Kalmeta: SDP i HNS šutke provode antizadarsku politiku

Provodi se tiha regionalizacija Hrvatske na četiri regije među kojima Zadra nema, državne institucije u Zadru se razvlašćuju kroz izmjene zakona i njihove ingerencije prelaze na neke druge gradove kao u slučaju HZZO, Mirovinskog osiguranja Carine, Pošte, Elektre.

Ministar uprave Arsen Bauk najavljuje svedalmatinski referendum o ustroju Dalmacije u kojemu bi Zadar bio preglasan, a stvorila bi se jedna regija u kojoj Zadar neće biti središte.

Zadarski SDP i HNS, umjesto da se tome protive, jer žive ovdje, nijemo i šutke provode tu antizadarsku politiku, izjavio je Božidar Kalmeta na predstavljanju HDZ-ovog programa pod geslom “Zadar ne smije stati”.

-U punoj funkciji Gaženica i Gospodarska zona Crno će riješiti nekoliko tisuća radnih mjesta i prepoloviti nezaposlenost u Zadru kao naš najveći problem. Ali treća faza Gaženice neće biti realizirana ako se žestoko ne suprotstavimo pokušajima da se taj krucijalni zadarski, ali i hrvatski projekt zaustavi, rekao je Kalmeta najavljujući da će pobjedom HDZ-ove koalicije u prvom krugu lokalnih izbora sve to biti spriječeno.

U sklopu prezentacije gospodarskog programa Elvira Sterle je najavila osnivanje odbora za poduzetništvo pri Uredu gradonačelnika, zapošljavanje jednog ili više referenata za investicije i poticaje za zapošljavanje “3 za 1, jedan za Zadar” u čemu će Grad povećati subvencije za zapošljavanje od 1.600 kuna.

Namjerava se uvesti povećanje roka plaćanja Gradu sa 60 na 90 dana, smanjivanje komunalnog doprinosa i komunalne naknade investitorima za 75, a na otocima i do 90 posto pri čemu bi obrtnicima bile smanjene takse i “gradski porezi”.

Dražen Grgurović je obrazložio plan izgradnje gradskih hotela i hotela za kongresni i zdravstveni turizam, a Dario Nakić je najavio plan pretvaranja Opće u Kliničku bolnicu, završetak Poliklinike, otvaranje Odjela za onkološke bolesnike te uvođenje liječenja medicinski potpomognute oplodnje.

Maja Pletikosa je iznijela plan o potporama, olakšicama, pa i dodjeli zemljišta za izgradnju domova za stare, nemoćne i bolesne osobe, a Iva Dunatov je mladima obećala dvršetak Centra za mlade, renoviranje starog Kazališta lutaka i Centar kreativne industrije. Tomislav Šarić je rekao da će Grad omogućiti najboljim studentima Sveučilišta stručnu praksu u gradskim poduzećima i ustanovama, te pomoć u dodjeli stanova najboljim znanstvenicima.

Centar za baštinu vrijedan 20 milijuna eura, Centar za mlade težak dva milijuna eura, Centar novih tehnologija od sedam milijuna eura i Turistički informativni centar od 1,5 milijun eura su, najavio je Šime Erlić, prvi projekti koje će Zadar po ulasku Hrvatske u EU aplicirati za europske fondove.

Kalmeta je po završetku predstavljanja programa posebno pozdravio hrvatske branitelje s porukom da je grad obranjen, a potom i razvijan zajedničkim naporima te da će demokratskim sredstvima tako biti rađeno i u naredne četiri godine.