IzdvojenoZadar

Vučetić: Zbog članka u Nacionalu o Tadiću i Kalmeti, cijela javnost trebala je biti na nogama

Vučetić je u srijedu poslije podne za nacional.hr dodatno komentirao Nacionalov članak.

– To je nastavak onoga što je započelo s Mamićem: da od osuđenih osoba doznajemo kako funkcionira duša hrvatskog pravosuđa. Nema razloga da takvim ljudima ne poklonimo vjeru. Oni opisuju kako je pravosuđe u funkciji struktura kojima ne bi trebalo služiti, odnosno onih od koje bi trebalo štititi građane. Tekst u Nacionalu nam govori što je hrvatska država sve propustila biti: država hrvatskih građana koja će zahvaljujući pravosuđu, omogućavati kvalitetan život za svoje građane, život koji počiva na zaštiti ljudskih prava.

‘Slučaj Kalmeta’ tako je nastavljen…

Kada je o tome riječ, Nacionalov je članak jako zanimljiv. Ali, skandalozno je da nije izazvao žustrije reakcije, kakve je trebao. Taj članak govori o bitnim stvarima. Tadić govori da je sudjelovao u konstrukciji nevinosti Božidara Kalmete. To je informacija koju javnost treba primiti, i koju tijela ove države trebaju reagirati. Po mom sudu, cijela je javnost jučer i danas trebala biti na nogama, i sve su se institucije, DORH i istražna tijela, trebala su se očitovati o toj informaciji, jer ona nije bezazlena. Ako je istinita, a postoje tijela koja to trebaju utvrditi, mi se nalazimo u zemlji koja djeluje kao antidržava. Nešto takvo svakako je trebalo izazvati reakcije.

Na konferenciji  za novinare u srijedu rekli ste da vaš protukandidat u Zadru nije Branko Dukić, aktualni kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zadra, nego Božidar Kalmeta. Što to znači?

Branko Dukić samo je nominalno i formalno kandidat, ali tvrdim da se bitka za Hrvatsku, paradoksalno, vodi na ovim lokalnim izborima u Zadru. Zadar je utvrda HDZ-a koju kontrolira Božidara Kalmeti. Te dvije činjenice, ja sam ih nazvao “metafizičkim istinama”, formiraju politički realitet u Hrvatskoj. Branko Dukić nikako ne može biti autonoman kandidat. On to čini u dosluhu s voljom Božidara Kalmete. Ja se suprotstavljam svemu što Zadar danas u političkom i društvenom smislu jest – Kalmetin grad – i zato moj protukandidat nije Dukić, nego Kalmeta. Osim toga, nemojmo smetnuti s uma ono na što su Zadrani jako osjetljivi: da je premijer Plenković kandidata za gradonačelnika Zadra najavio u Šibeniku, a istodobno smo saznali da će glavni PR-ovac Dukićeve kampanje biti iz – Splita. Zato sam i rekao da Branko Dukić – najavljen iz Šibenika, vođen iz Splita, a ovisi o Kalmeti – ne pripada Zadru, premda se trudi prikazati kao gradonačelnik.





Related Articles

Back to top button