. godine u samo sedam dana.
 
Drugo, kad smo osnovali udrugu Dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga, kad smo od Matice morali dobiti podatke o svom žiro računu, himna Matice Zadrana bila je Kalelarga Tomislava Ivčića, od nedavno počasnog građanina našeg Zadra. I to znaju svi od prvog dana, od gradonačelnika pa do svih ostalih. Kalelarga je proslavila Zadar i to su činjenice. Prvi je pokojni Tomislav Ivčić sa svojom pjesmom Kalelarga, a druga je naša udruga Dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga.
 
Da nije bilo Tomislava Ivčića ne bi ni bilo naše najveće pjesme i to svi znaju. Nadalje, ako u Makarskoj postoji Kalelarga, ako je ista ta Kalelarga i u Šibeniku, ako i Dubrovnik ima svoj Stradun, kakve to veze ima s fašizmom?
 
Isti taj Ante Kolega prije nekoliko tjedana digao je ruku da Tomislav Ivčić postane počasni građanin Zadra, a svi znamo da je Kalelarga Ivčićeva najpoznatija i najbolja pjesma. U čemu je onda problem s Antom Kolegom? Ako misli da je Ivčić pjevao o fašističkoj Kalelargi, zašto je onda digao ruku za to da on postane počasni građanin Zadra?
 
Na koncu, kako on uopće može govoriti takve nebuloze, kad se on uopće rodio? Ja mogu govoriti o toj temi i to naširoko jer sam rođen u Drugom svjetskom ratu. Tako su i lavu razbili glavu u Foši, a lav nema veze s fašizmom jer se radilo o Mletačkoj državi.
 
Dakle, Ante Kolega nema pojma o čemu priča i bolje bi mu bilo da šuti nego da priča gluposti. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim vijećnicima u Gradskom vijeću, a njih je većina, koji su odlučili da u siječnju jednom i zauvijek preimenujemo Široku ulicu, koju nitko tako ne zove, u Kalelargu”.
 
U ime Građanske inicijative Za Kalelargu, Venci Jurin.
 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button