IzdvojenoZadar

Vili Beroš oštro po županu Božidaru Longinu: “Zbog nepoštivanja prioriteta cijepljenja, utvrdit će se razina odgovornosti”

Nakon što smo jučer prvi objavili informaciju kako se zadarski župan Božidar Longin cijepio preko reda, medicinski djelatnici Opće bolnice Zadar reagirali su poslavši nam zajedničku izjavu više djelatnika. Jutros se priopćenjem oglasio i županijski vijećnik i kandidat za dožupana na predstojećim lokalnim izborima, Marko Pupić Bakrač.

U međuvremenu se redakciji portala ZADAR News javio i ministar zdravstva Vili Beroš. On je još jučer osudio ispad župana Longina, a danas je dodatno objasnio zašto je Longin pogriješio.

Djelatnici Opće bolnice Zadar: ‘Za župana Longina ima cjepiva, a za nas koji radimo s oboljelima od koronavirusa nema. Kako to?’

– Od samog početka pojave navodnih prekorednih cijepljenja, zauzeo sam stav kojim osuđujem takve nepravilnosti. Takvo mišljenje imam o prekorednom cijepljenju svih osoba, bez obzira na njihov status u društvu.
Zbog zaštite najvulnerabilnijih skupina, struka je donijela plan cijepljenja prema preporukama u kojima se detaljno navode prioritetne skupine te samim time i redoslijed procjepljivanja. Za napomenuti je da je Planom cijepljenja protiv COVID-19, kojeg je usvojila hrvatska Vlada, određeno da svaki punoljetni građanin naše zemlje ima pravo na besplatno cjepivo.

Kao što smo komunicirali nebrojeno puta stručnoj i široj javnosti, u prvu prioritetnu skupinu spadaju zdravstveni djelatnici te djelatnici i korisnici domova za starije osobe. Druga faza cijepljenja obuhvaća osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi. Zadnja, treća faza uključuje cjelokupno stanovništvo. Uz sam Plan cijepljenja protiv COVID-19, Hrvatski zavod za javno zdravstvo svim dionicima cijepljenja je poslalo dodatne naputke o protokolu cijepljenja, posebno u situacijama kada se pojavi ‘ostatak cjepiva’.

Slijedom toga, navedeni dokumenti ne ostavljaju mnogo mjesta nedoumicama i različitim tumačenjima. Iz tog razloga, po pojavi eventualnih prekorednih cijepljenja, osnovao sam Stručno povjerenstvo koje opsežno analizira izvješća svih zdravstvenih ustanova. U slučajevima gdje se uoče odstupanja, Ministarstvo zdravstva će zatražiti dodatno očitovanje ili uputiti zdravstvenu inspekciju, kao neovisnu i samostalnu ustrojstvenu jedinicu, koja obavlja nadzor i utvrđuje eventualne nepravilnosti. Ako se uoče propusti i nepoštivanje prioriteta cijepljenja, utvrdit će se razina odgovornosti. U cijeli proces uključili smo i Hrvatsku liječničku komoru kako bi ocijenila rad svojih članova, odnosno procijenila je li bilo stručnih propusta ili kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije. Ovisno o utvrđenim činjenicama, a u skladu sa Statutom i drugim aktima Hrvatske liječničke komore, pokrenut će se daljnji mogući disciplinski postupci – kazao je za kraj za ZADAR News ministar zdravstva Vili Beroš.





Related Articles

Back to top button