ZadarZadne-Izdvojeno

Kalmeta namjestio posao tvrtki koja je u kampanji radila za HDZ; Vijećnici oporbe apeliraju da se snimke sjednica GV-a ne brišu s interneta!

kalmetaGrad Zadar opet pogoduje tvrtki koja je usko vezana za HDZ – zaključak je to koji proizlazi iz službenih odgovora koje potpisuje djelatnica Ureda za odnose s javnošću, Marina Mihovilović Pajkin. Naime, za potrebe prijenosa sjednica Gradskog vijeća uživo putem interneta, angažiran je obrt Studio fox koji je u predizbornoj kampanji odradio posao snimanja spotova i video priloga za HDZ.

hdzIsti obrazac za Mihovilović Pajkin i Studio fox – odradi posao za HDZ pa ćeš dobiti posao

Za isti posao, kao što se zna, nije raspisan natječaj, pa tako ostale tvrtke u Zadru koje mogu pružiti ovakvu i slične usluge, zapravo nemaju nikakve šanse pored obrta koji je usko vezan za zadarski HDZ. Valja napomenuti i kako je sama Mihovilović Pajkin, o kojoj je prvi pisao ZDNews.hr, također regrutirana po istom obrascu – odradi u kampanji za HDZ, pa se prijavi na, kako upućeni kažu, namješten javni natječaj i – dobij posao u Gradu Zadru.

Iznos koji Grad Zadar uplaćuje obrtu Studio fox po emitiranoj sjednici je prava sitnica – vaših i naših 5 tisuća kuna.

– Za potrebe izravnog praćenja sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra putem Interneta, tzv. live streaming angažirali smo obrt „Studio fox“ koji je specijaliziran za djelatnosti snimanja zvučnih zapisa, proizvodnju filmova, video-filmova i televizijskog programa. Svu opremu vezanu uz live streaming (kamere, režiju, računala, web account ), poslove snimanja i režiranja prijenosa kao i snimateljsko i tehničko osoblje ustupa obrt „Studio fox“ .Svu navedenu potrebnu tehničku opremu i režiju kao i stručno-tehničko osoblje Grad Zadar iznajmljuje za 5.000,00 kuna plus PDV po sjednici, bez obzira na njezino vremensko trajanje. Oprema za snimanje i prijenos sjednica nije u vlasništvu Grada niti Grad posjeduje takvu opremu.. S obzirom da se radi o nabavi procijenjene vrijednosti do 70.000 kuna (bez poreza na dodanu vrijednost) sukladno Zakonu o javnoj nabavi, st.3 čl. 18, na navedeni se iznos Zakon ne primjenjuje, a s čim je u skladu i ova nabava. Izravnim praćenjem sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra putem Interneta građani se na najbolji i najefikasniji način upoznaju s radom Vijeća, vijećnika i gradske uprave što je i bio cilj Grada Zadra prilikom pokretanja ove usluge – stoji u priopćenju Grada Zadra na upit uredništva portala ZDNews.hr.

Po završetku emitiranja sjednica, iste se brišu sa servera kompanije Livestream.com iako tamo mogu ostati – potpuno besplatno!

Odgovor na naše pitanje zbog čega se sjednice Gradskog vijeća koje su emitirane (a do sad su emitirane dvije) na servisu Livestream.com jednostavno brišu, nismo dobili istog dana kao kada i  gornje priopćenje iako smo jasno naznačili da nam odgovore na to pitanje. Naime, nakon opetovanog upita nije odgovoreno na naše pitanje koje je bilo poslano u sklopu svih drugih pitanja vezanih za ovu temu. Nakon što smo u više navrata pokušali doći do odgovora na namjerno preskočeno pitanje, nakon više poziva čak i pročelniku Borisu Artiću, nepotpun odgovor je stigao danas pred kraj radnog vremena.

– Uvođenjem izravnog prijenosa sjednice Gradskog vijeća putem Interneta  gradska uprava htjela je omogućiti što veću dostupnost rada Gradskog vijeća i vijećnika svim građanima i zainteresiranoj javnosti te ujedno unaprijediti transparentnost rada. Ovaj projekt ne uključuje arhiviranje snimaka s obzirom da se otprije sve sjednice tonski snimaju te se rade službeni zapisnici sa svake sjednice Gradskog vijeća – stoji u pismu kojega potpisuje Mihovilović Pajkin.

Tko je naredio brisanje video zapisa s interneta?

A da Mihovilović Pajkin, pa ni pročelnik Boris Artić s kojim smo razgovarali o ovoj temi ne znaju ništa o svemu, ili žele da tako mislimo, što je vjerojatnije, najbolje opisuje službena stranica tvrtke Livestream na kojoj se nalazi jednostavno objašnjeno kako se sadržaj koji je emitiran na njihovom servisu može potpuno besplatno ostaviti na serveru i tako ostaje dostupan svima, u bilo kojem trenutku (http://help.livestream.com/customer/portal/articles/577900-uploading-clips-to-your-events). Međutim, kao što smo već rekli, sjednice se nakon emitiranja nažalost, brišu.

Darko Vrdoljak
Darko Vrdoljak

Darko Vrdoljak, potpredsjednik GO SDP i član Gradskog vijeća misli kako bi snimke morale ostati u arhivi. Napominje kako snimke sjednica Sabora također ostaju arhivirane na internetu i to po točkama dnevnog reda.

– Snimka bi, bez ikakve dvojbe, morala ostati na serveru i biti dostupna jer je to u interesu javnosti. Mnoge naše sugrađanke i sugrađani nisu u mogućnosti provesti cijeli dan uz računalo i pratiti uživo sjednicu Gradskog vijeća, pa bi im dostupnost snimke omogućila da u danima nakon sjednice pregledaju i proanaliziraju sve ono što ih je na prethodnoj sjednici zanimalo.

Uostalom, i saborske sjednice se prenose putem interneta, a u arhivi ostaje sve dostupno i to po točkama dnevnog reda.

Mislim da je arhiviranje vrlo bitno i apeliram na Gradsku upravu da već od sljedeće sjednice osiguraju javnosti dostupnost snimke.

O očitom namještanju posla obrtu Studio fox Vrdoljak je kazao kako nije moralno to što se Studio foxu, koji je u kampanji radio za HDZ, dodijelio posao bez javnog natječaja.

– Odgovorit ću citirajući izreku koja kaže: ‘Ako je nešto zakonito, ne znači da je i moralno.’ Ukoliko i nije prekršen Zakon o javnoj nabavi, moralno je vrlo upitno da oni koji su u predizbornoj kampanji radili za HDZ sada dobivaju posao direktno bez natječaja. 

Ante Rubeša
Ante Rubeša

Ante Rubeša iz Akcije Mladih  optužio je vladajuće kako žele prikazati idilično stanje kroz sjednice Gradskog vijeća kazavši kako bi sjednice trebale ostati dostupne na internetu i nakon emitiranja.

– Gradska vlast je uvela prijenos sjednica Gradskoj vijeća kako bi anulirala zahtjev Akcije Mladih da građani sudjeluju na sjednicama te potom to isto pravilo pokušala izbaciti iz poslovnika što im nije uspjelo. Normalno je da smatramo da se snimke sjednica  nalaze ne samo na spomenutom serveru već i na samoj web stranici Grada Zadra u arhivi kako bi građani, novinari i svi oni koje zanima tijek sjednice kasnije sve ili dio mogli pogledati. Očito je da vladajući ne žele da snimka ostane na internetu pošto u novom sazivu vijeća naši vijećnici iznose činjenice koje se ne slažu s idiličnim stanjem  koje nam dočaravaju pripadnici HDZ-a.

Isto tako zbog prije spomenutih činjenica ne predviđamo svijetlu budućnost ovakvom načinu prenošenja sjednica. Što se tiče namještenog natječaja i posla što ga obavlja dotična tvrtka mogli bi samo komentirati da je to kao i ostali primjeri netransparentnosti  gradske uprave razlog našeg političkog djelovanja. Smrt demokracije.

Reno Sinovčić
Reno Sinovčić

Nezavisni vijećnik Reno Sinovčić u razgovoru za ZDNews.hr također je kazao kako nije ‘fer’ da se snimke brišu s interneta te je apelirao na to da se ubuduće video zapisi ostave na internetu.

– Ja sam za to da ljudi imaju mogućnost da kasnije pogledaju sjednicu gradskog vijeća kod kuće ili gdje god žele. Nisam za ove zabrane i brisanja. Mislim da je to loše i apeliram na vlast da to što prije ispravi – kazao je.

‘Kalmeta je taj koji o svemu odlučuje i to svi znaju’

– U Gradu Zadru ništa ne prolazi bez Kalmetinog amenovanja, tako je i s izborom ovog obrta koji je u kampanji radio za HDZ. Zašto se snimke brišu s interneta? Pa vjerojatno da ih nitko kasnije ne bi mogao pogledati. Što je manje bilo čega, to je gradonačelniku bolje. Što je manje u medijima i što se manje spominje, a sami znamo da to nije slučaj u posljednje vrijeme, posebice radi afera u HAC-u, to je bolje za njega. Bilo bi dobro da provjerite jesu li uopće iz Studio fox tiskali račune HDZ-u i ako jesu za koje usluge – kazao je za ZDNews.hr izvor iz Uprave Grada Zadra koji je želio ostati anoniman.





Related Articles

Back to top button