Ciboni pripala drama u Višnjiku za ostanak na broju jedan

Ante Delaš

Košarkaši Cibone su velikom derbiju hrvatske košarke u Višnjiku, nakon vrlo uzbudljive završnice, svladali Zadar i tako ostali na poziciji broj jedan…

 Vrlo dobru košarkašku predstavu ponudili su gledateljima Zadar i Cibona u devetom kolu Lige za prvaka, barem što se tiče dramatičnosti, a nakon što je sirena označila kraj susreta, minimalna prednost bila je na strani momčadi iz Zagreba.

Nakon izjednačenog uvoda, prvo odvajanje napravila je domaća momčad serijom 10-0, kojom su iz minusa stigli na plus devet (18:9), a nešto kasnije semafor je pokazivao domaći višak od devet koševa (22:13), međutim, nakon toga kola su po domaće krenula nizbrdo.

Cibona je u narednih sedam minuta napravila seriju 14-1 (23:27), a nakon što je Nicević ubacio dva slobodna bacanja u 17. minuti, njezina prednost narasla je na plus šest (29:35). No, nisu se Zadrani obeshrabrili, pa su na krilima Delaša i Travisa nakon nove dvije minute ponovno prednost vratili na svoju stranu te prvi period zaključili rezultatom 45:40.

Nakon povratka s odmora igralo se uglavnom koš za koš, bez većih odvajanja i s podosta izmjena u vodstvu, ali i tricaški izuzetno plodna. Takva igra potrajala je sve do same završnice u kojoj se Cibona pokazala kao strpljivija i lukavija momčad.

Nešto više od minute igre prije kraja, ubačajima Kaštropila s crte za slobodna bacanja, Zadar je imao prednost od jednog koša (82:81), međutim već u narednom napadu Blassingame je na isti način uzvratio, da bi potom Šarić zabio za novu prednost Vukova (82:85).

Smanjio je potom Thorne, ali uspješan je s druge strane i Strawberry, nakon čega je trener Zadra pozvao minutu odmora. Priliku da Zadar tricom odvede u produžetak dobio je Delaš, međutim, nije pogodio, a tek je iz drugog pokušaja uspio zabiti za dva, što se pokazalo kao nedovoljno, jer u nastavku je Žižić bio neprecizan s linije za bacanja, da bi dvije sekunde prije kraja Šarić presjekao posljednji domaći napad i tako potopio sve domaće nade.