112IzdvojenoZadar

Kalmeti kaznena prijava zbog lažnog prijavljivanja novinara Bajla i Margetića

POKUŠAJ ZASTRAŠIVANJA NOVINARA

Kao što mi nalaže savjest, a tako je i propisano zakonom, protiv Božidara Kalmete podignut ću ovih dana kaznenu prijavu zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 304. Kaznenog zakona Republike Hrvatske u kojemu je jasno opisano da onaj tko nekoga lažno kazneno prijavi za to treba biti kažnjen.

Kalmeta je naredio naše uhićenje kako bi nas zastrašio

Dakle, samo zbog toga što smo radili svoj novinarski posao, kolega Domagoj Margetić i ja uhićeni smo nasred Kalelarge u jednom kafiću jer se Kalmeti prohtjelo da nas se uhiti i da nam se oduzme novinarska oprema nužna za rad.

Kao što znate, sve to dogodilo se nakon što smo otkrili njegov tajni turistički kompleks na otoku Ugljanu u mjestu Poljana. U međuvremenu, s ciljem da me zaustavi da na ZADAR Newsu objavim članke koji su trebali biti objavljeni, a kasnije su i objavljeni, ZADAR News je misteriozno bio hakiran na 8 sati i to tako što je u jednoj sekundi preko 30 tisuća IP adresa iz Indije pokušavalo pristupiti portalu.

Prvo su hakirali ZADAR News, a onda su nas uhitili nakon što smo otkrili tajni Kalmetin turistički kompleks u Poljani na otoku Ugljanu

Nakon što smo uhićeni po nalogu Božidara Kalmete i prijavi koju je osobno potpisao, u pritvoru smo zadržani preko osam sati, a oprema nam do danas nije vraćena. Kolega Margetić odavno je javno objavio da je njegov mobitel koji mu je vraćen uništen. Margetiću nije vraćena ni kamera ni USB stickovi, dok meni nije vraćen mobitel.

Božidar Kalmeta znao je da nas lažno prijavljuje i uz pomoć policije odradio je prljavio posao samo kako bi nas spriječio da ga i dalje istražujemo. Mislio je da će nas to zaustaviti u daljnjem novinarskom radu, ali se jako prevario. Mi svoj posao i dalje nastavljamo raditi unatoč prijetnjama i pritiscima.

Kazneni zakon kaže da Kalmeta mora odgovarati jer je lažno prijavio novinare

Evo i opisa kaznenog djela koje je Kalmeta počinio i zbog kojega će sigurno odgovarati:

Kazneni zakon, lažno prijavljivanje kaznenog djela, Članak 304.

(1) Tko prijavi neku osobu ili podmetne tragove koji upućuju na to da je počinila kazneno djelo, iako zna da to nije istina, a ne radi se o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi.

(2) Tko lažnom prijavom, podmetanjem tragova ili na drugi način izazove pokretanje kaznenog postupka protiv osobe za koju zna da nije počinitelj kaznenog djela, a ne radi se o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Tko prijavi da je počinjeno kazneno djelo iako zna da to nije istina, a ne radi se o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi, ili tko sebe prijavi da je počinio takvo djelo iako zna da to nije istina, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button