Draga Petričić: Prijavit ću Vrančića zbog nepoštovanja sudskih presuda!

Tri mjeseca nakon što je Visoki upravni sud poništio tri nezakonite odluke zadarskoga gradonačelnika Zvonimira Vrančića vezane uz razrješenje Drage Petričić, nekadašnje pročelnice Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja, Petričić je odlučila raskinuti radni odnos s Gradom Zadrom.

U presudi stoji da “poništeni upravni akti”, rješenje o razrješenju pročelnice Petričić i rješenje o odbijanju njezine žalbe nakon raspoređivanja na novo radno mjesto, “više pravno ne postoje, pa su time poništene i sve pravne posljedice koje su nastale njihovim donošenjem”.

Iz toga je Petričić zaključila kako bi trebala biti vraćena na mjesto pročelnice, a Vrančić je tada izjavio da je “presuda korektna i po njoj bi bivša pročelnica trebala dobiti radno mjesto sukladno svojoj stručnoj spremi, i to unutar upravnog odjela u kojemu je dotada radila”. Poslije presude, Petričić nije vraćena na pročelničko mjesto, nego je dobila mjesto savjetnice u UO-u za gospodarenje gradskom imovinom.

Mukotrpan put

– Tri godine sam se borila protiv nezakonitosti i trpjela šikaniranja, mobing i politički progon jer sam se drznula na prošle lokalne izbore izići s nezavisnom listom. Bio je to mukotrpan put koji pokazuje da se možemo boriti i da sudovi rade svoj posao.

Sve su presude bile u moju korist, ali se ta borba nastavlja jer gradonačelnik Vrančić nije izvršio presude Visokog upravnog suda i ponovno mi je potpisao nezakonito rješenje koje će, naravno, biti predmet novog sudskog spora – kaže Draga Petričić. Bivša pročelnica smatra da je “novim nezakonitim odlukama Vrančić otvorio prostor za nove parnične, upravne i kaznene postupke” jer su “Vrančić i njegovi savjetnici mislili da se neke stvari neće riješiti u njihovu mandatu i da će to kao kukavičje jaje biti podmetnuto novoj garnituri gradske uprave”.

– Ne može se izbjeći moguća osobna i kaznena odgovornost – kaže Petričić, koja priprema tužbu za naknadu štete zbog trogodišnje razlike u plaći, pokreće upravni spor, ali najavljuje i kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Vrančića zbog zloporabe ovlasti i položaja te kršenja njezinih radnih prava.

Vrančić: Ne bojim se njezinih prijetnji i tužbi!

– Nemam vam ja što reći vezano uz Dragu Petričić osim da se ne bojim ni njezinih prijetnji ni njezinih tužbi! Sve je već rečeno i sve je obavljeno po zakonu, nije bilo nikakvog mog voluntarizma. Čuo sam da je dala otkaz, ali to neću rješavati ja, nego nadležni pročelnik upravnog odjela.

U protekle je tri godine uglavnom bila na bolovanju, ali ako ona od sebe želi stvarati nekakav slučaj ili aferu, neka izvoli – izjavio je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.