112IzdvojenoZadar

Zašto Kalmetin štićenik i obiteljski nasilnik Mario Pešut skoro godinu dana čeka pravomoćnost presude?

Mario Pešut, zadarski gradski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb koji je u svojoj neslavnoj političkoj karijeri višestruko osuđivan zbog vrijeđanja i obiteljskog nasilja. Kada je u pitanju obiteljsko nasilje, Pešut je osuđen jer je pretukao svog nećaka Karla Pešuta.

“Ugledni” HDZ-ovac, koji je unatoč svim aferama i dalje član Gradskog odbora zadarskog HDZ-a i Županijski vijećnik još uvijek čeka pravomoćnost presude Visokog prekršajnog suda u Zagrebu temeljem čak dvije osuđujuće presude zadarskog Prekršajnog suda.

Podsjetimo, Pešuta je zadarski prekršajni sud čak dvaput nepravomoćno osudio zbog obiteljskog nasilja, dok je Viši prekršajni sud u Zagrebu jednom suđenje vratio na početak. Posljednja presuda prema kojoj je Pešut osuđen zbog obiteljskog nasilja donesena je 6. studenoga 2018. u Zadru.

Kronologija:

Na Prekršajnom sudu u Zadru 20. rujna 2017. donesena osuđujuća presuda u postupku koji se vodio protiv Maria Pešuta, poslovni broj: Pp 22 J-507/17, zbog prekršaja iz čl. 20. st. 2. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Nepravomoćnom presudom Pešut je proglašen krivim za navedeno djelo prekršaja te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kn. Pešut je nekoliko dana kasnije po svom branitelju izjavio žalbu protiv nepravomoćne presude pa je cjelokupan spis predmeta upućen Visokom prekršajnom sudu RH na donošenje odluke povodom žalbe.

Na istom sudu u Zagrebu 23. studenoga 2017. godine doneseno je rješenje prema kojemu je nepravomoćna osuđujuća presuda poništena te je Prekršajnom sudu u Zadru naloženo da provede novo suđenje.

To se i dogodilo pa je Pešut 6. studenoga 2018. na zadarskom sudu opet nepravomoćno osuđen zbog obiteljskog nasilja. I na ovu presudu Pešut je izjavio žalbu, pa je cijeli slučaj još jednom završio na Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu, a pravomoćnosti presude još uvijek nema.

Štiti ga Kalmeta. Zašto?

Od izvora iz zadarskog HDZ-a doznali smo kako su se od Pešuta odmakli gotovo svi viđeniji članovi te stranke. Izuzev Božidara Kalmete.

– Njega štiti Božidar Kalmeta, on je njegov štićenik, ali za to očito postoji jako dobar razlog. Mnogih se ljudi Kalmeta odricao i zbog benignijih stvari od ove. Očito je da između njih postoji nešto puno više. Ne bih se čudio kada bi Pešut i dalje ostao na svim funkcijama i kad dobije pravomoćnu presudu – kazao je nas izvor iz HDZ-a.

Pitali smo Visoki prekršajni sud u Zagrebu što je s predmetom

A kada će Pešutu biti izrečena konačna pravomoćna presuda ostaje nam za vidjeti. Portal ZADAR News uputio je danas Visokom prekršajnom sudu upit što je s predmetom Pešut i kada bi isti trebao biti okončan. Čim dobijem njihov odgovor, objavit ćemo ga.

 

 

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Related Articles

Close
Close