IzdvojenoVijesti

Fuchs: Nemamo preporuku da se zabrane maturalna putovanja u Grčku

NASILJE U GRČKOJ

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da njegovo ministarstvo nije dobilo nikakvu preporuku da bi učenicima trebalo zabraniti maturalna putovanja u Grčku, gdje se prije deset dana dogodio nasilni obračun između navijača.

“Rukovodimo se preporukama Ministarstva vanjskih poslova i informacijama diplomatskih predstavništava za sada nemamo preporuku da bi ih trebali izaći van i objaviti da se zabranjuju maturalna putovanja u Grčku”, rekao je Fuchs uoči prve sjednice Vlade nakon ljetne stanke.

Fuchs je kazao da je njegovo ministarstvo primilo upit jedne škole o maturalnom putovanju u Grčku, odnosno je li ono sigurno za učenike.

„Apelirat ćemo da se maturanti ponašaju dostojanstveno, da obilaze kulturne i povijesne destinacije koje su predviđene i da svojim ponašanjem štite dignitet Republike Hrvatske i njih samih”, napomenuo je.

Uoči početke nove školske godine sljedećeg mjeseca, s kojom počinje eksperimentalni program cjelodnevne škole, resorni ministar najavljuje da će većina stvari biti gotova do prvog dana škole.

“Možda će neki radovi ili nabava neke opreme kasniti, dok se sve ne posloži i ne instalira, a škole će naći neko alternativno rješenje za prvi mjesec ili dva”, izjavio je.

S druge strane, priručnici za izvođenje nastave su gotovi, knjige koje će se primjenjivati u školama su u tisku te su proveden edukacije za ravnatelje škole, učitelje i profesore, na kojima je odgovorena sva pitanja vezana uz način izvođenja nastave, organizaciju nastave i slaganje satnice u školama, ističe Fuchs.

Na pitanje o odgovornosti recenzenata koji su pozitivno ocijenili priručnik ministra obrana Marija Banožića koji se prijavio za nastavno zvanje na sveučilištu, a u kojem su, kako se pokazalo, veliki dijelovi prepisani upravo iz radova tih recenzenata, Fuchs je odgovorio da ne želi sugerirati što će visokoškolske institucije učiniti.

“One imaju određene mehanizme da unaprijede rad svojih povjerenstava da se takve stvari ne dešavaju. Ako netko napravi nešto, da sam ja čelnik institucije, to bih stavio na diskusiju na svoje znanstveno-nastavno vijeće”, kazao je.

Fuchs je napomenuo da je osobno inicirao da doktorati moraju biti dostupni na mrežnim stranicama 30 dana prije obrane, a što se tiče konkretnog slučaja Sanje Gongete, recenzentice Banožićeva priručnika, poručio je da će s njom „obaviti razgovore nakon kojih će vidjeti koji su sljedeći mogući koraci u tim smislu.”





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button