112IzdvojenoZadar

Vidjeli smo bitne djelove spisa slučaja o kojemu priča cijela Hrvatska, Sud je osumnjičenima odredio istražni zatvor

Predmet zlostavljanja djevojčice od strane petorice muškaraca koja, baš kao i žrtva živi u jednom mjestu pored Zadra, posljednjih dana je predmet pisanja brojnih lokalnih, ali i nacionalnih medija. Pošto je žrtva maloljetna osoba, predmet je, logično, tajan.

Na društvenim mrežama su objavljeni podaci navodnih počinitelja kaznenih djela na štetu oštećenice

Kako to obično biva, na društvenim mrežama objavljene su, ali i preko messengera dijeljene fotografije i ostali osobni podaci i žrtve i navodnih zlostavljača. Objavom takvih podataka otkriven je identitet žrtve čime je direktno prekršen zakon. Takvim nepromišljenim postupanjem nanesena je najveća šteta žrtvi. Kako bi zaštitili žrtvu, čak i ako dobijete podatke i fotografije, dragi čitatelji, nemojte na bilo koji način, a posebno putem društvenih mreža širiti podatke o osobama iz sudskog predmeta.

Iako su o slučaju koji je zgrozio hrvatsku javnost pisali gotovo svi relevantni mediji u državi, u prvim člancima objavljen je i niz podataka koji su se na kraju pokazali netočnima. Podatak o tome da je djevojčicu silovalo ili zlostavljalo sedam muškaraca nije točan. Osumnjičenih je petero, a prije nekoliko dana ZADAR News je prvi objavio i podatak kako je istog dana uhićeno 14 osoba, od čega četvero oženjenih muškaraca i dvije ženske osobe. Nakon ispitivanja svi su pušteni na slobodu jer je tako odlučio sudac Ivan Marković.

Glasnogovornik Županijskog suda Hrvoje Visković: Ako policija ima video snimke, neka nam ih dostavi

A zašto je tako odlučio sudac Marković i zašto je njegov potez javno branio glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, Hrvoje Visković koji je ujedno optužio medije i novinare da “rade hajku” i pišu “bombastične naslove”, nije nam poznato. Kako bi provjerili stoji li Hrvoje Visković i danas pri svojoj tvrdnji kako u spisu nema video snimaka koje bi ukazivale na kazneno djelo, nazvali smo ga i s njim porazgovarali o predmetu. Kazali smo mu i kako smo tijekom današnjeg dana dobili bitne dijelove spisa na uvid.

– Ne znam tko vam je dao uvid u spis jer je predmet tajan i mislim da se novinari uopće ne bi trebali baviti s ovim predmetom s obzirom na to da je oštećenica maloljetna osoba – kazao nam je Visković. Kada smo mu rekli da nećemo objavljivati podatke o osobama iz predmeta, već da nas samo zanima je li točno da u spisu ne postoje video zapisi, Visković nam je kazao kako je to točno.

– U predmetnom spisu ne postoje video zapisi koji su opisani u tekstualnoj formi koja se nalazi u spisu. Ako policija ima te snimke, neka ih slobodno dostave u spis – rekao nam je Visković.

Glasnogovornik suda nam je kazao i kako ima osobno mišljenje o cijelom predmetu, ali ga kao glasnogovornik sudac ne može iznositi.

– Svoje mišljenje imam kao čovjek, ali ga kao glasnogovornik Županijskog suda u Zadru ne mogu javno iznositi niti to mislim javiti. Ponavljam, najbolje za žrtvu bi bilo da se o predmetu ne piše dok isti ne bude pravomoćno okončan – kazao je za kraj Visković ZADAR Newsu.

Dobili smo uvid u bitne dijelove spisa

Kao što smo već napisali, od svog izvora tijekom današnjeg dana smo dobili uvid u bitne dijelove spisa u kojemu je detaljno opisano ono što se u posljednjih godinu dana događalo u malenom mjestu pored Zadra. Obrana je tako u spis priložila širu korespondenciju oštećenice i osumnjičenika koja bi, prema obrani, trebala dokazivati da je oštećenica svojevoljno održavala kontakt s osumnjičenicima, no kako neslužbeno doznajemo, Županijsko državno odvjetništvo takve dokaze ne smatra vjerodostojnima.

Također, u spisu kojega smo vidjeli, detaljno su opisani odnosi između cijele grupe (uključujući oštećenicu, osumnjičene, njihova ranija druženja i ostale podatke vezane uz njihov odnos za vrijem i prije perioda u kojemu su počinjena navodna kaznena djela) za koje obrana osumnjičenika tvrdi jedno, a druga strana suprotno. Iz mučnih i vrlo detaljnih opisa oštećene jasno proizlazi kako su određena ponašanja opisana kao ucjenjivačka i kako je na odnose s osumnjičenima oštećena pristajala isključivo iz straha da snimke ne završe kod njenih roditelja.

Osumnjičenicima određen istražni zatvor

Iz svega navedenoga u mučnom spisu kojega smo vidjeli, ali i činjenice kako Županijsko državno odvjetništvo nije ispitalo oštećenicu proizlazi kako je sudac Ivan Marković donio jako lošu odluku ne odredivši osumnjičenima pritvor, ako ne zbog uvjerenja koje je obrazložio u svojoj odluci, onda radi činjenice da oštećenica nije ŽDO-u dala svoj iskaz u trenutku kada je on donio spornu odluku.

Tragom te informacije danas smo od visokopozicioniranog izvora sa Županijskog suda u Zadru dobili smo informaciju kako je donesena odluka kako se osumnjičenima ipak određuje istražni zatvor  

– Sve je išlo u tom smjeru i to je jedino logično. u istražni zatvor im je trebao biti određen puno ranije – kazao je ZADAR Newsu izvor iz ŽUpanijskog  suda u Zadru.

Foto: Znet.hr





Related Articles

Back to top button