Počele pripreme košarkaša Zadra

Foto: Zadarski list

Jutros, točno u devet sati, u središtu dvorane Krešimira Ćosića, okupili su se košarkaši Zadra i započeli s pripremama za povratničku sezonu u regionalnoj ligi. Uz sedmoricu igrača iz prošle sezone, te dvojicu juniora, bila su tu i šestorica igrača, koji su još uvijek na probnom roku, a čiji će se statusi iskristalizirati do kraja tjedna. Prije toga, Zadar bi ovih dana trebao objaviti imena jednog, a možda i dvojice glavnih pojačanja za sljedeću sezonu.

– Zbilja intenzivno radimo na tome, praktički danonoćno. To je najsloženiji dio posla. O tome kako ga zaključimo, ovisit će naša igra. Radi se o organizatoru igre, kojega nastojimo dovesti čim prije, te unutarnjem igraču na poziciji četvorke, koji može jednako dobro igrati i leđima i licem prema košu. Krucijalno nam je da dolazak ta dva kapitalca zaključimo što je prije moguće – kazao je trener Ante Nazor okupljenim novinarima kojih, po slobodnoj procjeni, na prvoj prozivci pred početak sezone nikada nije bilo manje.

Pripreme u Zadru

Ovo je i jedan od najranijih početaka priprema, već krajem srpnja.

– Zna se kakav nam je raspored na otvaranju ABA lige. Počeli smo rano da budemo u formi na početku prvenstva. To je jedini način da opstanemo.

Za početak, plan je ovakav.

– Radit ćemo u dvije grupe, odvojit ćemo visoke i niske igrače. U jutarnjem dijelu ćemo paralelno raditi na snazi u teretani, te individualnoj tehnici i taktici na terenu, dok ćemo se poslijepodne više baviti kolektivnom taktikom.

Što se igrača na probi tiče, trener će vrlo brzo odlučiti hoće li netko od njih ozbiljnije kandidirati za prvi sastav.

– Zadržali smo neke igrače zbog trenažnog procesa. Nadam se da ćemo popunjavati sastav do kraja tjedna.

Bariša Krasić je, čini se, jedan od ozbiljnijih kandidata.

– To ovisi o njegovom tijelu i fizičkoj spremi, odnosno hoće li se dizati i može li podnositi napore, koje vrhunska košarka zahtjeva. Produžili smo njegov pripremni dio pa ćemo odlučiti. Najviše je na njemu.

Pripreme će uskoro napustiti Goran Vrbanc, koji će se sutra priključiti reprezentaciji, gdje ga je Jasmin Repeša pozvao nakon izbacivanja Bojana Bogdanovića zbog nediscipline.

– Razgovarao sam i s njim i s izbornikom Repešom. Nadam se da će se izboriti za reprezentativni status, što bi mnogo značilo, kako za njega osobno, tako i za naš klub.

Kompletne pripreme, kao i prošle godine, održat će se u Zadru.

– Mislim da imamo najbolje moguće uvjete – jasan je Nazor.

 Nazor pohvalio Pipana

 Koliko pripremnih utakmica planirate odigrati?

– Neke utakmice smo već dogovorili, pretežno s ruskim klubovima, koji će biti u Biogradu i Poreču na pripremama. Osim toga, sigurno ćemo sudjelovati na nekim turnirima sa domaćim klubovima. Imat ćemo desetak pripremnih utakmica, a prva će biti krajem kolovoza.

Prilikom uvodnog obraćanja igračima, novi trener Zadra posebno je pohvalio rad svog prethodnika Aleša Pipana, uz opasku da će nastojati zadržati ono što je dobro, ali i da je njegov sistem igre potpuno drukčiji.

– Uvijek kada radiš nešto novo, nastojiš zadržati najbolje stvari od prijašnjeg sistema. A prošle sezone ih je sigurno bilo i Pipanov rad je za svaku pohvalu.

Na pitanje je li optimist uoči nadolazeće sezone, Nazor ne dvoji niti sekunde.

– Apsolutno.

Momčadi se kratko obratio i Branko Skroče, na dan kada je, prije 32 godine u Moskvi, s reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu olimpijsku medalju. Sportski direktor još je jednom istaknuo da ih čeka vrlo težak posao, te da se igrači trebaju brinuti samo o igri i tome kako je unaprijediti, jer vjeruje da će sljedeća sezona, po pitanju financija, biti mnogo lakša nego prošla.

Petnaestorica na treningu
Prvi službeni trening Zadra u sezoni 2012./13. odradili su Ive Ivanov, Goran Vrbanc, Ivan Batur, Šime Olivari, Ante Delaš, Ivica Radić, Franko Šango, David Škara, Lovre Bašić, Petar Marić, Ivan Novačić, Bariša Krasić, Jure Škifić, Nikola Došen i Ivan Mikulić. Prvih devet igrača su članovi kluba, dok su preostala šestorica na probnom roku. Okupljanju je prisustvovao i Luka Pešut, koji nije trenirao zbog ozljede.
Jurlina i Ljubičić mogu dobiti ispisnicu
Prvoj prozivci nisu prisustvovala dva mlada igrača, koji imaju ugovor sa Zadrom, Roko Jurlina i Karlo Ljubičić. Prema riječima Branka Skroče, oni nisu među kandidatima za prvu momčad, te su slobodni potražiti novi klub.- Obavijestili smo ih da mogu dobiti ispisnicu i potražiti novu sredinu, gdje će moći nastaviti svoj košarkaški razvoj – kazao je sportski direktor.