KulturaZadne-Izdvojeno

Vraćaju se štandovi uz šetnicu na Forumu

Štandovi sa suvenirima, koji su prošlog ljeta bili premješteni sa šetnice na dio parkirališta ispod crkve sv. Marije, ove će sezone biti vraćeni na staro mjesto − na zeleni pojas uza samu šetnicu na Forumu. Za potrebe preseljenja na novoj staroj lokaciji već su postavljene drvene podloge, a štanderima je osiguran i priključak na struju.

Do nove promjene lokacije došlo je na zahtjev vlasnika štandova koji su prošle godine bili preseljeni na parkiralište. Požalili su se gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću da nisu u ravnopravnom položaju u odnosu na štandere smještene u produžetku šetnice, preko ceste, na rivi. Naime, iako plaćaju istu mjesečnu naknadu, štanderi na rivi imaju nesumnjivo bolji položaj za prodaju.

− Vlasnici su se bunili zbog smještaja na donjem dijelu parkirališta pa im je dopušten povratak uz šetnicu. Na mjestu gdje je bila suha zemlja i nekoliko grmića privremeno je postavljena drvena podloga koja će biti uklonjena nakon isteka najma − doznajemo od Ivane Dadić iz gradske uprave.

Broj štandova pritom se neće povećavati. Na objema lokacijama bit će postavljena ukupno 23 štanda, kao i prošle godine, ali zato im se povećava najamnina, koja će za razdoblje od Uskrsa do 31. listopada iznositi 40.000 kuna po štandu, što je 10.000 kuna više nego lani.

Novu “privatizaciju” javnog prostora Grad je dopustio i na mjestu nekadašnjeg povijesnog parka pokraj Kneževe palače. Uzdignuta javna zelena površina od 73 četvorna metra dana je u zakup tvrtki “WithBoy” za štekat kafića koji se otvara u prizemlju susjedne zgrade na Kalelargi, na mjestu bivše prodavaonice tekstila. No, iako su radnici u srijedu počeli montirati željeznu konstrukciju za podnožje štekata, ugovor o najmu s Gradom još nije sklopljen, niti su određeni iznos i vrijeme trajanja zakupa.

− Očito su dobili suglasnost konzervatora kad su počeli postavljati konstrukciju. Mjesečna cijena najma po četvornome metru na toj lokaciji iznosi 57 kuna na godinu dana, 68 kuna za sedam mjeseci i 85 kuna za četiri mjeseca. Dulji najam znači i nižu cijenu zakupa, a tako želimo potaknuti ugostitelje da zadrže svoje objekte otvorenima i nakon sezone, tijekom cijele godine − kaže glasnogovornica Ivana Dadić.





Related Articles

Back to top button