IzdvojenoZadar

Ana Pedišić: Može li me itko zaštititi od maltretiranja u Zavodu za hitnu medicinu?

MOBBING I TEROR

Prvostupnica sestrinstva zaposlena u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije Ana Pedišić (36) poslala nam je pismo sa zamolbom da isto i objavimo, piše Mega Media.

Tvrdi da je žrtva sustavnog maltretiranja o čemu, kaže, posjeduje brojne dokaze. O svom statusu upoznala je nadležne institucije, no dosada nitko još nije reagirao. Pismo Zadranke Ane Pedišić objavljujemo u cijelosti.

Zovem se Ana Pedišić. Radim u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije u sanitetu. Već dugo vremena trpim maltretiranje od strane ravnatelja Ivice Erlića i Jasne Krpine.

Naime 2018. godine smo izašli u emisiji Provjereno. Jasna Krpina se nakon emisije Provjereno počela udaljavati od kolegica koje su istupile u emisiji. Neko vrijeme je bila voditeljica početkom 2019. godine , a nakon toga nam je došao novi voditelj i dotična Jasna Krpina odbija potpisati svoj stari ugovor o radu koji je imala kao i do sada da je medicinska sestra /medicinski tehničar u sanitetskom prijevozu te odlazi na bolovanje. Nakon toga dobiva novi ugovor 27.svibnja 2019. godine u kojem stoji da je Jasna Krpina koordinator medicinske službe /medicinska sestra u sanitetskom prijevozu. Radi u upravi, a u 3. mjesecu 2020. godine nekim čudnim okolnostima dolazi u sanitet i mijenja voditelja kojega uopće nema budući da je voditelj otišao. Ravnatelj Ivica Erlić meni sugerira da predam molbu za radno mjesto voditelja saniteta, te da se obavezno pozovem na status branitelja te da predam sve svoje papire, odnosno molbu, zamolbu, životopis, papir o nekažnjavanju, također sam poslala papir i od udruge HVIDRA. Sve možete provjeriti na protokolu. Ravnatelj mi napominje da moram prekinuti svoja 4 sata odnosno radno vrijeme s polovicom punog radnog vremena. U dogovoru sa ravnateljem ja sam sve to učinila, tim više što sam u sanitetu ostvarila 10 godina radnog staža.

 

Nakon toga slijedi atak na mene od strane dotične Jasne Krpine, učestala vrijeđanja pred kolegicama da sam ja nesposobna da ja ne znam u što se upuštam. Također dotična je širila svakojake glasine o meni, koje bi mi kolege prenijele.

23.3.2020. godine dotična kolegica me je napala,  j… mi mrtvu majku, unosila mi se u lice i rekla CITIRAM “AKO SE TI NEĆEŠ DOVESTI U RED, JA ĆU TE DOVESTI U RED”

Meni je nakon toga pozlilo jer je kolegica bila izrazito histerična prema meni. Došla je hitna pomoć i policija me odvezla kući jer sam bila u šoku i nisam mogla voziti. Ravnatelj je o svemu bio obaviješten jer sam ga zvala. Tadašnjem zamjeniku Vlatku Grkoviću sam poslala poruku na privatni broj. Nitko me nije zaštitio od dotične.

Na nagovor tadašnje odvjetnice sam se vratila raditi, Jasna Krpina mi je svaki dan prijetila ljudima iz županije, govoreći da ja ne znam s kim imam posla. Kad sam zatražila dan godišnjeg dotična mi je preko mobitela rekla da ću dobiti dan godišnjeg ako oribam pod. Nisam imala izbora ribala sam pod dok se jedan od vozača podsmjehivao.

Na dan godišnjeg 16. travnja 2020. Jasna Krpina me zove sa privatnog mobitela u 14 h te me stavlja na razglas i optužuje me da sam ja optužila jednog od vozača da krade odjela za Coronu, što uopće nije istina, nego je to učinila bivša djelatnica Ana Josipović, a ista mi je otuđila radnu uniformu iz moga ormara.

15.travnja 2020. Jasna Krpina me optužuje da sam joj uzela ključ od ureda što opet nije istina jer je ključ uzela Ana Josipović što mogu dokazati porukama.

Dana 27.kolovoza 2019. poslala sam zamolbu za plaćanjem školarine diplomskog studija sestrinstva na Sveučilištu u Zadru, naravno odgovor ne dobivam u zakonskom roku. Tek 9. prosinca 2019. dobivam odgovor od bivšeg ravnatelja Predraga Orlovića, kada su već počela predavanja. Dotični mi odgovara da je Jasni Krpini plaćen diplomski studij sestrinstva u Zadru jer da je ona zaposlenica uprave i da joj je to plaćeno “POSEBNIM SPORAZUMOM”

Imam dokaz da Jasna Krpina nije zaposlenica uprave nego saniteta i dokaz da njezina plaća nije osigurana sredstvima HZZO – a te da je na njeno radno mjesto došla J. M. iz radne jedinice Pag. Htjela bih dobiti odgovor na pitanje zašto je Jasni Krpini isplaćeno 55.000,00 kn za diplomski studij sestrinstva u Zadru, ako to nije zakonski reguliran iznos jer sam diplomski studij ne košta toliko nego 18.500,00 kn. Po kojim kriterijima je ona to ostvarila. Također me zanima zašto Jasna Krpina nije kažnjena zbog napada na mene, ja sam ipak napadnuta na radnom mjestu, tko tu ženu štiti. Na upit jednom dotičnom gospodinu iz županije dobila sam odgovor da Jasna Krpina nije medicinska sestra, eto mene zanima TKO JE JASNA KRPINA. Zašto nije dobila neku opomenu pred otkaz???

 

Kako uopće takva osoba može i dalje dolaziti na posao kad u sistematizaciji radnih mjesta njeno radno mjesto ne postoji ni pod upravom ni pod službom saniteta. Ravnatelj mi je 9.studenog 2021. god. poslao mail u kojem priznaje da ja sve znam vezano za Jasnu Krpinu, ali da on njoj nije dao taj ugovor niti financirao diplomski studij sestrinstva u Zadru. Zar ne bi on kao sadašnji ravnatelj trebao taj ugovor koji nije u skladu sa Zakonom prijaviti inspekciji rada i ministru zdravstva, a ne se ograđivati. Jasna Krpina ima radno vrijeme od 7 do 15 h, dolazi na posao kad hoće, ne nosi radnu uniformu unatoč sadašnjoj situaciji sa Coronom. Opis radnog mjesta nema i samo se šeta, pije kavu, puši pa bih molila ravnatelja da mi objasni takvu vrstu radnog mjesta. Također neka mi ravnatelj objasni kako me je dotična mogla poslati na izvanredni liječnički pregled kad sam isti obavila mjesec dana prije i to me dotična koja me napala poslala na psiho testove na kojima je utvrđeno da sam psihički sposobna za rad. Da stvar bude apsurdna dotična mi je dala opomenu pred otkaz u suglasnosti sa ravnateljem 28.04.2020. godine u kojoj iznosi niz neistina, da sam ja izazvala incident što nije istina i da sam ja prijetila, a dotična meni prijeti već dugo vremena, također navodi Jasna Krpina kako ja izazivam strah kod ostalih djelatnika, a ja sam putem odvjetnice u više navrata tražila zaštitu te bi htjela vidjeti dopis tih dotičnih djelatnika kod kojih ja izazivam strah. Također Jasna Krpina navodi da sam ja histerična, a postoji snimka od 24.srpnja 2020. godine kako Jasna Krpina prilazi kombiju u kojem sam ja sa vozačem Elvisom te mi prijeti da ćemo se privatno upoznavati. Tražila sam tu snimku od dotičnog ravnatelja na dan 26.3.2021. godine kada sam došla u ured od dotičnog ravnatelja Ivice Erlića, te me je dotični na sam upit počeo vrijeđati, a u jednom trenutku je krenuo prema meni te sam ja izašla plačući vani. Da stvar bude apsurdna 3 policajca su mi zakucala na vrata te sam sutradan u policiji doznala da me je ravnatelj Ivica Erlić prijavio putem maila da ja prijetim njemu i njegovoj obitelji. Na upit policije hoće li me doći prijaviti u postaju ravnatelj je odustao što možete slobodno provjeriti. Radi Jasne Krpine sam bila na bolovanju od 27.07.2020. i mislila sam da ću imati mir kod kuće, međutim dotična mi je poslala prijeteće pismo 11.1.2021. godine. O tome sam obavijestila glavnog tehničara zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Antuna Čaćića koji je rekao da to njega nije briga. Dotična Jasna Krpina je bila pozvana na ispitivanje vezano za tu prijetnju te je odbila poligraf i bila izrazito neugodna te je bila u pritvoru. Ravnatelj ni na to nije reagirao. Na isti dan 11.1.2021. glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Antun Čaćić mi nudi 30.000,00 kn da dam otkaz. Ja da dam otkaz kao samohrana majka.

 

Da stvar bude apsurdna ravnatelj Ivica Erlić se na sve oglušuje, ograđuje. Od 1.4. 2020. godina prima za voditeljicu A. B.iz tima iz Benkovca, sveučilišnu prvostupnicu, znači obje imamo istu diplomu. Ona udovoljava uvjetima a ja ne. Dobivam dopis od Bernarda Marune da ja ne udovoljavam uvjetima. Interesantno. Ista diploma s tom razlikom što sam ja 10 godina u sanitetu, pozvala sam se na status branitelja, prekinula 4 sata kako mi je ravnatelj Ivica Erlić naredio i u međuvremenu sam se upisala na diplomski studij sestrinstva u Zadru. Ravnatelj u izjavi na obavijesnom razgovoru iznosi neistine da sam ja na silu htjela doći za voditelja i da je on meni rekao u više navrata da ja ne zadovoljavam uvjetima jer se traži visoka stručna sprema pa ja sad postavljam pitanje kako je A. B. mogla biti voditeljica do nedavno a nema visoku stručnu spremu. A najbanalnije pitanje jest zašto u sanitetu treba visoka stručna sprema na preko 60 djelatnika, a Antun Čaćić može imati višu stručnu spremu na preko 300 djelatnika.

Uglavnom u našoj firmi ništa nije u skladu sa zakonom.

Ravnatelj postavlja sada za voditelja tehničara sa srednjom stručnom spremom koji radi otprilike oko 3 godine, zato što on ima nekakvu visoku stručnu spremu, ne mogu sa sigurnošću reći točan datum, ali sve u svemu smatram to apsurdom jer ako se sagleda cjelokupna situacija, opet se mene diskriminira na račun radnog staža, statusa branitelja, te kršenje statusa moga djeteta.

Budući da je Jasna Krpina osoba sa dobrom političkom zaštitom ona je ta koja ima prava procjenjivati tko je sposoban za rad a tko ne. Zahvaljujući dotičnoj dobila sam zabranu da se javljam na telefon u PDJ(prijavno dojavnoj jedinici) te sam samo pratnja pacijenata. Trpim stalno uvrede od nekih pojedinaca, ne želim ih imenovati, a to sve zahvaljujući Jasninom jeziku.

22.listopada 2021. godine sam ponovno poslana na liječnički pregled i to na psiho testove, koje sam odbila u suradnji sa odvjetnikom te sam dr. Nadislavu Pediću pokazala svu dokumentaciju kako se nada mnom vrši mobing, te je doktor prekinuo taj smiješni igrokaz Jasne Krpine. Smatram ako tu neko treba ići na psiho testove da je to dotična Jasna Krpina jer ja nisam jedina njena žrtva, napala je još 2 kolegice koje se boje to iznijeti jer se boje otkaza.

Dobila sam odbijenicu za plaćanjem studija sestrinstva uz izgovor da je o tome odlučio “uži medicinski tim” u kojem je i dotični Antun Čaćić koji mi je nudio 30.000,00 kn da dam otkaz. Županija je o svemu obaviještena i naša ustanova je pod županijom, ali županija podržava mobbing nada mnom. Da stvar bude apsurdna nema kome se nisam obratila za pomoć, ali ja sam nebitna.

Također 2019. je ravnatelj dobio naputak od ministra Vilija Beroša da se plati koeficijent prvostupnicima pa ja nemam koeficijent dok neki uživaju plaću izmišljenog radnog mjesta.

Sada nemam izbora nego sve davati u medije i pozvati inspekciju te krenuti u radni spor.

Nadam se da ćete mi pomoći i objaviti ovo.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button