IzdvojenoZadar

Zlatko Marasović: Zoran Šikić kupovao je sendviče na benzinskim postajama s karticom NP Paklenica koju nam nije htio vratiti

PRIOPĆENJE

Županijska skupština Zadarske županije

    Zbog bolesti danas nisam bio u mogućnosti sudjelovati u radu na trećoj sjednici Županijske skupštine Zadarske županije, stoga sam u vezi događanja na skupštini odlučio napisati ovo priopćenje.

Nekidan nakon presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu i Hrvatskoj demokratskoj zajednici, sadašnji premijer Andrej Plenković u svom oštrom obraćanju izjavio je da njemu nitko neće prišiti Sanadera. Prišivanje je on očito očekivao iz oporbenih redova bilo od desnih ili lijevih, no zasigurno prišivanje nije očekivao iz svojih HDZ-ovih redova. 

Svakog dana u nekoj lokalnoj organizaciji HDZ-a netko ipak Andreju prišije Sanadera, a na veoma izravan način su baš njegovi HDZ-ovci u Županijskoj skupštini Zadarske županije na današnjoj trećoj sjednici opet učinili isto. Danas je za predsjednika Županijske skupštine izabran gospodin Zoran Šikić, izabran je glasovima HDZ-a, HSP-a i SDSS-a. Dižući svoje ručice ni sami nisu slutili da time izravno prišivaju Sanadera trenutnom HDZ-ovom premijeru. 

U mnogim uređenim europskim državama lijevo-desne koalicije su normalne ukoliko su one dobre za državu u kojoj se osnivaju, jasan primjer toga je Njemačka koja je za nas uvijek bila pojam i tiha težnja. Iskreno se nadam da će kroz neko vrijeme i u Hrvatskoj politike toliko napredovati da koalicija SDP-a i HDZ-a neće biti nikakav bauk i da će političari i jedne i druge opcije shvatiti da su oni izabrani od naroda da rade u interesu tog naroda, a ne da se međusobno prepucavaju te da ulaskom u politiku brinu jedino o svom osobnom interesu i interesu uskog kruga ljudi oko sebe kako bi TBF rekao „pa vezi sliku za sebe rođake i priku“. 

No dok u našoj državi imamo politike gdje na vrh isplivavaju najgori moje želje se zasigurno ostvariti neće. Zašto gosp. Zoran Šikić nije prihvatljivo rješenje za predsjednika Županijske skupštine, osoba koja je bila osuđena (prvostupanjski) za kaznena djela pronevjere javnog novca za osobnu korist nikako ne može biti osoba koja je prihvatljiva za tako važnu funkciju. 

Pa da se po ne znam koji put podsjetimo krimena gosp. Šikića, nakon što je baš za vladavine gosp. Ive Sanadera postavljen za pomoćnika Ministra kulture, a kasnije i za državnog tajnika sa mjesta ravnatelja JU NP Paklenica, gosp. Šikić si je ostavio i službenu karticu Nacionalnog parka Paklenica iako ju je morao vratiti, odnosno poništiti. Na mjesto v.d. ravnateljice je postavio gđu. Josipu Marasović koja je kao v.d. ravnateljica bez natječaja bila vršiteljica dužnosti 3 godine iako po zakonu može biti samo godinu nakon čega se mora raspisati natječaj, no isti se raspisivao nije. Valja napomenuti da je pod Ministarstvom kulture tada bila i zaštita prirode, a gosp. Šikić je bio pomoćnik odnosno državni tajnik baš za sektor zaštite prirode, time izravno nadređen v. d. ravnateljici. Tih 3 godine nije raspisivan natječaj jer je u te 3 godine gosp. Šikić utvrđivao svoj položaj u Zagrebu, pa ako bi nešto pošlo po zlu njega je „njegovo“ ravnateljsko mjesto uredno čekalo. Svo to vrijeme gosp. Šikić je uredno peglao karticu NP Paklenica, poslovni objedi, pokloni, odjela itd., ali gosp. Šikić sa plaćom državnog tajnika tom karticom je kupovao i sendviče na benzinskim pumpama. Dok sav pošten narod kupuje svojim mukom zarađenim novcem, državni tajnik sendviče kupuje karticom koju ne smije imati. Također je s navedenom karticom u Briselu podizao gotovinu na bankomatu, iako je tamo išao kao član pregovaračkog tima za pristupanja EU imao inozemne dnevnice i već spomenutu državnotajničku plaću. Sve ovo nije bilo dovoljno nego je od JU NP Paklenica, odnosno od ravnateljice koju je sam postavio zatražio da mu se sa 50 posto sufinancira  trošak doktorskog studija. Naravno sve je odobreno, ali na koji način, preko ugovora o djelu čime je trošak JU NP Paklenica duplo veći, a gosp. Šikiću su plaćeni i doprinosi pa je po toj osnovi imao i pravo povrata poreza. Ugovor o djelu se ugovara s nekim osobama koje nemate u ustanovi za obavljanje jednokratnog posla, no gosp. Šikić je doktorirao na temi iz Parka prirode Vransko jezero, onda zaista ostaje upitno koju vezu s tim djelom ima NP Paklenica. Tema doktorata gosp. Šikića je također vrlo zanimljiva podudara se s temom istraživanja tala na Vranskom jezeru koje je plaćeno novcem Ministarstva kulture dok je gore gosp. Šikić bio državni tajnik. 

Kako sam ovaj tekst započeo s prišivanjem gosp. Sanadera trenutnom premijeru Plenkoviću, moram vas obavijestiti da je gosp. Šikić od korištenja službene kartice JU NP Paklenica samoinicijativno (nakon više od 4 godine korištenja) odustao baš u vrijeme kada je „pao“ Sanader.  Iz ovog je vidljivo da je gosp. Šikić itekako bio svjestan svog ponašanja, bio je svjestan da bi po tom pitanju moglo doći do istraga. Svo vrijeme svog boravka u Zagrebu kada bi vikendom došao doma gosp. Šikić piće u kafiću u vlasništvu JU NP Paklenica nije plaćao, već uredno stavljao svoj potpis na račune, a račune je uredno plaćala Paklenica, svi ti računi su nestali 2012. godine kada gđa. Josipa Marasović nije izabrana u novi mandat na natječaju. Ne moram ni pisati da se častilo na dugo i široko.

U prvom procesu na Županijskom sudu u Zadru koji se vodio zbog nedozvoljenog korištenja kartica predsjednik sudačkog vijeća gosp. Babić je donio osuđujuću prvostupanjsku presudu i za gosp. Zorana Šikića i za gđu. Josipu Marasović, da bi na tu presudu i obrana i Državno odvjetništvo uložili žalbu (državno odvjetništvo zbog visine presude). Vrhovni sud vraća suđenje na početak, a dolaskom HDZ-a na vlast u ponovljenom postupku Državni odvjetnik odustaje od progona gosp. Šikića uz apsolutno neoborive dokaze i svu odgovornost se prebacuje na ravnateljicu Josipu Marasović za koju sam već pojasnio da je ona bila izravno podređena gosp. Šikiću i ona biva pravomoćno osuđena za navedena kaznena dijela. Poznate su riječi gosp. Šikića da je on sve to činio „za Hrvatsku i svoj kraj“, sve to je činio u vrijeme vladavine premijera Ive Sanadera pa evo i ovim izborom predsjednika Županijske skupštine Zadarske županije je sadašnjem premijeru prišit Sanader. 

Koalicija s tzv. Kapovićevcima se zvala cjevovodna koalicija, kako ova nova koliko znam još uvijek nema ime, koristim ovu prigodu da ga odaberem. U našem narodu kada netko svoju poziciju koristi za osobni interes do i preko krajnjih granica, za takve ljude se kaže da u „kokošari“. U prethodnom tekstu sam takav slučaj do u detalje opisao i za svaku napisanu riječ sam spreman odgovarati i pred sudom. Kada već Državno odvjetništvo nije moglo dokazati elemente kaznenog dijela u svemu što sam napisao, osobno zadovoljstvo će mi biti kada bi ova danas nastala koalicija dobila naziv „KOKOŠARSKA KOALICIJA“

 

Srdačan pozdrav,

Vijećnik skupštine Zadarske županije

Zlatko Marasović 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button