DVIJE GODINE PREUREĐIVALI TRG ZA MILIJUN I POL KUNA Sve su naplatili kao dodatne radove

Njihovo stalno popravljanje financira se iz komunalne naknade koju uplaćuju građani Zadra

Drvene klupe koje puštaju boju, kamen koji tamni, klizava stakla, turistička sezona i kiša samo su neki od bizarnijih razloga koji su uređenje Trga Petra Zoranića u Zadru pretvorili u pravu muku koja je umjesto planiranih šest mjeseci trajala pune dvije godine. Nalaz Državnog ureda za reviziju otkriva kako su gradske vlasti stoga odobrile dodatne radove vrijedne 1,5 milijuna kuna i pritom prekršile Zakon o javnoj nabavi.

Tako je Trg Petra Zoranića, zamišljen i projektiran kao umjetnička i turistička atrakcija zbog silnih problema i popravaka stao uz bok još dvije nagrađivane i hvaljene instalacije – Morskih orgulja i Pozdrava Suncu – koje su s jedne strane Zadar stavile na turističku kartu svijeta, a s druge navukle bijes građana zbog skupih popravaka i održavanja.

Stalno popravljanje
Njihovo stalno popravljanje financira se iz komunalne naknade koju uplaćuju građani Zadra. Državni ured za reviziju provjeravajući financijsko poslovanje Zadra za 2012. godinu, među ostalim je i zbog tih radova Zadru dodijelio tek uvjetno mišljenje, a čitava je priča počela još u veljači 2011. godine. Grad je investitor, ured Krebel i Kostrenčić su projektanti, a izvođač radova je zadarska tvrtka Duca d.o.o.

Groblje ispod trga
Cilj je bio rekonstrukcija Trga Petra Zoranića i pripadajuće Poljane Šime Budinića, a kao rok završetka određena je jesen te iste 2011. godine.

– Zadar ima propise da se radovi ne smiju obavljati za vrijeme turističke seozne, pa je cijeli rok odmah prepolovljen – kaže Alan Kostrenčić iz projektnog ureda.

Radovi su produljivani i zbog loših vremenskih uvjeta, arheoloških nalaza na koje su graditelji nabasali, ali i staroga groblja koje se skrivalo pod slojevima kamena i zemlje. Za gradnju je predviđeno oko 8,7 milijuna kuna, a tvrtka Duca u startu je odabrana na javnom natječaju kao daleko najjeftinija.

Osnovni projekt
Nadzorni inženjer, projektant i arheološki nadzornik odobrili su dodatne radove kao neophodne, iako oni nisu, stoji u reviziji Državnog ureda, bili dijelom osnovnog projekta. Za njih nije proveden postupak javne nabave, čime se prekršio zakon.

Nakon dovršetka svih radova pokrenut je pregovarački postupak javne nabave s Ducom koji je radove i izvodio jer ih, tvrde gradske vlasti – nitko drugi nije niti mogao izvesti.