IzdvojenoZadar

Zadarski pomorci i ribari dominiraju u nominaciji za podvige na moru

Dodjelu nagrade za hrabrost na moru Plava vrpca Vjesnika u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske održat će se 5. prosinca, s početkom u 18 sati u Hotelu Royal u Opatiji.

Za Plavu vrpce Vjesnika 2016. nominirano je šest poduhvata, četiri u momčadskoj konkurenciji te dva u pojedinačnoj. Polovica predloženih su zadarski pomorci:

1. Šesteročlana posada broda „Pauk 1″ iz Kali pod zapovjedništvom Ivice Gobina između Lavdare i Ždrelca, pokušala ugasiti požar na 20-metarskoj austrijskoj jahti, pritom spasivši peteročlanu posadu.

2. Hrvatska posada broda Anton Topić pod zapovjedništvom kap. Ante Raguža spasila je na Atlantiku 13.svibnja ove godine teško ozlijeđenog britanskog jedriličara Richarda Tolkiena.

3. Dvočlana posada brodice RH3ST Lučke kapetanije Zadar – Marijo Kalmeta i Stjepan Klarin uspjela je vještim manevriranjem za olujnog vjetra zadržati pomoću konopa havarirani katamaran „Silbu” da ne napravi „nered” u zadarskoj luci.

4. Posada tankera „Vinjerac”, pod zapovjedništvom Milana Grbića, Tankerske plovidbe iz Zadra, spasila je 8. veljače ove godine između Kube i Paname petoricu krajnje iscrpljenih i izranjavanih brodolomaca.

U pojedinačnoj konkurenciji nominirani su:

1. Djelatnik Sea Helpa iz Orebića Josip Tomašić spriječio je u Prigradici na Korčuli da za olujne bure dodje do potonuća 16-metarske čarter jedrilice.

2. Porečanin Marijan Babić spasio je svojim gliserom po mraku i valovima češkog jedriličara kojemu se prevrnula jedrilica.

Svečanost će voditi u tandemu Romina Knežić i Goran Karan koji je ujedno zadužen i za zabavni dio programa. Bit će to 52 dodejla Plave vrpce nazvane po Vjesniku, novinske kuće





Related Articles

Back to top button