Dječji žamor odjekuje na Rabatinu

Prvi dan nakon uskrsnih blagdana pamtit će ne samo učenici Osnovne škole “Sveti Filip i Jakov”, nego i cijela ta općina, u kojoj je sedam naselja.

U utorak je prvi put nastava počela o novoj školskoj zgradi, koja se gradila gotovo punih šest godina. Umjesto u zgradi staroj stotinu godina u centru općinskog središta, dječji žamor i smijeh počeo je odjekivati u novoj velikoj građevini na uzvisini, na Rabatinu.

Na dječjim licima ogleda se veselje što je nakon pustih obećanja do preseljenja u novu školsku zgradu ipak došlo, a kod nastavnika ima i ponešto nervoze jer se tek uigravaju u sve ovo novo.

Učionice, kabineti sa svom opremom, velika polivalentna sportska dvorana s teleskopskim tribinama (među najvećima u županiji), svlačionice, tuševi, vani sve obloženo kamenom…

Ravnateljica Katica Eškinja jučer je još bila u staroj školi, sređuje dokumentaciju i naprosto stoga jer u novoj još nije proradila telefonska i internetska veza. Ali i to će za koji dan.

Kredit u ‘švicarcima’

– Sad je tu puno više prostora, sve je lijepo uređeno, opremljeno, tek se uhodavamo i djecu navikavamo na nova pravila – objašnjava pedagoginja Diana Dupor.

U novoj će školi do kraja školske godine u dvije smjene ići 259 učenika, a još ih je stotinu u područnim školama u Raštanima, Sikovu, Sv. Petru i Turnju. A na jesen će nastava biti samo u jednoj smjeni jer prostora ima dovoljno.

U četiri odjeljenja idu učenici od prvog do četvrtog razreda, a u osam su odjeljenja podijeljeni oni od petog do osmog razreda, a tu su i brojni kabineti.

– Naša je ravnateljica još prije dvije godine, za kada je bilo početno predviđeno otvaranje škole, nabavila opremu za informatički kabinet.

Sad imamo dobru opremu, vjerujem bolju nego mnoge škole u gradu – kaže nastavnica informatike Ljiljana Kadija Pulić.

U obilasku nove škole zatekli smo i općinskog načelnika Igora Pedisića koji je oduševljen što je ovaj veliki projekt konačno završen.

– Još ne znamo točno kad će biti svečano otvaranje, ali bitno je da je nastava krenula. Bilo je dosta dodatnih radova koji su rastegli dovršenje škole, no sad je gotovo. Trebamo još izgraditi vanjsko igralište, još jedan pristupni put prema Turnju, tu preko puta je predviđena gradnja vrtića, a malo niže do Magistrale prodajni centar, vjerojatno Konzumov.

Ovo je značajan iskorak za cijelu općinu – kaže načelnik Pedisić. U investiciji vrijednoj 40 milijuna kuna, Općina je dala čak 11 milijuna, najvećim dijelom za polivalentnu sportsku dvoranu.

– Nije moglo drukčije nego kreditom, i to u “švicarcima”, što nas sad košta oko 80 tisuća kuna mjesečno, no vrijedilo je – kaže Pedisić.

Glavnina sredstava za gradnju škole su sredstva iz programa CEB 5, Ministarstvo mora i infrastrukture je dalo novac za pristupne putove, Zadarska županija za uređenje okoliša. Ima tu još posla, ali glavno da je nova škola počela s radom.