Hajdaš Dončić: Luku Gaženica otvaramo do ljeta iduće godine!

Dr. sc. Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture posjetio je u utorak Lučku kapetaniju i Lučku upravu Zadar, nakon čega je obišao radove na novoj luci Gaženica, gdje ga je, na prilaznoj cesti „Kalmetini“ dočekao veliki transparent „Milanoviću nećeš zaustaviti Gaženicu!“:

– Mislim da slika govori više od riječi, svima je jasno da se ovdje radovi najnormalnije nastavljaju, tako da ne razumijem taj transparent. Projekt Gaženica što se tiče infrastrukture ide svojim tokom i on će, imamo uvjeravanja i od projektnog menadžera i glavnog inžinjera, a to je Strabag koji ovdje radi, biti završen u petom mjesecu iduće godine što je realno i ostvarivo.

Tvrtka koja ga gradi je likvidna, solventna, s njom nikada država u cestogradnji niti u lukama do sada nije imala problema. Većinu svojih radova su izvršili u roku tako da ja vjerujem da će luka biti, njezina prva faza, operatibilna, pred ljeto iduće godine.

Nama je i cilj, i Ministarstvu i Lučkoj upravi Zadar da ona počme što je moguće ranije ostvarivati prihod, jer anuitete, a to je oko 200 milijuna eura, reći ću okvirno o kreditima Europske investicijske banke, treba vraćati. A cilj je upravo da iz prihoda luka vraća kredit, uz pomoć države – rekao je među ostalim Hajdaš Dončić i nastavio:

– Za drugu fazu, odnosno izgradnju terminala, nećemo raditi mistifikaciju. Terminal je zgrada, mi smo raspisali jedan međunarodni natječaj koji završava 23. svibnja, skupljamo pisma interesa, tražimo strateškog partnera jer htjeli bi da ova luka zaživi možda kao neki home port, ali mora onda biti prilagođena potencijalnom koncesionaru, što znači da bi on onda morao 80 posto zgrade dimenzionirati kako njemu odgovara.

Mi nastavljamo s projektom, dobili smo pozitivno mišljenje za oba modela, jedan je tražnje privatnog partnera koji bi zajedno s nama dovršio zgradu ili kompletno koncesioniranje – rekao je Dončić dodajući kako partneri postoje, da se s njima razgovara na razini Ministarstva i Lučke uprave i to s partnerima iz Italije i Velike Britanije.

– Zadar za putnički dio ima svakako potencijal samo treba dimenzionirati novi način koji je prihvatljiv investitorima. Cilj nam je da ta prva faza postane operatibilna već iduće godine i da onda odmah počme ostvarivati prihod. Kad se kuća gradi trebaju vam dvije godine, tako i za terminal trebaju dvije do tri godine da ga završite, ali modularno.

Luka Gaženica se svakodnevno radi, stotinjak radnika je ovdje, interes nam je da grad Zadar, Zadarska županija i Republika Hrvatska dobiju jednu modernu i važnu trajketnu luku i pristanište, i za međunarodni promet i za potencijalne kruzere. Na doku broj 4. bit će 350 metara dužine.

Toliko sad i Split gradi kao svoje vanjske vezove. No dosta će toga biti i na samoj lučkoj upravi i ravnatelju koji mora dokazati da je konkurentan, da je zaleđe konkuretno za privlačenje potencijalnih partnera. Šanse postoje, pogotovo od 1. srpnja 2014. godine, ja osobno vjerujem u taj projekt i uvjeren sam da ćemo za godinu dana opet ovdje doći i vidjeti da je prvi dio luke otvoren, što je najvažnije. Za mene je ovo ekonomsko, a ne političko, lokalno predizborno pitanje – zaključio je ministar dodajući kako nije točno da država ulaže u riječku, a odustaje od zadarske luke.

– Planira se izvesti privremene građevine sukladno zahtjevima za obavljanje javne usluge u luci. To nisu nikakve nadstrešnice i kemijski wc-i. Radi se o ozbiljnom poslu koji će biti dimenzioniran minimalistički u kontekstu zadovoljenja zahtjevima putnika, domaćih, i s kruzera – istaknuo je pomoćnik ministra Igor Butorac.

– Za sada su kao home port cruiseri zainteresirani mogući partneri iz Italije, to su Venezia Terminal Passeggeri koji su bili ovdje dva puta, pogledali su luku, projekt. Mi smo biser i središte Jadrana i svakome smo interesantni. Ovim iskazivanjem javnog interesa očekujemo još više mogućih partnera, s kojima bi to poslije razrađivali. Bili su ovdje i predstavnici turske tvrtke Global tours, zatim jedna tvrtka iz Barcelone i mnoge druge kompanije – kazao je ravnatelj Lučke uprave Emil Bilić.