VideogalerijeVijestiZadne-Izdvojeno

E cigarete i prestanak pušenja

e-cigareJeste li dugogodišnji pušač? Jeste li već više puta bezuspješno prestajali pušiti? Možda vam električna cigareta može pomoći u tome.

Električna cigareta, uređaj koji je izmišljen prije svega 10-ak godina u Kini, zadnjih nekoliko godina sve više dobiva na popularnosti. Dio pušača klasičnih cigareta prelazi na električne sa željom da skroz prestane pušiti, dio pušača prelazi na njih jer im je to znatno jeftinija i ugodnija alternativa, a dio zato što je električna cigareta jednostavno u trendu.

Zašto bi električna cigareta bila dobra alternativa klasičnoj cigareti i kako uopće može pomoći u prestanku pušenja? Stvar je u nikotinu – punjenja (točnije tekućine) za električne cigarete mogu sadržavati točno određenu količinu nikotina. S obzirom da je nikotin ono što u najvećoj mjeri stvara ovisnost kod tradicionalnih cigareta, prelaskom na električne cigarete neće vam faliti tog “goriva” pa će tako i prijelaz biti relativno bezbolan.

Možda se pitate što ste onda dobili prelaskom s jedne na drugu vrstu ovisnosti? Pa situacija i nije tako loša, osim nikotina, klasična cigareta ima još nekoliko desetaka dokazanih kancerogenih tvari koje električna nema. Druga stvar, konzumacija električne cigarete je znatno jeftinija i onda ono najbolje – punjenja za električne cigarete sadrže točno određene količine nikotina pa tako krenete s većim koncentracijama te se postepeno spuštate ka nižim dok eventualno potpuno ne prestanete s konzumacijom i njih.

Provedena istraživanja

Sve je ovo dobro, mislite si vi sada, ali ima li kakvih istraživanja koje će potkrijepiti činjenice iznesene u ovom tekstu? S obzirom da je električna cigareta svega prije nekoliko godina počela naglo dobivati na popularnosti, nema puno studija o učinkovitosti prestanka pušenja klasičnih cigareta pomoću električnih, no u zadnje vrijeme se ipak sve više posvećuje pažnja ovom “fenomenu” pa je tako ipak provedeno nekoliko istraživanja na tu tematiku, a rezultati su nedavno objavljeni.

S jedne strane imamo “problem” zamjene ovisnosti klasične cigarete električnom. Istraživanje koje je provedeno na “Penn State’s College of Medicine” u vezi ovisnosti koje stvara klasična cigareta nasuprot električne, a koje je provedeno na 3500 aktivnih korisnika električnih cigareta koji su prije toga bili korisnici klasičnih cigareta, dokazuje da električna cigareta izaziva manju ovisnost nego klasična, što je svakako zanimljiv rezultat.

Zanimljivo osmomjesečno istraživanje je nedavno provedeno u Belgiji, a uključivalo je 48 osoba, višegodišnjih pušača koji nisu sudjelovali u istraživanju s namjerom da prestanu pušiti. Na kraju osmomjesečnog istraživanja, 21% osoba je potpuno prestalo pušiti, 23% sudionika je znatno smanjilo konzumaciju duhana, a ukupna količina cigareta kod svih sudionika istraživanja je pala za 60 posto. Ako uzmemo u obzir da ti ljudi nisu došli s namjerom da prestanu pušiti, rezultati su prilično dobri.

Također je nedavno objavljeno i istraživanje iz Italije koje je pokazalo da je 50% pušača uspješno zamijenilo klasične cigarete električnim, 24% ih koristi i jedne i druge dok se samo 26% vratilo na klasične.

Kao što je već ranije napomenuto, istraživanja još uvijek nema puno i tek se pomalo pojavljuju, no dosadašnji rezultati su dosta ohrabrujući.

Za ovaj članak su korišteni materijali s web sitea vaporizacija.hr, istraživanja u Belgiji te istraživanja napravljenog u Italiji

 


Related Articles

Back to top button