IzdvojenoZadar

Zahvaljujući dobrim ljudima, u zadarskoj bolnici nema nestašice krvi

Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga Zadarr  24. godinu zaredom organizirala tradicionalnu i najveću akciju darivanja krvi u Hrvatskoj. Od ranog jutra velik broj dobrovoljnih darivatelja krvi okupio se se u prostoru Hrvatskog narodnog kazališta Zadar kako bi humanom gestom, darivanjem krvi, nastavili spašavati živote.

Dr. Marijana Nadinić, voditeljica Odjela za transfuziju zadarske Opće bolnice zadovoljna je odazivom građana jer kaže, u nepunih sat vremena prikupili su čak 50 dragocjenih doza krvi.

– Očekujemo kako ćemo, kao i uvijek na ovoj tradicionalnoj Božićnoj akciji prikupiti oko 100 do 150 doza krvi. Uvijek imamo dobar odaziv. Zahvaljujući dobrim ljudima nemamo nestašice krvi u zadarskoj bolnici, količine krvi svih krvnih grupa su zadovoljavajuće. Po potrebi, krv šaljemo i u ostale bolnice u Hrvatskoj, međusobno se pomažemo, navodi dr. Nadinić.

Dva puta tjedno tim zdravstvenih djelatnika s Odjela za transfuziju odlazi na teren i organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi u svim mjestima u župniji, ali i izvan nje, kao što je Lapac.

Venci Jurin, predsjednik UDDK, bio je ponosan što se na Božićnu akciju darivanja krvi odazvao velik broj sugrađana.

– Dosad smo dali 5.450 litara krvi. Tri puta godišnje organiziramo ovake velike akcije, a u bolnici su zadovoljni što se velik broj članova odaziva na dobrovoljno darivanje krvi, istaknuo je Jurin.

A ova Božićna akcija imala je jučer dodatnu notu humanosti. Sponzori Kalelarge, vlasnici zadarskih kafića Kult i Dišpet jučer su nakon dobrovoljnog darivanja krvi otišli u socijalnu samoposlugu i napunili police za radosnije božićne blagdane potrebitih sugrađana.

Božićna akcija darivanja krvi nije mogla proći bez pjesme pa se u rano jutro pojavio i nedavno nagrađeni, gradski laureat Bepo Matešić.





Related Articles

Back to top button