Zadar

VIDEO/FOTO: Ovako bi u bliskoj budućnosti mogla izgledati uvala Jazine

adnjih dana uvala Jazine je u središtu pozornosti zadarske javnosti. Podsjetimo, prvo je Dogus grupa na predblagdanskom druženju s novinarima odaslala poruku kako nikad nije imala namjeru širiti svoj posao s marinama na ovu uvalu.

Nedugo iza toga dočekalo nas je iznenađenje. Nakon više od pet godina „odmora” na suhom „moroskok” se, u novom svjetlu, vratio u more i to baš u uvali Jazine u razini istezališta uz koje će uskoro biti gotovi radovi na šetnici.

Danas vam donosimo nove zanimljivosti vezanu uz uvalu Jazine. Predstavljamo vam Prijedlog funkcionalne transformacije uvale Jazine koji svoje korijene vuče iz 2007. godine.

Kada je postalo jasno da će trajektni promet izgradnjom luke Gaženica napustiti Poluotok Zadranin Igor Karuc počeo je razmišljati o projektu koji bi se uklopio u prostor i zadržao živost u gradskoj luci. Riječ je o marini za koju se procjenjuje da bi koštala između 12,5 i 15 milijuna eura. Predviđeno je da marina ima 90 vezova za jahte od 20 do 50 metara, 100 vezova za one do 15 metara te 300 vezova za brodice lokalnog stanovništa.

Prvi Krucov korak bilo je okupljanje struke, uslijedila je izrada idejnog rješenja, a potom i potraga za potencijalnim investitorima. Priključili su mu se odvjetnička društva iz Zagreba i Londona te zadarski odvjetnik Andrej Korljan. Oni su brinuli o pravnom aspektu projekta, a onaj stručni završio je u rukama arhitekata Pere Marušića, Zorana Popovića i Lenke Martinović te svjetski priznatog arhitekte Santiaga Calatrave Vallsa.
Napravljeno je idejno rješenje u kojem se vodilo računa da se uskladi život marine sa životom grada.


View on YouTube

Četiri zone

Prijedlog ima četiri zone. Prva obuhvaća prostor Branimirove obale od benzinske postaje do mosta. Taj prostor izrađivači vide kao potencijalnu rivu. Također se predlaže da se promet premjesti u unutrašnjost stambene četvrti čime bi dobila funkcionalnost prostora. Zadar bi dobio rivu, a ugostiteljski sadržaji atraktivne terase.
Druga zona je Branimirova obala od mosta do Veslačkog kluba.

Predlaže se izravnavanje obalne linije do „Veslačkog” čime se omogućava reorganizacija parkinga na Branimiru uz očuvanje jednakog broja parkirnih mjesta. Zamišljena je i izgradnja niskog jednokatnog kontinuiranog ugostiteljskog uslužnog objekta (Show Room).

Treća zona je sam most kojeg prema prijedlogu iz tranzitne zone treba pretvoriti u zonu boravka. Riječ je o konceptu trg-most. Predviđen je podmorski pješački tunel kao i akvariji s ribama.

Posljednja zona je Liburnska obala, prostor negdašnje kuće Zaraušek. Predlaže se da se na tom prostoru podigne montažni objekt visoke oblikovne arhitektonske vrijednosti.

Okidač razvoja Zadra

– Život Poluotoka i tržnice nezamisliv je bez života Jazina. Odlučili smo da marina bude otvorenog tipa, bez barijera, sinkronizirana s okolinom. Želja nam je da vlasnik jahte i svi koji su na njoj imaju otvoren put do tržnice, ribarnice i trgovina, a svaki građanin slobodu kretanja prostorom marine. Na taj način bi se nadoknadio izostanak živosti kojeg je donijelo otvorenje Gaženice i preseljenje trajektnog prometa u tu luku. Mi ovdje pričamo o jahtama dužine od 30 do 50 metara s četiri do osam članova posade koji cijelu godinu borave na brodovima. Svaka jahta u marini je potencijalni novi investitor u razvoj Zadar. Ovo je okidač za daljnje razvijanje grada. Hoće li novac investitora otići u KK Zadar, bolnicu, ili tvornički pogon ovisi o afinitetima i interesima potencijalnih investitora, kazao je privatni poduzetnik i predstavnik investitora Igor Karuc u razgovoru za portal 057info.

Pojasnio je način na koji bi brodovi ulazili u marinu, pri čemu bi se normalno odvijao pješački promet s jedne na drugu stranu uvale Jazine.

– Most bi zadržao svoju širinu za otvaranje i zatvaranje, dakle bi pokretan, ali u trenutku prolaska jahte, ne bi došlo do zastoja u pješačkom prometu. Stvar bi se riješila elevatorima kakve koristimo u trgovačkim centrima. Istovremeno bi se nadogradio sa platom koji bi obogatio sadržaje i unio živost. Slična rješenja imaju Barcelona i Marsej. Zbog čega to ne bi zaživjelo i u Zadru, pita se Karuc.
Dodao je kako bi dio od Branimira do Maraschino bara bio svojevrsni Show Room s ugostiteljskim sadržajima koji bi promijenio život u ovom dijelu grada.

I Grad i Županija i Vlada pozdravljaju projekt

– Potencijalni investitori postoje. Uz jednu hrvatsku grupaciju tu je i nekoliko zainteresiranih stranih investitora čiji su poslovi vezani za nautiku, no u ovom trenutku bilo bi neodgovorno izlaziti s njihovim imenima, kazao nam je Karuc.

Naglasio je kako je s projektom upoznat gradonačelnik Božidar Kalmeta, župan Stipe Zrilić te Vlada Republike Hrvatske i resorni ministri.

– Svi su oni pokazali razumijevanje i pozdravili projekt, istaknuo je Karuc koji nam je ustupio video i foto materijale koji prikazuju mogući budući izgled uvale Jazine.
Pogledajte!

 





Related Articles

Back to top button