Cibona u krcatom Višnjiku okrenula -14 i stigla do meč lopte

Romeo Travis

Cibona je u dupkom ispunjenoj dvorani na Višnjiku uspjela slaviti protiv Zadra i tako doći do velike prednosti i meč lopte u doigravanju za prvaka Hrvatske. Domaći su dobro izgledali u prvom dijelu, no nisu to znali kapitalizirati na konkretniji način, što su vrlo dobri i konstantniji gosti znali iskoristiti u nastavku i tako slaviti veliku pobjedu, za što su nagrađeni i pljeskom domaćih navijača…

Sam uvod kod domaćih je obilježio Vrbanc s ubačenih pet koševa, ali i ispucan bonus već nakon tri minute igre, pa su Zagrepčani imali “blagodat” slobodnih bacanja do kraja prve četvrtine. Cibona je u tom dijelu igre odlično gađala s poludistance, ali Zadar je još bolje uzvraćao šutom za tri poena. U svega minutu i pol vremena domaćin je 17:17 lako pretvorio u 26:17, što i ne čudi s obzirom na širok spektar (preciznih) strijelaca, a na prvi dvominutni predah je koševima Ivanova otišao s viškom od čak 11 koševa (30:19).

Cibona je izuzetno loše ušla u drugi period utakmice, za samo dvije minute se našla u bonusu, ali imala je “ludu” sreću da je Zadar katastrofalno šutirao slobodna bacanja, zbog čega je imao tek plus 13 (32:19) nakon 13 minuta igre. Imali su domaći i višak od 14 koševa (35:21), međutim, nisu ni gosti mogli dovijeka biti neopasni pa se prednost polako počela topiti.

Koš Rozića u 17. minuti primakao je Vukove na svega minus šest (37:31), što je prisililo i domaćeg trenera na prvo korištenje minute odmora. Nije to poremetilo goste koji su minutu prije odmora stigli do 39:37, nešto kasnije i na 45:43, prvenstveno zahvaljujući sjajnom Šariću, ali i svojim prvim tricama (Šarić, Kus). Na predah se pak otišlo rezultatom 48:45 u korist Zadra.

I u nastavku susreta Šarić je bio dominantna figura, ali veća pozornost prema njemu otvorila je dosta prostora i njegovim suigračima, što je za posljedicu imalo i prvo vodstvo gostiju (50:51). U 24. minuti Blassingame i Žižić dižu prednost Cibone na plus šest (53:59), no potom publika diže tempo, a samim time i Zadar koji 26. stiže u egal (59:59).

Ipak, nije to bilo dugog vijeka, Zagrepčani su izgledali kudikamo bolje u tim trenutcima, kreirali seriju 10-0, pri čemu su zabili i dvije trice (Blassingame, DJ Strawberry). No, jednakom mjerom odgovorili su Delaš i Thorne s druge strane, vratili neizvjesnost (62:65), ali gosti pronalaze novu seriju dobrih poteza i u posljednjih deset minuta ulaze s 65:75.

Na Ciboninih plus 12 (65:77) Zadar je odgovorio serijom 7-0 i tako ponovno podignuo dvoranu na noge, ali potom ne koristi čak tri otvorena šuta za tri, što gosti ne propuštaju kazniti i dvije minute prije kraja bježe na plus 12 (74:86), čime i lome utakmicu u svoju korist te dolaze do vodstva od 2-0 u finalnoj seriji. Konačan rezultat na kraju je bio 76:92.

Prvo ime u domaći redovima bio je delaš sa 16 ubačaja, dok je koš manje ubacio Travis. S druge strane, zagrebačku momčad predvodio je Blassingame koji se u nastavku raspucao i tako postao ključnim čovjekom s 21 košem. Treba dodati kako je odličan bio i Šarić s 19 poena, deset skokova i četiri asistencije.