General Markač: Ne doprinosimo svađama, neka ne bude mržnje i želje za osvetom

Danas je svečano obilježena 23. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije “Poskoci” Zadar. Na svečanoj akademiji u Kazalištu lutaka Zadar bili su zapovjednici Poskoka, brojni predstavnici vlasti i uglednici, te posebno dragi gost general Mladen Markač, koji je održao govor u ime predsjednika Udruge specijalne policije Željka Klema. Rekao je kako je na akademiji kao suborac i prijatelj a ne kao general.

Markačevo priznanje Policiji koja je pomalo zaboravljena

General Markač je odao priznanje Poskocima, čiji je, kako je rekao, drugi dom na Velebitu. Zahvalio je svima koji su u najtežim vremenima 1990. i 1991. godine nosili najteži teret u obrani Hrvatske. Nije zaboravio ni obitelji poginulih, koje, kako je rekao, svakoga dana trpe.

General Markač istaknuo je kako je policija bila prva koja je na svim područjima zahvaćenim sukobima uspostavljala red i mir. Ujedno je iznjedrila i hrvatsku vojsku, te je krenula u obranu i oslobađanje domovine zajedno s vojskom. Ipak, danas je pomalo zaboravljena, zaključio je Markač.

– Mi smo kao specijalci djeca policije, a policija je danas pomalo zaboravljena kao i njezin učinak u Domovinskom ratu, istaknuo je general Markač.

General Markač: Pokušajte oprostiti!

Govoreći o Domovinskom ratu i teškim vremenima, general Markač je rekao kako zna da mnogi ni danas ne mogu oprostiti, ali pozvao ih je da ipak pokušaju kako bi sebi stvorili bolju budućnost. Poslao je i poruku hrvatskim braniteljima:

– Onaj koji jako mrzi neće mirno spavati i neće moći uživati u miru i slobodi. I zato poziv braniteljima… gradimo lijepu našu, bez obzira na to što danas možda postoje sile koje ne žele dobro Hrvatskoj. Zajedništvom ćemo pobijediti te sile i živjeti u domovinu za kakvu smo se borili, rekao je general Markač.

Rat nisu vodile udruge već postrojbe!

Na prve dane postrojbe podsjetio je prvi zapovjednik postrojbe Đuro Župan. Rekao je kako je djelovanje postrojbe počelo početkom rujna , a podsjetio je da je pobuna u Hrvatskoj krenula 17. i 18. kolovoza s barikadama a Zadarsko-kninska županija bila je centar pobune. Posebnu zahvalnost iskazao je Martinu Dražini koji je u to vrijeme predvodio gradsku vlast u Zadru a njegova podrška bila presudna.

Osim njega govorio je i zapovjednik Svemir Vrsaljko. Rekao je kako Poskoci svoju sreću nisu gradili na tuđoj nesreći, kako su neki željeli prikazati.
Danas je poslao i nekoliko poruka među kojima je najjače odjeknula ona kako je Hrvatskoj danas potreban nova Oluja. Također je napomenuo da poštuje sve udruge ali da rat nisu vodile udruge već postrojbe.

Država “predana” onima koji ne razumiju prolivenu krv

Vrsaljko je rekao kako danas neki sudionici tog vremena ponekad nesvjesno zaobilaze istinu te je zaključio kako ovo danas nije država za kakvu su se branitelji borili. Po njegovom mišljenju problem je u tome što je država „predana” onima koji nisu razumjeli „prolivenu krv”. Na kraju svog emotivnog govora zaključio je kako je Hrvatskoj potrebna nova Oluja:

– Budimo svjesni i odgovorni za ovo vrijeme, Hrvatskoj je potrebna nova Oluja, ne daj Bože oružana, ali u mentalnom i moralnom sklopu, potreban nam je pokret otpora protiv zla koje se čini svom narodu. Zar nije tužno da se četiri milijuna ljudi ne može prehraniti o ovoj Bogom danoj zemlji, zapitao se Vrsaljko.

Na svečanosti su govore održali i gradonačelnik Božidar Kalmeta, te župan Stipe Zrilić, koji su uputili čestitke Poskocima, koji danas slave svoj dan.