Kalmeta i Vrančić posjetili zadarske benediktinke

Tradicionalno na blagdan Sv. Stošije zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić posjetio je sa suradnicima koludrice samostana benediktinki Sv. Marije. Uz čestitke i prigodne poklone gradonačelnik je poglavarici samostana časnoj majci Anastaziji Ćizmin čestitao i imendan.

– Mi se mijenjamo na rukovodstvu grada, a vi ste tu od 11. stoljeća. Vjerujem da će te i u buduće, kao i do sada, nastaviti doprinositi razvoju ovoga grada svojim vrijednim djelovanjem i molitvama, kazao je u gradonačelnik Vrančić u čijoj su pratnji bili predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega, dogradonačelnici Dražen Grgurović i Darko Kasap, pročelnik za kulturu i sport Radovan Dunatov te saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Božidar Kalmeta kojem je časna majka Anastazija čestitala rođendan.

Gradonačelnik Vrančić je podsjetio na historijsku ulogu koju su benediktinke, stvarno i simbolički, imale u očuvanju zbirke vrijednih crkvenih umjetnina kroz povijest, zbog čega su s razlogom ponijele nadimak čuvarica zadarskog zlata i srebra.

– Ono što smo mi stekle i naučile, nastavit ćemo prenositi novim naraštajima. Sa Crkvom i Gradom se mora živjeti, godine i generacije prolaze, ali prave vrijednosti ostaju – uzvratila je predstojnica samostana osnovanog daleke 1066. godine.

Danas u samostanu živi 20 koludrica, dvije su teško bolesne, a od nedavno im se priključila i jedna mlada pripravnica iz Petrovaradina. Nakon obnove samostanskih prostorija i otvaranja glazbene škole koju danas pohađa oko 140 učenika, benediktinke uskorom planiraju, također na poluotoku, otvoriti i dječji vrtić koji bi primao oko 40 polaznika.

Gradsku delegaciju i novinare koludrice su dočekale božićnim napjevima i bogatim stolom na kojem su dominirali kolači i likeri iz vlastite radinosti, odnosno sa samostanskog imanja u Smilčiću.

Uz obavezni liker od limuna i maraške, sestra Vekenega gostima je ponudila desetak vrsta kolača među kojima i i kotonjadu od dunja, također iz Smilčića, koja se tradicionalno priprema upravo za blagdan Sv. Stošije.

Gradonačelnik i suradnici benediktikama su uručili cvijetni buket od bijelih orhideja, sadnicu crvenih kamelija i knjigu Abudlaha Seferovića “Stari Zadar – gospodar zlata i srebra”.

Svetu misu u zadarskoj katedrali povodom blagdana gradske zaštinice predvodio je zadarski nadbiskup mons Želimir Puljić.