Dvorski i Šarić: Vrančiću, podnesite ostavku!

Zadarski HSP „Dr. Ante Starčević”,zatražio je od gradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića da zbog uvođenja prireza podnese ostavku zajedno sa svojim timom.

-Gradonačelniče, dajte priliku nekim novim ljudima da zvuku Grad iz situacije u koju ste ga vi uveli, rekao je član Predsjedništva ove stranke Rudolf Dvorski koji nije štedio ni opoziciju.

SDP-ov referendum je „patka”

– SDP traži da se raspiše referendum u uvođenju prireza, ali to je samo medijska patka jer oni dobro znaju da ne mogu skupiti dovoljno glasova da taj prijedlog prođe, a uostalom HDZ i SDP su dijelovi iste interesne skupine. SDP-ova Vlada je podigla PDV za 2%, izostale su reakcije na povećanje cijene goriva, a to što bez natječaja zapošljavaju u državne tvrtke, to ne treba niti komentirati. Uvođenje prireza odraz je nesposobnosti gradske vlasti.  U najteže vrijeme krize teret manjka u proračunu se svaljuje na leđa građana. Posljednjih godina Grad je vodio pogrešnu politiku investicija, ulagalo se u bazen, dvoranu, Poljanu Ivana Pavla II., Pozdrav Suncu, a malo ili ništa u proizvodnju. To je doveo do uvođenja prireza. Ako već pozivaju na štednju na svim razinama kako su, samo u odnosu na 2011., godinu u proračunskom planu troškovi za zaposlene porasli za 5 milijuna kuna? Je li to trošak za novozaposlene? Nadam se da prirez nije kazna građanima  zato što je HDZ u Zadru izgubio na parlamentarnim izborima, rekao je Dvorski.

– Prirez po stopi od 12%  pogodit će i one građane koji imaju malu plaću, jer njima 20 ili 30 kuna itekako znači, a naviše će pogoditi mlade obitelji. Kad je gradski proračun prelazio 450.000 kuna punio se od komunalnog doprinosa  kojeg su plaćale i mlade obitelji koje su tada kupovale stanove, a kojima danas kad plate ratu kredita i kad plate računa s PDV-om koji je još i povećan za život ostaje malo ili  ništa. Gradonačelnik Vrančić je u kampanji i kasnije više puta ponavljao kako neće uvesti prirez. Na tome je temeljio svoju kampanju, a možda i dobio izbore. Bilo bi moralno da sad, kad to obećanje ne može ispuniti, odstupi s funkcije, rekao je Tomislav šarić, predsjednik ŽO HSP-a Dr Ante Starčević.

Novac se troši megalomanski

-Planirani proračun za 2012 u iznosu od 377, 2 milijuna kuna je za 78 milijuna kuna manji od proračuna u 2010. Došlo je do smanjenja od 18%, dok je  državni proračun doživio smanjenje od 8%. Grad Zadar je podbacio i u planiranju i u izvršenju proračuna. Gradonačelnik Vrančić je rekao da je na dan 31. prosinca 2011.  Grad Zadar imao 88 milijuna kuna neispunjenih obveza. S 20 milijuna kuna, koliko bi dobili od prireza, planiraju nadoknaditi manjak prihoda kojeg neće ostvariti od komunalnog doprinosa  i onaj kojeg im uzrokuje povećanje PDV-a, što je ukupno oko 13 milijuna kuna, a 7 milijuna će staviti u pričuvu. To je kap u moru s obzirom na dubioze koje Grad Zadar ima. Novac se troši netransparentno i megalomanski. KK Zadar je u zadnje četiri godine javno dobio 20 milijuna kuna. Tada je igrao u NLB ligi, a u 2012. se srozao za dvije lige i igra u Prvoj HL. Jedan od igrača je tražio 200.000 kuna odštete, a nije igrao ni jednu utakmicu, jedan trener je tražio 2 milijuna eura odštete, a mladi igrači ne idu na važnija natjecanja i turnire. Sagrađena je dvorana s 9.600 sjedećih mjesta dok istodobno u Španjolskoj, gdje također vlada košarkaška groznica, neki klubovi imaju dvorane s po 5.000 mjesta. Prihod Grada je u tri godine pao za 100 milijuna kuna. Sredstva je trebalo prenamijenit, a ne ulagati u hladni pogon. Grad danas funkcionira na hladnom pogonu, a ne žele odgovoriti na pitanje koliko su novih ljudi zaposlili u ovom mandatu od 2009. godine  i koliko je zbog toga više novca otišlo na hladni pogon, rekao je Vlado Rapan, dopredsjednik ŽO HSP-a „Dr. Ante Starčević” i predsjednik Odbora za gospodarstvo.