VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Virani i na turističkom sajmu u Munchenu

imageOsnovne prostorne, kulturne, povijesne i turističke činjenice o otoku Viru predstavljene su 19. veljače na velikom bavarskom, njemačkom i europskom “f.re.e” međunarodnom sajmu putovanja i odmora u Münchenu. Učinio je to s centralne bine nautičkog paviljona načelnik Općine Vir Kristijan Kapović uz uobičajeni nastup klape “Vir” i gledanje promidžbenog turističkog filma “Otok s dva lica”, a bio je to samo dio bogatog programa predstavljanja i propagiranja virskog turizma.

Tako je općinsko poduzeće “Vir turizam” sudjelovalo u jednom od najatraktivnijih turističko-nautičkih promidžbenih programa na münchenskom sajmu – “Pogled u plavo” – zajedno s tvrtkom “Nemo Adria” i renomiranim svjetskim proizvođačem opreme za ronjenje “Mares”, u sklopu kojega je predstavljen virski ronilački centar i ostala turistička ponuda sadržana u virskim promidžbenim materijalima. Uz predstavljanje u nautičkom paviljonu, Virani su bili sa svojom klapom “Vir” i na velikom štandu Hrvatske turističke zajednice, a brojnu virsku delegaciju tijekom prezentacije posjetili su uglednici, direktori hrvatskih turističkih institucija te agencija i društava iz Njemačke i Hrvatske. Među ostalim, na prezentaciji i druženju s Viranima bili su direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, direktorica ACI-a dr.sc. Doris Peručić, direktor najvećeg njemačkog tour operatora “I.D. Riva Tours” Selimir Ognjenović, autor projekta “Pogled u plavo” Rene Cipovec i višestruki ronilački svjetski prvak i rekorder te član Guinnesovog kluba rekorda Goran Čolak, potom direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Gunther Neubert, zamjenik direktora HGK-a Sektora za turizam Neven Polić i direktor “Apriori komunikacija” Danijel Koletić.

Virsku delegaciju uz načelnika Kapovića predstavljali su još predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Miroslav Glavan i direktor općinskog poduzeća “Vir turizam” Zdenko Mičić.
Sajam “f.re.e” u Münchenu svečano je otvorio ministar hrvatskog turizma Darko Lorencin koji će po dogovoru drugog dana sajma uz štand HTZ-a posjetiti i virsku delegaciju te poslušati klapu “Vir” na velikoj pozornici Bavarskog Radija uz izravan televizijski prijenos za 10-milijunsko gledateljsko tržište Bavarske, Austrije i Švicarske. Kako su sva događanja vezana uz hrvatski turizam na “f.re.e” turističkom sajmu zabilježena i kamerama HRT-a, prilog će biti emitiran 14. ožujka od 13 sati u tematskom serijalu “More”.

Dan ranije u utorak 18. veljače delegacija Općine Vir boravila je u 50-ak kilometara od Münchena udaljenom gradiću Bad Tölzu gdje su se načalenik Kapović i predsjednik Vijeća Glavan susreli s predstavnicima tog pitoreksnog bavarskog mjesta, Klausom Pelikanom i Martinom Englertom, i razgovarali o mogućnostima uspostavljanja prijateljskih odnosa, te večerali kod Viranina Svetka Bašića u njegovom restoranu “Jadran” kojega u Bad Tölzu vodi već 20 godina.

Drugog dana boravka u Münchenu na turističkom sajmu „f.re.e“ ministar turizma Darko Lorencin posjetio je virsku delegaciju pored zajedničkog štanda virskog općinskog poduzeća „Vir turizam“ i ronilačkog projekta „Pogled u plavo“. Ministar Lorencin razgovarao je s načelnikom Općine Vir Kristijanom Kapovićem i direktorom tvrtke „Vir turizam“ Zdenkom Mičićem istaknuvši favoriziranje projekta difuznih i integralnih hotela sa zajedničkim prostorom recepcije hotela odakle se upravlja svim smještajnim jedinicama. Riječ je o tipu raspršenog hotela čiju upravljačku strukturu u pravilu organizira lokalna samouprava kroz posebnu organizaciju koja okuplja vlasnike smještajnih jedinica kao raspršeni hotel, ili u drugom slučaju o apartmanima kao dijelu šireg turističkog naselja.

Druženje ministra Lorencina s predstavnicima virske Općine, u čijem je društvu među ostalima bila i direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, nastavak je uspješne suradnje Općine Vir i poduzeća „Vir turizam“ s Ministarstvom turizma. Intenzivna suradnja počela je posjetom otoka i podrškom bivšeg ministra Veljka Ostojića projektu rekonstrukcije virskog svjetionika u rezidencijalni turistički objekt „Villa Lanterna“, nastavljena je prilikom njegovog svečanog otvaranja, a upotpunjena s 500 tisuća kuna koje su temeljem više natječaja kao bespovratna sredstva iz resornog ministarstva dana Viranima za realizaciju projekata iz razvojnog i turističkog master plana.

Ministar Lorencin i direktorica Matešić upoznali su se i s projektom „Pogled u plavo“, odnosno ronilačkom ponudom u Hrvatskoj u sklopu koje se nalazi i virski ronilački centar, te prisustvovali treningu višestrukog svjetskog prvaka i rekordera u ronjenju Gorana Čolaka.

image

image

image

image





Related Articles

Back to top button