IzdvojenoZadar

Kalmeta je utemeljitelj kriminalnog krakena u Zadru

INTERVJU S BRANKOM KATIĆEM

Intervju s Brankom Katićem kojega je napravio novinar Darko Petričić prenosimo uz odobrenje uredništva portala i novine 7Dnevno

Branko Katić, bivši je vijećnik Zadarske županije koji se u medijski prostor probio temeljem svojih optužbi upućenim lokalnim vlastima koje optužuje za umreženi kriminal, kojeg on naziva “krakenom”. Sudionik je Domovinskog rata kao i dobitnik spomenice. Radio je u Idassi, kratko u Liburniji koja je bila vlasnik Idasse, Croatia Zadar Lineu i Zadranki. Od 2003. godine osniva zajedničku tvrtku i zarađuje novac za svoju i obiteljsku egzistenciju na nesigurnom hrvatskom tržištu. Tvrtka se bavi prijevozom i građevinom. Počinje od nule, a ne, kako kaže, na nekim poklonjenim privatiziranim tvrtkama, kao drugi. Trenutno je u aktivnoj sudskoj parnici koju je protiv njega pokrenuo bivši zadarski općinski državni odvjetnik Ivan Galović, zbog govora sa govornice Skupštine Zadarske županije, o čemu se očekuje presuda.

 

Kada su počeli vaši sukobi sa kriminalnom strukturom, kako ju vi nazivate, koja je preuzela grad Zadar i Županiju?

 

Prvi sukobi počeli su još za vrijeme famozne hrvatske pretvorbe, a tada sam radio u tvrtki Croatia Zadar line koja je bila u sastavu holdinga Croatiatrans group, koji je imao ukupno 24 društva ograničene odgovornosti. Bio sam protiv takve pretvorbe za vrijeme rata, a poglavito dok je dio imovine bio okupiran i dok po Zadru padaju granate. Od imovine koja je ušla u temeljni kapital prilikom pretvorbe Holdinga bio je i stari Autobusni kolodvor, u vlasništvu Autotransporta, na poluotoku. Njega je preko jednog vikenda, preko noći, dao srušiti Božidar Kalmeta, kao gradonačelnik Zadra, jer im je trebala ta imovina i prostor. Iako, stari autobusni kolodvor nije bio predviđena za rušenje, to se ipak dogodilo i to temeljem rješenja komunalne službe – komunalnog redara, da tvrtka Croatia Zadar line nije zamijenila dva razbijena stakla na zgradi Kolodvora. Po istoj osnovi skinut je i jumbo-oglas s Antom Gotovinom – Heroj, a ne zločinac, kada je Kalmeta trebao postati ministar, po naredbi Ive Sanadera, nakon što su 2003. pobijedili na izborima, a temeljem iste prakse tako mogu postupiti i danas za „sporne grafite“.

 

U svojim javnim istupima često prozivate bivšeg županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića. Koji je razlog?

 

Razlog je u tome, što je zahvaljujući njegovom neradu i neaktivnosti došlo do ovakve eskalacije organiziranog kriminala u Zadru i ekspanzija kriminalnog krakena kojeg će sada teško suzbiti. Inače to je osoba koja je svojevremeno dobila nagradu za najboljeg državnog odvjetnika, iako ne znam temeljem kojih kriterija i kojih rezultata.

 

Hvalio se da je prvi progonio kriminal vezan uz pretvorbu i jedini tada rekao da postoji organizirani kriminal. Točno je da je on kao bivši ŽDO progonio, ali ne pretvorbeni i organizirani kriminal, nego pojedince koji nisu bili poslušni i podobni njegovim nalogodavcima. Pa tako npr. jedan od najeksponiranijih slučajeva je predmet pretvorbe tvrtke Croatia Zadar line. Taj proces je trajao 12 godina i 1 mjesec, uređujući sudac na izricanju presude u Županijskom sudu u Zadru pozvao je 8 pravosudnih policajaca. Po izricanju presude prvoosumjničenik je javno optužio tužitelja Ivana Galovića da mu se zbog njega sin objesio. Presuda je bila oslobađajuća i kao takva potvrđena na drugom stupnju. Kad smo pitali uređujuću sutkinju zašto je pozvala čak osam pravosudnih policajaca, odgovorila je da se bojala da ćemo fizički napasti tužitelja Ivana Galovića šokirao svojim nepoznavanjem materije kao i elementarnim pojmovima kao što je postotni račun i dokapitalizacija.

 

Tražio sam od županijskog državnog odvjetništva da objavi te kolosalne rezultate progona pretvorbenog kriminala i upozna hrvatsku javnost s istima, za pretpostavit je da trebaju biti na ponos Ivanu Galoviću koji je začeo progon tog kriminala.

 

Tko je na vrhu kriminalne hobotnice u Zadru?

 

Ništa se u Zadru i u lokalnim institucijama, koje su u sastavu kriminalnog krakera, ne može napraviti bez HDZ-a koji kontrolira državno odvjetništvo, policiju, sudove, inspekcije… Utemeljitelj ovakve strukture je Božidar Kalmeta – Darijo. Tako to funkcionira od 90-tih godina pa do danas. Veliku ulogu u formiranju takve strukture ima i spomenuti Ivan Galović i njegovi izdanci u županijskom i općinskom državnom odvjetništvu, uvezeni sinkopa kadar, a odnedavno uznapredovali Emilio Kalabrić, Ivica Škara, Darija Padovan Buškulić, napismeno glupa šaka jada Branka Rukavina, Igor Vulić i Josip Pedišić koji institucionalno reketare, kradu dokumente, vrijeđaju, izmišljaju dokaze, a svi se kriju iza diskrecijske ocjene, tj. diskrecijskog prava, što predstavlja uzurpiranu povlasticu institucionalnog kriminala, a time i institucionalnih kriminalaca.

 

Kako Kalmeta upravlja Gradom?

 

Kako je u većini gradova i općina Zadarske županije na vlasti HDZ, a predsjednik županijske organizacije HDZ-a je gdin. Božidar Kalmeta, na taj način kontrolira većinu proračuna lokalne zajednice, a samim tim i alokaciju istih sredstava.

 

Valja napomenuti da je nekadašnju ulogu Hypo banke u Zadru i Zadarskoj županiji preuzela Erste banka, pa se Zadar više podrugljivo ne zove Hypo grad nego Erste grad.

 

Iz tih sredstava veliki dio odlazi i za direktnu kontrolu medija i stranačkih biltena

 

Ima li još Kalmeta uvijek punu zaštitu HDZ-a iz Zagreba?

 

Zaštita iz HDZ-a je samo jedan segment njegove protekcije. Postoje i drugi ljudi iza njega. Kalmeta je sada predsjednik županijske organizacije HDZ-a, ali može se primijetiti da je njegov utjecaj počeo slabiti.

 

Imate li danas kakve kontakte s Kalmetom?

 

Nikad nisam imao nikakav direktni kontakt osim pristojnog odzdrava od pozdrava prilikom slučajnog susreta.

 

U javnim istupima spominjete i krađu izbora u Zadru. O čemu se radilo?

 

Legendarna krađa izbora dogodila se davne 1997. godine na policijskom brodu Brzi. Općinski državni odvjetnik u to vrijeme bila je Ardena Bajlo koja je vodila istragu, a kasnije uznapredovala za predsjednicu u više mandata trgovačkog suda u Zadru.

 

Kaznenu prijavu za sumnju na krađu izbora u Zadru 1997. podnijela je osobno Ingrid Antičević Marinović i Slavno Linić, u to vrijeme dužnosnici SDP-a.

 

Nakon dugo godina u političkom prostoru počelo se propitivati i aktualizirati ponovno tema kupovine i krađe dosadašnjih izbora u Zadru, pa tako i tih ’97. godine.

 

Tako je došlo i do izlučivanja predmeta od strane općinskog državnog odvjetništva, i to Ivice Škare koji je nakon toga uznapredovao.

 

Ingrid kasnije nije govorila o izbornoj krađi i prijavi?

 

Nakon koalicijske pobjede na izborima 2000. godine, ministrica pravosuđa RH postaje zadranka gđa. Ingrid Antičević Marinović. U tom periodu mandat županijskog državnog odvjetništva u Zadru kojem je na čelu Ivan Galović ističe.

 

Po raspisanom novom natječaju za novog županijskog državnog odvjetnika ponovno se imenuje Ivan Galović.

 

Jasno ovdje nema nikakvog govora o dubokoj državi, a tko se više i smije sjećati krađe izbora.

 

Za Ingrid je nedavno u svom stilu predsjednik Milanović izjavio da je „parkirana političarka“. Kad su ga pitali što to znači, rekao je da nije znao što će s njom, pa je nju i Josipa Leku „parkirao“ na Ustavni sud.

 

Zašto vas je županijski državni odvjetnik Galović, zapravo, tužio?

 

Javno sam ga prozvao i optužio zbog uznapredovanog institucionalnog kriminala koji je već duže vrijeme prisutan u Zadru i Zadarskoj županiji. Institucionalizirani kriminalci vrše teror nad građanima koji ovdje više ne mogu normalno funkcionirati ni živjeti. U pravosuđu se više ne može govoriti o pravosudnoj hobotnici, nego o pravom krakenu. Zbog prozivanja kriminalaca ja sam progonjena osoba kao i moja obitelj. Zbog toga sam i postao vijećnik u Županijskoj skupštini.

 

Interesantno je kad krakenovci putem kontroliranih medija progone ljude, to je za njih u redu, a kad se nešto kaže sa govornice, onda su oni ugroženi, kao i njihove obitelji, a mi obitelj nemamo i moramo trpiti njihov progon i laži.

 

Kako je Galović obrazlagao svoju tužbu?

 

Rekao je da u svojoj 41 godišnjoj praksi ovako nešto, kao što sam ga ja napao, nije doživio. Meni je žao da to netko nije napravio prije mene i notornom plutajućem moroplovcu na otvorenoj sceni, javno rekao, ono što i ja, a to je da je kriminalac. Sada se čeka presuda.

 

Čime ste nezadovoljni u radu zadarskog državnog odvjetništva?

 

Ovdje postoji VIP tretman prema osobama koje imaju taj status. Omogućeno je podnošenje prijava tako da se preskoči policija i nepotrebno usporavanje postupka. U Državnom odvjetništvu nalogodavac i izvršitelj kreiraju formu i dokaze za sud. Tako je to učinjeno i 2010. godine kada je kreirana kaznena prijava protiv mene. To dokazuje i sam uvodni tekst kaznene prijave nepostojeće sindikalne podružnice u kojoj je pisalo – gospodine Galović, u skladu sa dogovorom sa sastanka koji smo održali s vama! Dakle, koordinacija podnositelja prijave sa županijskim državnim odvjetnikom! Zna li netko za sličan slučaj u Hrvatskoj? Inače, VIP osobe mogu i lagati u istrazi, bez ikakvih sankcija, a na temelju takvih iskaza državno odvjentištvo će donijeti adekvatna rješenja. To je modus operandi.

 

Tko vas je prijavio?

 

Prijavio me sindikalac Vedrana Uranija, koji je ujedno i svjedok u ovom postupku, inače najpopularnijeg sindikalca u državi po Galoviću, a zapravo pravomoćno osuđeni kriminalac. Zbog lažnog svjedočenja, podnio sam kaznenu prijavu protiv njega kao i reketarskog sindikalnog ološa u Zagrebu Mladena Novosela i Stjepana Lisičaka. Prijavu sam podnio PU Zadar i još nakon više mjeseci nisam pozvan da dam iskaz u svojstvu podnositelja prijave.

 

Jedinstveni je slučaj u Hrvatskoj državi da postoji popis članova sindikalne podružnice firme društva koji ne postoji kao i pečat s kojim se pečatirao dogovor o mom progonu županijskom državnom odjetniku Ivanu Galoviću. Javno, pa i ovim putem tražim da mi se dostavi rješenje o tako osnovanoj sindikalnoj podružnici.

 

Što je bilo s tom njegovom prijavom?

 

Odbačena je 2015., no zanimljivo je spomenuti da je rješenje odmah sljedeći dan objavljeno, uz pogrdne komentare u Zadarskom listu. Rješenje je doneseno 11. lipnja 2015. godine, a u novinama je objavljeno 12. lipnja! Dakle, novinar je to rješenje dobio isti dan kada je i objavljeno. Zbog toga sam za svjedoke u svoje predmetu zvao novinarku Marinu Vlakić koja je to napisala kao i glavnog urednika. Novinarku sud poziva za svjedaka, ali ona se ničega ne sjeća, a glavni urednik se također ničeg ne sjeća i izjavljuje u zapisnik da ga ne zanimaju ni činjenice ni dokazi.

 

Marina Vlakić je u dobrim odnosima s Državnim odvjetništvom?

 

Da, postoje informacije da dobro surađuje s tom institucijom još dok je na čelu DORH-a bio Mladen Bajić koji joj je dostavio dokumentaciju o istrazi ubojstva Mira Barešića. Vlakić je tada radila u zadarskom Regionalu.

 

Mislite li da postoji relevantna dokumentacija o tome tko je ubio Barešića?

 

Možemo govoriti o „briljantnoj“ istrazi Ivana Galovića i prikupljenim dokumentima u istrazi, kao i o nepostojećoj utvrđenoj osobi. Tu je mnogo toga ostalo nejasno i neutvrđeno ono što se može utvrditi. Vezano uz ovaj slučaj, Galović je sve one koji su privatno sudjelovali u razotkrivanju navedenog slučaja nazivao pogrdno „kverulantima“ i nije ih želio primiti na razgovor jer je on, eto, sve istražio.

 

Što mislite o novoizabranom glavnom državnom odvjentiku Ivanu Turudiću?

 

Saborski izabranog novog državnog odvjetnika Ivana Turudića javno sam pozvao da dođe u Zadar u kojem centralu institucionalnog kriminala predstavlja županijsko i općinsko državno odvjetništvo, a samim tim i gospodari našim sudbinama.

 

Ne znam koliko je primjereno da se u javnom prostoru upotrebljavaju teške riječi za pojedine službenike, kao npr. napismeno glupa šaka jada, uvezeni sinkopa kadar, kognitivno nesposoban, da kradu dokumente, prijete, a da nitko ne reagira. Mislim da glavnog državnog odvjetnika treba interesirati što se to događa u Zadru i o kakvoj se kriminalno institucionalnoj močvari radi te iz toga razloga ima moj poziv koji neće biti usamljen.

 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button