Zadar

Vijeće za elektroničke medije nije izabralo koncesionara za televiziju iz Zadra!

U Mreži TV su razočarani ovakvim ishodom, tim prije što već više od pola godine imaju dopisništvo u Zadru

Za koncesiju pružanja televizijske usluge na području digitalne regije D7 koja obuhvaća Zadarsku te dijelove susjednih županija natjecale su se četiri televizije.

Ponude su poslali VTV d.o.o. iz Vinkovaca kojoj su osnivači Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija, nedavno osnovana tvrtka Robur j.d.o. osnivača novinara Danijela Jankovića iz Čakovca, te dvije poznatije regionalne televizije – Televizija Jadran d.o.o. iz Splita, te Televizija Dalmacija d.o.o. također s adresom u Splitu, koja u biti djeluje u sustavu Mreže TV.

Prema pravilima izbora koncesionara odluke se na Vijeću donose većinom od četiri glasa, a donosi se u tri kruga glasovanja.

U prvom krugu glasovanja koje je odražno danas ponuditelj Televizija Dalmacija d.o.o. dobila je 3 glasa „ZA”; VTV d.o.o. nije dobio niti jedan glas; Televizija Jadran d.o.o. dobila je 2 glasa „ZA” te Robur j.d.o.o. dobio je 1 glas „ZA”.

U u drugom krugu Televizija Dalmacija d.o.o. dobila je 2 glasa „ZA”; VTV d.o.o. nije dobio niti jedan glas; Televizija Jadran d.o.o. dobila je 3 glasa „ZA” te Robur j.d.o.o. dobio je 1 glas „ZA”.

U trećem krugu glasovanja u Digitalnoj regiji D7 nitko od ponuditelja nije dobio potrebnu većinu od četiri glasa. Ponuditelj Televizija Dalmacija d.o.o. dobila je 2 glasa „ZA”; VTV d.o.o. nije dobio niti jedan glas; Televizija Jadran d.o.o. dobila je 3 glasa „ZA” te Robur j.d.o.o. dobio je 1 glas „ZA”.

Zanimljivo je, da je TV Dalmacija na početku imala tri glasa, a u naknadnim glasovanjima je dobila samo dva. U Mreži TV su dosta razočarani ovakvim ishodom, tim prije što već više od pola godine imaju dopisništvo u Zadru a najavljivali su jedan sasvim drugačiji televizijski pristup ovoj sredini u odnosu na onu koja se provodila dok je koncesionar bio VOX TV.

U Vijeću za elektroničke medije su samo općenito konstatirali “Sudeći po opisima ponuđenih emisija ponuđači su zapravo, osim kroz praćenje rada lokalnih vlasti u informativnim programima, vrlo malo usredotočeni na stvarne lokalne teme i zbivanja, te na taj način u konačnici i ne donose dodanu vrijednost lokalnom stanovništvu u njihovom kvalitetnom informiranju, a koje bi im trebalo omogućiti što bolju participaciju u lokalnim demokratskim procesima i događanjima. Uzimajući u obzir da su svi ponuđači pristupili „natjecanju” na sličan način, odnosno, s ograničenim brojem emisija proizvedenim ekskluzivno za područje koncesije za koje se natječu, odnosno s tematikom posvećenom području koje obuhvaća koncesija, odluka o najboljem ponuđaču temelji se na komparativnoj analizi kvalitete programa i broja emisija između njih.” 

Zadar, dakle, i nadalje neće imati lokalnu televiziju, a kad će Vijeće raspisati novi natječaj nije poznato.





Related Articles

Back to top button