IzdvojenoVijesti

Banožić: Sigurnost Hrvatske gradi se i u Poljskoj i u Litvi

KONTROVERZNI MINISTAR

Ministar obrane Mario Banožić poručio je pripadnicima 12. hrvatskog kontingenta (HRVCON), uoči njihovog odlaska u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti  u Poljskoj, kako se sigurnost Hrvatske gradi i u Litvi i u Poljskoj.

”Pokazujemo i u Litvi i u Poljskoj da RH svojim vojnikinjama i vojnicima, aktivno doprinosi izgradnji zajedničkih sposobnosti. Djelujemo rame uz rame sa svojim saveznicima, pokazujemo solidarnost sa prijateljima, uvjereni kako se sigurnost Hrvatske gradi i u Litvi i u Poljskoj”, kazao je Banožić u ponedjeljak u vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru.

Ministar je podsjetio da Vlada RH zna kako moderno opremljena vojska i motivirani pripadnici jamče ostvarenje hrvatskih interesa.

”Nizom poteza, najvećim proračunom MORH-a još od Domovinskog rata, stvorili smo okvire za poboljšanje materijalnog i financijskog položaja svakog od vas”, rekao je Banožić poručivši pripadnicima 12. HRVCON-a da i nadalje budu ”oni prepoznatljivi saveznici na koje se može pouzdati i koji su rješenje za svaki izazov”.

U okviru 12. HRVCON-a u Poljsku u Borbenu skupinu pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država upućuje se ukupno 69 pripadnika Hrvatske vojske, od kojih je sedam žena, na rok do sedam mjeseci.

Pripadnici HRVCON-a biti će razmješteni u vojarni Bemowo Piskie Training Area, a izvršavat će zadaće u samohodnoj haubičkoj bitnici, zapovjednoj satniji, nacionalnom elementu potpore (NEP), mobilnom medicinskom timu te stožernom osoblju u zapovjedništvu borbene skupine pod vodstvom SAD-a i u NATO Zapovjedništvu multinacionalnog korpusa Sjeveroistok u Szczecinu.

Zapovjednik 12. HRVCON-a je bojnik Ivo Koščević.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button