IzdvojenoZadar

KAKO JE POTROŠENO 44 MILIJUNA KUNA? – Kalmeta i Erlić pod istragom OLAF-a zbog Kneževe palače: U cijeloj priči sumnjiva im je i uloga Plotera

ISTRAGA U TIJEKU

Projekt obnove Kneževe palače koji je koštao 44 milijuna kuna, od čega je gotovo 37 milijuna išlo na novac direktno povučen iz Europske unije nalazi se pod istragom OLAF-a, Europskog ureda za borbu protiv prijevara, potvrđeno je ekskluzivno redakciji ZADAR Newsa.

A da je jedan od najskupljih projekata obnove zadarske kulturne baštine predmetom istrage europskih istražitelja potvrdili su nam i iz Grada Zadra kazavši kako su istražitelji iz Grada Zadra izuzeli kompletnu i vrlo obilatu dokumentaciju.

– Istina je da je projekt dio vrlo obuhvatne i temeljite istrage. Iz službenih prostorija Grada Zadra tako je izuzeta kompletna dokumentacija vezana za obnovu Kneževe palače – govori nam izvor dobro upućen u istragu.

Božidar Kalmeta i Šime Erlić pod istragom DORH-a zbog građevinskih malverzacija. U istragu se uključuje i OLAF?

A istragom su obuhvaćeni tadašnji gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmete, aktualni predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zadra i bivši pročelnik za EU fondove, Šime Erlić, doznaje ZADAR News.

Ploter se godinama povezuje s Božidarom Kalmetom

Kako doznaje ZADAR News od izvora bliskog istrazi, u cijeloj priči, osim prenapuhanog iznosa, sporna je i uloga tvrtke Ploter koja je izvodila radove na obnovi Kneževe palače, ali je, nakon dobivenog novca s njom jednostrano, od strane Grada Zadra, raskinuta suradnja da bi potom ista tvrtka koja se desetljećima povezivala s Božidarom Kalmetom, misteriozno i pod vrlo sumnjivim okolnostima završila u stečaju. Između ostaloga, valja napomenuti kako je tvrtka Ploter, sada likvidirana, formalno bila u vlasništvu Slavka Šimovića, kuma Božidara Kalmete.

Šimović: Kum Kalmeta kaznio me s 1,5 milijuna kuna

U kontekstu cijele priče oko misterioznog raskida ugovora s Ploterom zanimljiva je i izjava Slavka Šimovića koji je nakon namjernog ili nenamjernog otkazivanja suradnje na radovima na Kneževoj palači izjavio kako ga je kum Kalmeta kaznio s 1,5 milijuna. O čemu je mislio Šimović kada je pričao o kazni u visini od 1,5 milijuna kuna vjerojatno će zanimati i istražitelje koji se bave proučavanjem obilate dokumentacije vezane za obnovu Kneževe palače.

DORH znakovito o istrazi

Podsjetimo, još u srpnju 2022. godine ZADAR News dobio je znakovit odgovor DORH-a na upit istražuje li se gore spomenuti dvojac zbog navodnih malverzacija oko Kneževe palače. U svom odgovoru ZADAR Newsu zamjenik Glavne državne odvjetnice Dinko Cvitan nije demantirao postojanje kaznene prijave i istrage, odnosno, kazao nam je, znakovito, kako DORH ne daje podatke o zaprimljenim kaznenim prijavama.

Erlić je u Kalmetinom mandatu bio pročelnik za EU fondove

Podsjetimo, upravo u mandatu dok je Kalmeta bio gradonačelnik Zadra (od 2013. – do 2017. godine, op.a.), Šime Erlić bio je pročelnik za EU fondove u Gradu Zadru. Tu funkciju obnašao je od svibnja 2014. god listopada 2020. godine kada prelazi u Ministarstvo europskih fondova i regionalnog razvoja gdje postaje državni tajnik.

NASTAVLJA SE..





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button