Jedno bacanje otelo zlato: Hrvatska nakon produžetaka do svjetskog srebra

Hrvatska reprezentacija (Foto: Germanijak)

Hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila je drugo mjesto na svjetskom U-19 prvenstvu na Kreti nakon što je u finalnom susretu nakon produžetaka izgubila od vršnjaka iz SAD 71:79 (13-14, 18-20, 16-16, 20-17, 4-12).

Video dana: Monstruozna blokada Nika Slavice
Hrvatski mladići su odigrali sjajnu utakmicu i bili su ravnopravni suparniku u svim segmentima igre. I to bez tri ponajbolja igrača (Bender, Mazalin i Žižić). Pred sam početak turnira radi ozljede ruke otpao je Lovro Mazalin, da bi se na sam dan otvaranja prvenstva, nekoliko sati pred početak utakmice s Egiptom dogodio “Bendergate”. I bez njih odabranici Ante Nazora bili su blizu podvigu.
Božić pogodio za produžetak, promašio za zlato
Četiri sekunde prije kraja utakmice Luka Božić je imao dva slobodna bacanja za pobjedu, no realizirao je jedno za izjednačenje i produžetak u kojem više nije bilo dovoljno snage i koncentracije.
Slavica briljirao, Arapović namučio Amerikance unatoč problemu s osobnima
Najefikasniji igrači u hrvatskim redovima bili su Nik Slavica sa 23 koša, pet skokova i šest asistencija, Marko Arapović je ubacio 16 koševa uz 12 skokova (napustio igru zbog pet osobnih), dok su Ivica Zubac i Luka Božić dodali po 12 koševa. Kod Amerikanaca najefikasniji su bili Jalen Brunson sa 14, te Harry Giles i Jayson Tatum sa po 13 koševa.
Amerikanci u trećoj četvrtini odjurili na deset poena prednosti, dostigao ih senzacionalni Slavica
Bilo je to prvo hrvatsko svjetskog finale nakon osamostaljenja. Posljednji Hrvati u finalu svjetsko prvenstva za juniore bili su Toni Kukoć, Dino Rađa i Zoran Kalpić i to 1987. u dresu Jugoslavije koja je u Bormiju pobijedila Amerikance.
Nakon izjednačene prve četvrtine, Hrvatska je sredinom druge četvrtine u dva navrata imala i plus tri (19-16, 22-19), no Amerikanci su na odmor otišli s tri koša prednosti (34-31). U trećoj četvrtini Amerikanci su pobjegli na plus 10 (47-37), no nakon što je izbornik Nazor postavio zonu, Hrvatska se serijom 8-0 vratila u igru. U posljednju četvrtinu ušlo se rezultatom 50-47 za SAD, a osam minuta prije kraja Hrvatska je izjednačila na 52-52, a zatim i na 53-53.

U tim trenucima naši košarkaši su imali tri napada za vodstvo, no nisu bili precizni. Ipak, 2:30 minute prije kraja Hrvatska je povela 61-60. Amerikanci su uzvratili tricom za vodstvo 63-61, no Božić je potegao tricu za novo vodstvo 64-63. Uslijedila su četiri američka koša za vodstvo 67-64 50 sekundi prije kraja utakmice. Zubac je smanjio na 66-67, a naši mladići se potom obranili i 25 sekundi prije kraja utakmice imali napad za pobjedu. Božić je 4,3 sekunde prije kraja izborio prekršaj i dobio dva slobodna bacanja. Prvo je zabio za 67-67, a drugo promašio. Srećom, u nastavku akcije Brunson je promašio tricu sa devet metara za pobjedu pa je susret ušao u produžetak. Amerikanci su puno bolje ušli u dodatni period i serijom 10-0 poveli su 77-67 nakon čega više nije bilo povratka.
Hrvatskoj srebro nakon dvije bronce
Amerikancima je ovo šesto zlato u ovom uzrastu, a Hrvastkoj prvo finale i srebro nakon dvije bronce (2009, 1999). Hrvatska je do ovog prvenstva četiri puta bila u polufinalima svjetskog U-19 prvenstva i nikada nije ušla u finale. U Ateni 1995. Hrvatska je predvođena Gordanom Giričekom i Josipom Sesarom u polufinalu izgubila od Australije, a potom u dvoboju za broncu i od Španjolske. Četiri godine kasnije U-19 reprezentacija (Zoran Planinić, Andrija Žižić, Dalibor Bagarić) je stigla do polufinala SP-a u Lisabonu. U polufinalu su Amerikanci bili bolji, no hrvatski košarkaši su u susretu za broncu pobijedili Argentinu. Treći pokušaj u polufinalu U-19 SP Hrvatska je imala 2003. u Solunu. Marko Tomas, Roko Leni Ukić i društvo su u polufinalu izgubili do Australije, a u susretu za treće mjesto i od Grčke.
Posljednji put mladi hrvatski košarkaši do polufinala svjetskog prvenstva stigli su 2009. u Aucklandu. Generacija koju su predvodili Toni Prostran, Mario Delaš i Tomislav Zubčić u polufinalu je izgubila od SAD, no u susretu za broncu je pobijedila Australiju.