Barkajoli “na meti” gliseraša

Pojačani pomorski promet u zadarskom akvatoriju sa sobom donosi mnoge opasnosti za nautičare i kupače. Nepropisno glisiranje jedan je od najčešćih prekršaja s kojim se tijekom ljetnih mjeseci susreću pomorska policija i Lučka kapetanija.

Zbog nepropisnog glisiranja, na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale ili na područjima na kojima glisiranje nije niti dozvoljeno policijski službenici Postaje pomorske policije Zadar tijekom 2013. godine izdali su 84 prekršajna naloga, od kojih je 66 izdano u zadarskom akvatoriju, a 18 u samoj luci Zadar. Za usporedbu, u 2012.g. učinjeno je 250 pomorskih prekršaja, od kojih je većina bila upravo nepropisno glisiranje i to najčešće od strane državljana drugih zemalja. Kazne za takvo ponašanje pomorska policija kažnjava s novčanim kaznama od 1000 do 10 000 kuna, a o visini kazne ovisi brzina, udaljenost od obale, ugrožavanje života. Do sada je naplaćeno oko 100 000 kuna kazni za pomorske prekršaje,a udarni termini odnosno pojačani pomorski promet tek dolazi s početkom kolovoza.

U Zadarskom akvatoriju prijavljeno je 22 000 brodica, koji plove pod Hrvatskom zastavom, do 31.srpnja 2013.g. izdano je 5265 vinjeta, a do kraja godine očekuje se još barem 4000, kako doznajemo iz Lučke kapetanije.

Barkajol ozlijedio ruku

Zbog izazivanja prometne nesreće na moru od 2008. godine prijavljene su četiri osobe, a u tim je nesrećama 5 osoba teže, a 3 lakše ozlijeđeno. Najnoviji slučaj nepropisnog glisiranje dogodio se u subotu 27. Srpnja 2013., kad je lakše ozlijeđen zadarski barkajol Karlo Sindičić. On je tako usred prebrzog naleta glisera, na radnom mjestu ozlijedio ruku. Nezgoda se dogodila dok je jednom rukom pomagao putniku da se iskrca iz barke,a drugom spašavao istu od naleta glisera koji je projurio u neposrednoj blizini.
Time su g. Sindičić i njegovi putnici izloženi direktnoj opasnosti, pri čemu je barkajol lakše ozlijeđen. Trenutno je barkajol na bolovanju, a kako doznajemo od njegovih kolega vraća se na posao kroz dva do tri dana. Samo dva dana ranije policija je uhvatila dva stranca koja su glisirala u blizini Morskih orgulja na zadarskoj rivi.

Preventivne mjere sigurnosti

Lučka kapetanija Zadar ima mjesečne planove inspekcije na moru kojima preventivno nastoji spriječiti pojavu glisiranja u zadarskom akvatoriju. Kako bi se utjecalo na svijest nautičara, posebice kada se radi o glisiranju turistima se prilikom ulaska u Luku uz vinjetu se daju i informativni letci o pravilima ponašanja na moru, no čini se da to ipak nije dovoljno.