Kad krene istraga tu je Google

Doktorica Regina Dugan, direktorica američke vojne agencije za napredna istraživanja, DARPA, koja je na toj poziciji skoro tri godine, dobila je, navodno, ponudu koju ne može odbiti. Google joj je ponudio nedefiniranu “višu izvršnu poziciju” u svojim redovima što je ona objeručke prihvatila i kroz nekoliko tjedana napušta državnu službu.

Ono što je zanimljivo za Duganovu, prema članku na Wiredu, je njezina odlučnost i kresanje “sanjarskih” projekata u DARPA-i, poput transformirajućih robota, umjetnih udova kontroliranih mislima i drugih SF koncepata i projekata u korist onih koji se mogu sklepati na brzinu i za trenutne potrebe američkih vojnika na bojištu.

Iako je imala svu podršku trenutne američke administracije i budžet joj nije kresan (za razliku od drugih državnih agencija), njezinu “vladavinu” u DARPA-i obilježio je mini-skandal kojega mi s ovih prostora lako možemo shvatiti: svoju poziciju direktorice državne agencije iskoristila je za sklapanje poslova sa svojom vlastitom, privatnom firmom RedXDefense. Zbog ovoga je i predmet istrage glavnog inspektora američke vojske. Iako rezultati istrage nisu poznati, ovo trenutno “premještanje na pričuvni položaj” dovodi se u direktnu vezu s njime, iako je Bijela kuća izjavila da Duganova i dalje ima njihovu punu podršku.

Što se Googlea tiče, uvijek je dobrodošao netko s takvim poduzetničkim sposobnostima.