Ivan Vrdoljak: Na projektu obnove zgrada zaposlit ćemo 15.000 ljudi

VLADA na svom prvom velikom projektu obnove javnih zgrada po modelu energetske učinkovitosti planira zaposliti 15 tisuća ljudi. Otkrio je to u razgovoru za Media servis ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

Za desetak dana kreće se s raspisivanjem javnih natječaja za veliki projekt obnove jedanaest tisuća javnih objekata, među kojima su škole, vrtići, bolnice, poglavarstva. Povod je ušteda energije.

“Teško je očekivati da će energija u svijetu pojeftiniti. Vjerojatno će poskupjeti ili ostati ista ako bude sve super. To znači da je ovo projekt koji nam u budućnosti donosi neku stabilnost ili barem osjećaj da radimo nešto pametnije a ne bacamo novce u zrak”, kazao je Vrdoljak.

Na projektu bi posao moglo naći petnaestak tisuća ljudi

Koristi ovog projekta su višestruke, a najveća je ta što će na njemu posao naći značajan broj radnika.”Ako krenemo samo u ovih 500 natječaja koji su spremni za ovu godinu, a ja se nadam da će ih biti i više, naša je procjena petnaestak tisuća, ili novozaposlenih ili spas postojećih.

Do ljeta ministar Vrdoljak najavljuje i izmjene Zakona o legalizaciji bespravne gradnje. Kaže kako je brzo shvatio da stari model nije bio dobar. “150.000 je bio cilj, 80 je legalizirano. Znači treba nam još jedno 700 godina, nije baš pametno”, kaže ministar.

Nema više muljanja na sudu

A hoće li novi model legalizacije bespravne gradnje biti jeftiniji za građane?

Za bespravne graditelje koji su u taj pothvat ušli nakon isteka roka, Vrdoljak ima poruku: “Poslije 21. lipnja prošle godine Hrvatska je snimljena, imamo ortofoto. Imamo snimku da znamo točno koji je objekt izgrađen. Nema više dolaska na sud i muljanja kada je i tko izgradio neki objekt.”

Ministar kaže da nije pobornik toga da bageri masovno izlaze na teren. Prvo ide upozorenje.