IzdvojenoZadar

AFERA REMORKER – “Preko tvrtke Zelot d.o.o. izvlačeni su milijuni kuna iz državnog proračuna koji su završavali u džepovima Kalmete i Livakovića”

KRAK ZELOT

Suđenje u aferi Remorker, kao što smo to već najavili, uskoro kreće ispočetka na Županijskom sudu u Zagrebu, potvrđeno je to redakciji portala ZADAR News od strane više izvora dobro upoznatih s predmetom nakon što je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu za Božidara Kalmetu, Zdravka Livakovića i ostale. Kao što je već poznato, originalna optužnica USKOK-a tereti nekadašnjeg ministra Božidara Kalmetu da je organizirao pljačkašku grupu koja je državnim novcem financirala vlastite džepove.

Izvlačenjem novca kroz raznorazne malverzacije vezane uz cestogradnju nekadašnji zadarski gradonačelnik i bivši ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta sa svojim suradnicima, uključujući Zdravka Livakovića, Milivoja Mikulića, Stjepka Bobana i Josipa Sapunara podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura, tvrdio je USKOK u svojoj optužnici.

Kalmetu se tereti da je organizirao grupu lopova koja je izvlačila državni novac u privatne džepove

Gore navedenu skupinu se tereti da su kroz privatne tvrtke, uključujući i tvrtku Zelot d.o.o. izvlačili državni novac koji je kasnije, kao što je i opisano u optužnici, završavao u rukama Igora Premilovca, a koji je kasnije taj novac u gotovini predavao Josipu Sapunaru, a on Zdravku Livakoviću, o čemu je bilo riječi i na suđenju. A da je tvrtka Zelot bila u suvlasništvu Božidara Kalmete i Zdravka Livakovića špekuliralo se i ranije u građevinskim krugovima. Ipak, prvi koji je to javno izrekao i potpisao kao svoju bio je svjedok koji je u ovom predmetu dobio USKOK-ovu oprosnicu, Drago Tadić. On je, naime, u svom iskazu USKOK-u 2013., za kojega je rekao da će ponoviti na ponovljenom suđenju, kazao da je upravo tvrtka Zelot d.o.o. bila u suvlasništvu Božidara Kalmete i Zdravka Livakovića.

Tvrtku Zelot d.o.o. osnovao je 19. travnja 2006. godine Darko Jakuš i to s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Osnovna djelatnost tvrtke bila je “poslovno savjetovanje”. Tvrtka registrirana u zagrebačkom kvartu Utrina tako je, ubrzo nakon svoje registracije počela dobivati ogromne novčane iznose za fiktivne usluge, što je na sudu priznao Igor Premilovac.

Tvrtku Zelot d.o.o. osnovao je izvjesni Darko Jakuš za usluge “poslovnog savjetovanja”

Prije prvog ozbiljnijeg iznosa kojega je na svoj račun dobila tvrtka Zelot d.o.o., prema navodima USKOK-ove optužnice, Drago Tadić kao odgovorna osoba tvrtke Osijek Koteks d.d. pristao je po dogovoru i na traženje Božidara Kalmete, Zdravka Livakovića, Milivoja Mikulića i Josipa Sapunara, a sve kako bi ostao “prijatelj firme” gore navedenima u gotovini dati iznos od 1,000.000 kuna, što je Tadić i učinio, a sve, kako USKOK navodi, na štetu Hrvatskih autocesta d.o.o. Kasnije je Tadić objasnio kako je u Sapunarov prtljažnik ubacio kovčeg s milijun kuna u gotovini.

‘Kalmeta i Livaković tražili su milijun kuna u gotovini – i dobili ih’

Prvi iznos koji je tvrtka Zelot d.o.o. dobila bio je 225 tisuća kuna uvećan za 49.500 kuna PDV-a. Potom je gotovo identičan iznos, 224.957,70 kuna Zelot d.o.o. isplatio tvrtki Remorker International sa sjedištem u Republici Češkoj na njihov račun otvoren u Austriji. Prema optužnici, Igor Premilovac tada je iznos podigao u gotovini, a iznos od 44.991,54 kune zadržao je za sebe. Iznos od 179,966.16 kuna predao je Josipu Sapunaru od čega su se okoristili Božidar Kalmeta, Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić i Stjepko Boban. Ovakvim i sličnim transakcijama, gore spomenuta ekipa zaradila je 1,179.996.16 kuna.

NASTAVLJA SE…





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button