IzdvojenoZadar

Kada će Republika Hrvatska srušiti dio imanja u vlasništvu odvjetnika Dana Marinovića?

SIN UATAVNE SUTKINJE U PROBLEMIMA

U obitelji Marinović, to imanje su nazivali “Trn u oku”, ne slučajno. Po stupanju u posjed navedenog imanja početkom osamdesetih, došlo je do određenih zahtjeva u prostoru u vidu betoniranja, nasipanja na pomorskom dobru, a navodno je nasipano i more što je pokojni odvjetnik Marko Marinović svojedobno pokušao objasniti sanacijskom zaštitom obale. Na imanju su navodno i dograđivane staze, nadstrešnica, stepenice i svih ovih godina su nadležne službe pozivale na red investitora, no do danas bezsupješno, piše Mega Media

U nastavku prenosimo ostatak teksta s tog portala:

Sporan je i put kojeg su koristili mještani Sv. Petra, nekad Krmčine. Taj put, pričaju nam stanovnici Sv.Petra, prolazi uz more i prekida se zbog zadiranja vlasnika imanja u pomorsko dobro. Zato su prijašnjih godina reagirali peticijama, glasnim negodovanjem, pisanjem dopisa, no sve uzalud.

Dan Marinović

Prema oporuci, imanje u Sv Petru naslijedio je od svog očuha Marka Marinovića, Dan Marinović, odvjetnik iz Zadra, no promjenom vlasništva nisu se promijenile i bitne činjenice vezane uz ovo imanje.

Pomorsko dobro je zakonski zaštićeno od svake intervencije u prostoru ukoliko nije riječ o pr. trajektnom pristaništu, izgradnji javno-prometne površine kao što su cesta, riva i sl. Portal Megamedia je u posjedu opsežne dokumentacije koju smo pribavili od nadležnih službi i mještana Sv.Petra i prema kojoj je vidljivo da su se od osamdesetih godina na imanju, danas, Dana Marinovića izvodili brojni radovi za koje su nadležne službe sumnjale da su u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima.

Tako pr. potkraj svibnja 1980.godine nadležni inspektor Lučke kapetanije Zadar utvrđuje da je izvjesni D.M. izvodio radove na način da je betonirao na pomorskom dobru bez znanja Komande Jugoslavenske ratne mornarice uslijed čega je došlo, citiramo: “do zagađenja mora, a izgled obale je nagrđen. Razno manje i veće kamenje dovezeno je sa nekog radilišta i bačeno je u more”.

Dvadeset godina kasnije građevinski inspektor Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja , Uprave za inspekcijske poslove područne jedinice u Zadru po prijavi Državnog pravobraniteljstva Zadarske županije da je došlo do devastacije pomorskog dobra vrši nadzor imanja Marinovićevih. Tom prilikom utvrđuje brojne nepravilnosti.

U to vrijeme brojni mediji pišu o imanju Marinovićevih, pa Jutarnji list pr. objavljuje i sljedeće: “Nedavno podignut zid oko njegove kamene kuće i posjeda u Svetom Petru, nedaleko od Zadra, sagrađen je u razini samoga ruba morske obale, odnosno zadire u pojasnu granicu od šest metra nasute obale. Možda bi se to i dalo definirati prema Pomorskom zakoniku, kako to tumači mjerodavni županijski pročelnik Damir Valčić, da nije sporan i putić koji vrata kamene kućne ograde povezuje izravno s morem i sigurno je u toj zaštićenoj zoni. U cjelini posjed supružnika Marinovića tim je zahvatom onemogućio bilo kome prolaz uz more, stavljajući čvrstu kamenu granicu između privatnog vlasništva i mora koje bi svima trebalo biti dostupno. Odvjetnik Marinović tvrdi da ništa nije bespravno, odnosno da su podneseni zahtjevi Lučkoj kapetaniji za suglasnost za izradu kamene školjere kojom bi zaštitio svoj posjed od erozije mora, a, kako kaže, planira (u plićaku, op. a) graditi i marinu. U Lučkoj kapetaniji u Zadru teško je dobiti bilo kakvu informaciju o tom slučaju, ali s obzirom na to da u neposrednoj blizini kuće odvjetnika Marinovića ima više primjera uzurpacije pomorskoga dobra, teško je od mjerodavne inspekcije očekivati da će bilo što poduzeti. Zastupnica I. Antičević Marinović ograđuje se od bilo kakve veze s nekretninom svoga supruga…”.

Obzirom na odlučnost aktualne hrvatske Vlade po pitanju zaštite pomorskog dobra, za očekivati je reakciju nadležnog ministarstva kao što je to bio slučaj u uvali Vruje između Omiša i Makarske gdje je već tjednima u tijeku velika akcija ruđenja bespravno izgrađenih objekata investitora Stipe Latkovića. (NASTAVLJA SE…)

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button