‘Ako misli da može bolje, neka ministar sam preuzme predmete bespravne gradnje!’

Zadarskog župana Stipu Zrilića očito su pogodile primjedbe ministra Ivana Vrdoljaka prema kojima Zadarska županija najsporije rješava zahtjeve za legalizaciju bespravnih objekata u cijeloj državi. Na kraju svojega kolegija u srijedu detaljno je obrazložio svoj pogled na cijelu situaciju.

− Ne može se na temelju jednog detalja izvlačiti zaključak o radu cijele službe, čak prozivati za korupciju. Moglo bi se onda reći da je cijeli ministrov dolazak bio neki marketinški stranački događaj, a ne javna rasprava o novom zakonskom rješenju za legalizaciju objekata. Ako je problem naš pročelnik Željko Letinić, kao što bi se dalo zaključiti po ministrovim izjavama, to možemo lako riješiti, ali problemi su puno dublji i gomilali su se najmanje 40 godina − smatra župan Zrilić.

Država bez novca

Županija je 2008. godine po sili zakona od države morala preuzeti poslove izdavanja dokumenata za prostorno uređenje, jer država nije imala novca za brže rješavanje nagomilanih predmeta. Tada je zajedno s 14 zaposlenika iz Ureda državne uprave došlo na rješavanje 14.408 predmeta. U međuvremenu je, objasnio je župan Zrilić, primljeno 30 novih djelatnika, te uloženo u opremanje ureda i nabavu opreme.

− Nije istina da radimo lošije od drugih. Procedure su vrlo komplicirane, a ograničeni smo masom novčanih sredstava koje možemo izdvajati za plaće i zabranom prekovremenog rada. Jedina nam je mogućnost da preraspodijelimo ljude odgovarajuće struke iz drugih odjela u onaj za izdavanje dozvola, ili da u drugim odjelima smanjimo broj zaposlenih pa primimo nove, ako nam država ne želi pomoći − kaže župan.

Prozvani pročelnik Željko Letinić naveo je podatke prema kojima je u njegovu Upravnom odjelu više riješenih predmeta u godinu dana nego što se otvori novih zahtjeva, a to znači da se rješavaju i stari predmeti.

Građane i te kako zanima zašto je legalizacija objekata tako spora, pa su zato i došlirazgovarati s ministrom Vrdoljakom

 

− Prema mjerodavnim državnim statistikama, Zadarska županija je četvrta u Hrvatskoj po broju riješenih predmeta, a treća po vrijednosti riješenih predmeta. Naša 24 referenta za rješavanje građevinskih dozvola ostvaruju bolje rezultate od normi koje je postavilo Ministarstvo. U ovih nekoliko godina riješili smo oko 10.000 naslijeđenih predmeta i ažurno rješavamo sve nove zahtjeve − naveo je Letinić.

Kompliciran zakon

Na tvrdnju novinara Slobodne Dalmacije da je ministar Vrdoljak dao primjedbu na broj riješenih zahtjeva za legalizaciju, te što će župan učiniti ako se po novom zakonskom rješenju znatno poveća broj zahtjeva za legalizaciju, Zrilić je objasnio da je i sam ministar priznao kako je sadašnji Zakon o legalizaciji manjkav.

− Provedba sadašnjeg zakona je komplicirana, mjesecima nije bilo potrebnih podloga za provođenje, a osim toga, u više od 250 slučajeva tražili smo dopunu dokumentacije. Nema lakih rješenja, očekujemo da novi zakon bude provediviji od sadašnjeg, no upravni se postupak mora provesti. Očekujemo od države pomoć u rješavanju problema koji se gomilao godinama, a ne da se ovdje dolazi politizirati i širiti jeftina demagogija. Ako ministar misli da može bolje, neka te predmete uzme k sebi − zaključio je zadarski župan Stipe Zrilić.

Općine nisu dostavile podatke

Prema prošle godine donesenom Zakonu o legalizaciji bespravnih objekata, općine i gradovi trebali su dostaviti podatke o broju ilegalnih objekata na svojem području. U Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja (koji vodi postupke za sve gradove i općine osim za Grad Zadar) podatke je dostavilo samo osam jedinica lokalne samouprave. Prema tim podacima, na području županije je oko 13.000 bespravno izgrađenih objekata.

Smjena Dorić-Bacalje, a Letinić prijavljen USKOK-u!

U susretu s građanima tijekom posjeta Zadarskoj županiji ministar Vrdoljak je u više navrata iskazao nezadovoljstvo radom Građevinske inspekcije, u kojoj će se provesti reforma novim Zakonom o prostornom uređenju koji se priprema na jesen.

Budući da su ga građani izvijestili o nekoliko dokumentiranih slučajeva (ne)postupanja Građevinske inspekcije na području Posedarja, Vrdoljak je, kako doznajemo, najavio hitnu smjenu zadarske šefice Građevinske inspekcije Mladene Dorić-Bacalje.

Istom su prilikom nezavisni vijećnici Općine Posedarje upoznali ministra Vrdoljaka s kaznenim prijavama koje su podnijeli USKOK-u prošle godine protiv pročelnika Željka Letinića i njegovih suradnika u županijskom Uredu za izdavanje dozvola zbog davanja “suglasnosti” za nasipanje plaže u Posedarju pokraj crkvice Sv. Duh.

Županija: Do sada riješeno 17 predmeta za legalizaciju

Prema postojećem Zakonu o legalizaciji bespravnih objekata (koji je na snazi od 10. kolovoza 2011.) do 31. prosinca 2011. zaprimljeno je 889 zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, doznali smo u Zadarskoj županiji. Do sada je riješeno 17 predmeta, a 250 ih je u postupku dopune zbog nepotpune dokumentacije. Podsjetimo, ministar Vrdoljak rekao je da je do 15. ožujka ove godine u Zadarskoj županiji zaprimljeno 1369 zahtjeva za legalizaciju. Šest je zahtjeva odbijeno, dodao je, a pozitivno nije riješen ni jedan predmet.

Iz Županije ističu da su, usporedbe radi, u 2010. godini ukupno zaprimljena 673 zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, a riješeno je 548 predmeta u 2011. godini. Iz toga je razvidno, kažu u Županiji, da je postojeće propise potrebno doraditi.