Zadar

Vrhunskom kavom i uvijek dobrim raspoloženjem do titule najboljeg konobara Dalmacije 2015.

U Dalmaciji, gdje je ispijanje kave mnogo više od obične konzumacije kofeinskog napitka, gdje višesatna ćakula uz makijato predstavlja način života, a svaki stanovnik ima „svoj kafić“ u kojemu konobari nisu tek poslužitelji, već i prijatelji, ponijeti titulu najboljeg među njima ima poseban značaj.

Ove, 2015. godine, to je Zadranin Stipe Milić iz kluba Yachting. Do laskave titule na nagradnom natječaju internetske stranice struke „The Bar League“ došao je glasovima najstrožeg i najzahtjevnijeg žirija – gostiju.

Ukratko, tko je Stipe?

-Imam 26 godina. Nakon srednje sam krenuo na Pomorski fakultet, ali odustao sam i odlučio definitivno baviti se ovim poslom. Iza mene je već desetljeće iskustva.

Kojim kvalitetama vjeruješ da si osvojio glasače i ponio titulu najboljeg konobara Dalmacije?

-Uljudnošću, što nije uvijek lako, ne ide sa svakim, ali moraš, naučiš, makar nekad kroz kiseli osmijeh. I naravno – pripremom dobre kave!

Kako ostati simpatičan i pristojan na loš dan i što te najviše iritira kod gostiju?

-Doma u škafeti ostavim loše raspoloženje i dođem na posao. Nema druge. A kod gostiju kada mi se ne uzvrati dobro jutro, dobar dan, to je najiritantnije, jer govorimo o osnovi kulture. Kod narudžbi mi je najmrža beskofeinska kava.

Imaš li volje u privatno vrijeme ispijati kave u kafićima i jesi li tada kritičan prema drugim kolegama?

-Mrzim kafić. Moj odlazak u kafić je ravno 15 minuta. Prema kolegama sam i kritičan i ne. Ne gledam svaku sitnicu, ali ako je netko totalno bez volje, ako vidim da se ne mijenja pepeljara, da suđe nije dobro oprano, kritika će pasti.

Može li se od konobarske plaće dobro živjeti?

-Može. Tu su plaća, manča, vikendi… Sasvim solidno.

Gdje se vidiš u budućnosti?

-Volio bih imati svoj kafić, nešto totalno drugačije, ali to neka ostane moja tajna. Smatram da ima prostora i da konkurencija nije velika, jer svi objekti rade na isti princip. Malo je dobrih kafića, gotovo ih možeš nabrojati na prste jedne ruke. Za uspjeh je važno osoblje prije svega, dobra kava, ugodan ambijent kao i ponuda koja mora biti raznolika. Da li će nešto opstati ili ne, ovisi i o vlasniku. Većina, nažalost, čim dođe novac sve zapusti. To je tužno.

Tko je u Hrvatskoj najjači u ugostiteljstvu?

-Zadar, sigurno. Barem što se tiče ovog dnevnog đira. Split je iza nas. Zagreb je za noćni život, ali tamo se ne može popiti dobra kava kao u Dalmaciji.

10408624_10205928853879532_5142937704522879697_n





Related Articles

Back to top button