IzdvojenoZadar

Inicijativa “Za Kalelargu” odgovorila Miljenku Mariću: Prihvatite povijesne činjenice i volju građana, bila je i ostat će Kalelarga

S obzirom na priopćenje objavljeno na portalu Kalelarga Info, a koje potpisuje Miljenko Marić, predsjednik stranke SHK, u ime Građanske inicijative “Za Kalelargu” demantiramo njegov pamflet. 

“Organizacijski odbor Građanske inicijative za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu jasno je i nedvosmisleno od svog prvog javnog istupa 2014. godine zastupao znanstvene i faktografski dokazive činjenice kako ime Kalelarga datira još iz venecijanskih vremena, a koristilo se i nakon sloma dvije austrijske i jedne francuske vlasti. Ime naše najpopularnije ulice, Kalelarge, nije se mijenjalo ni nakon sloma Mletačke Republike.

Poznat je i podatak kako je nakon Rapallskog ugovora 1920. godine Zadar dodijeljen Kraljevini Italiji. Tada se koristilo ime Calle Larga, koje se nije mijenjalo sve do kraja drugog svjetskog rata. Tada je romanski toponim kroatiziran tako da se izgovara onako kako se i piše – Kalelarga. 

Ali, gospodin Marić se pravi da to ne zna i tako manipulira činjenicama onako kako samo on zna. Pretvaranjem laži u istinu, ali to mu ne prolazi.

U svom konfuznom priopćenju bez glave i repa gospodin Marić, koji se već tri desetljeća bezuspješno pokušava baviti politikom (na posljednjim lokalnim izborima održanim u svibnju 2021. osvojio je ravno 64 glasa, op. a.) s visoka pokušava docirati ogromnoj većini Zadrana i svima onima koji žive u Zadru i koji su prihvatili višestoljetnu povijest našega grada.

Marić, kojemu isti ti građani ne vjeruju i koji u posljednjih 30 godina pokušava postati politički relevantan sudjelujući na gotovo svim izborima, a na ni jednim izborima nije dobio troznamenkasti broj glasova, danas pokušava sve nas uvjeriti da smo u krivu, a da je jedino on u pravu. 

Neće ići gospodine Mariću, ni 2014. godine niste govorili istinu kada ste govorili o Kalelargi, istinu ne govorite ni danas.

Ajde to što neutemeljeno godinama govorite o našoj zadarskoj Kalelargi po kojoj se i vi šetate već nekoliko desetljeća, podnijela je ona i teže udarce i omalovažavanja od ovih vaših, ali zar stvarno mislite da ste kao “političar” kojemu ne vjeruju ni vlastiti sugrađani relevantan faktor čiji će stav uvažiti Odbor za preimenovanje ulica i trgova i Gradsko vijeće Grada Zadra?

Zar mislite da možete sami protiv više desetaka tisuća Zadrana i svih onih koji žive u Zadru i Zadar smatraju svojim gradom? Na kraju, zar stvarno mislite da možete protiv povijesnih i jasno dokazivih činjenica?

Vjerujte mi gospodine Mariću, ne možete. Đaba ste krečili. Protiv volje naroda ne možete.

Pogledajte samo komentare ispod članka koji vam je objavljen na Facebook stranici portala Kalelarga Info i sve će Vam biti jasno.

Dakle, još jednom i za kraj: Hrvatska riječ, odnosno toponim i ime Kalelarga. Kako se piše, tamo se i izgovara.  Bilo je tako i ostat će za vike vikova.

Svako dobro gospodine Mariću i lijepi pozdrav.

U ime Organizacijskog odbora Građanske inicijative za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu, predsjednik Hrvoje Bajlo. 

Foto: Roberto Lerga (2014)





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button