IzdvojenoZadar

Franko Pavić: “Županijski državni odvjetnik Ivan Galović nagovorio me da lažno optužim Hrvoja Bajla. Povlačim iskaz i ispričavam se”

PRAVOMOĆNA PRESUDA U BAJLOVU KORIST

Redakcija portala ZADAR News došla je u posjed kompletne presude prema kojoj se novinar, glavni i odgovorni urednik i osnivač ZADAR Newsa Hrvoje Bajlo oslobađa optužbe da je prijetio Franku Paviću, vlasniku Antene Zadar za kojega je utvrđeno da je imao odnose s maloljetnim dječacima, međutim, do podizanja optužnice protiv Pavića nije došlo zbog notorne činjenice kako svjedoci – žrtve, kako ih je policija nazivala u svojim e-mail odgovorima ZADAR Newsu, nikad nisu ispitani.

Kasnije je ZADAR News objavio i priznanje Franka Pavića kako je “rehabilitirana osoba”, odnosno njegovo pismo u kojemu moli Hrvatsko novinarsko društvo da utječe na novinara Hrvoja Bajla i portal ZADAR News da više ne pišemo o njegovim nedjelima. To, naravno, ne dolazi u obzir i ZADAR News će i dalje nastaviti pisati o Paviću i njegovim bolesnim odnosima s maloljetnim dječacima. Pavić u svom e-mailu HND-u nikad nije objasnio za koja djela je “rehabilitiran”, ali se pretpostavlja kako se radi o vrlo sličnim djelima za koja nikad nije suđer, a počinio ih je.

Kad je Pavić na suđenju rekao da ga je na lažnu prijavu protiv Bajla nagovorio tadašnji Županijski državni odvjetnik Ivana Galović odjednom je Općinsko državno odvjetništvo odutalo od progona

Ipak, u kontekstu onoga što i koga Pavić i slični njemu predstavljaju, valja se vratiti u 2012. godinu kada je, dakle, prije više od deset godina, 27.veljače 2012. Hrvoje Bajlo navodno putem sms poruka i telefonskog poziva prijetio Franku Paviću, nekadašnjem uredniku na portalu Znet. Pisalo je to u optužbi Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Time je, tvrdili su tužitelji, Hrvoje Bajlo počinio kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina – prijetnjom. Dakle, ozbiljno kazneno djelo, no Općinsko državno odvjetništvo se povuklo iz cijelog slučaja. Zašto? Odgovor moguće leži u iskazima svjedoka koji su navodili nevjerojatne stvari.

Tako je Franko Pavić i, sada se pokazalo prema vlastitom priznanju, lažna žrtva, naveo da ga je na prijavu protiv Hrvoja Bajla natjerao Ivan Galović, bivši Županijski državni odvjetnik, no u zapisniku je Pavićeva izjava ublažena, pa stoji sljedeće: “Na pitanje zastupnice optužbe zašto je tada podnio kaznenu prijavu protiv Hrvoja Bajla, svjedok odgovara da je to učinio po savjetu tadašnjeg glavnog Županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića”.

S obzirom na to da je Pavić kao “žrtva” i svjedok na raspravi iskazivao tko je s kim imao ljubavnu vezu, iz čega proizlazi motiv Ivana Galovića da nagovori Franka Pavića na prijavu protiv Hrvoja Bajla, predstavnica općinskog državnog odvjetništva kao tužitelja, Maša Jurjević naglo odustaje od kaznenog progona!

Franko Pavić na sudu: “Žao mi je što sam prijavio Hrvoja Bajla, ispričavam se”

U zapisniku se nalazi i izjava Franka Pavića koji je na raspravi koji je rekao da prijetnje koje mu je navodno uputio Hrvoje Bajlo, nije shvatio ozbiljno. To je, nesumnjivo, dobar razlog za odustanak od kaznenog progona, no zašto su čekali punih pet godina, postavlja se logično pitanje. Naime, Franko Pavić je još 2013. pismenim putem zamolio Općinsko državno odvjetništvo u Zadru da odustane od kaznenog postupka protiv Hrvoja Bajla jer više nije smatrao da bi bila riječ o ozbiljnim prijetnjama! Općinsko državno odvjetništvo je tada odbilo Pavićev prijedlog i nastavilo s postupkom dok svjedoci nisu progovorili i teško kompromitirali nekadašnjeg glavnog Županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića kao osobu koja je poticala na kaznenu prijavu. Zašto se Ivan Galović uopće petljao u kazneni progon protiv Hrvoja Bajla? Bio je privatno motiviran, nema sumnje.

Svojedobno je i portal Mega Media pisao o tome kako je Pavić priznao da ga je na lažnu optužbu nagovorio tadašnji glavni Županijski državni odvjetnika Ivan Galović

“Vodeći računa o njegovim obiteljskim prilikama kao i o obiteljskim prilikama drugih aktera ove priče, ne želimo otkrivati detalje o kojima se u kuloarima po Zadru već dugo govori. Možemo zaključiti da je Ivan Galović već prije donosio krive odluke, da se dogovarao s krivotvoriteljima umjesto da ih privede zakonu, da je pomogao HDZ-u prije puno godina da dobije izbore s famoznim višednevnim prijevozom glasačkih kutija sa zadarskih otoka itd. Unatoč tome, nije otišao u mirovinu sa 65 godina kao što je uobičajeno već su ga takvog ostavili još koju godinu čime je produžena njegova zaštita pripadnika rigidne struje najjače političke stranke u Zadru. Time je produžena i agonija mnogih na koje se bespredmetno okomio Ivan Galović. Hrvoje Bajlo dobro je i prošao što se, pr. ne bi moglo reći za Veselka Kurtu kojeg je Ivan Galović progonio punih 25 godina da bi u travnju ove godine konačno bio pravomoćno oslobođen svih optužbi, rekli bi neki, pakiranih”, objavljeno je na portalu Mega Media u prosincu 2017. godine.

Hrvoje Bajlo – autor teksta i glavni urednik portala ZADAR News

“Nije trebalo doći do ovakve iskrivljene optužnice bazirane na lažima i tko zna kakvim motivima tadašnjeg Županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića”

“Punih pet godina trajao je ovaj bolesni, napakirani i užasno loše montirani proces u kojemu se mene pokušalo osuditi za nešto što nikada nisam napravio, a to je i dokazano konačnom presudom u moju korist. U onom trenutku kada se Franko Pavić slomio i konačno priznao da me je prijavio po savjetu tadašnje najmoćnije osobe u Zadru, bivšeg Županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića, naprosto nisam mogao vjerovati da je to izrečeno u sudnici. ZADAR News osnovan je s ciljem da otvoreno pišemo o problemima naših sugrađanki i sugrađana, baš kao i vaš. I to je nekome očito smetalo. Sada znamo i kome. Sramotno je to da se one koji se bave novinarskim poslom koji bi trebao biti u službi građana progoni, da im se pakira na najvišoj pravosudnoj razini i da ih se godinama mrcvari u fiktivnim i montiranim političkim procesima, samo zato što pišu istinu. Ono što me veseli u cijeloj priči je to da je prijava protiv mene odbačena. Doduše, nakon pet godina, ali je odbačena. Nikad nije trebala biti ni podignuta, ali veseli na kraju da se okončanjem ovoga procesa protiv mene ne vodi nikakav drugi sudski postupak. Dakle, svoj posao radim savjesno, po zakonu i ispravno”, izjavio je tada za Mega Mediu glavni i odgovorni urednik ZADAR Newsa Hrvoje Bajlo.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button