IzdvojenoZadar

Kalmetin projekt Vrata Zadra kroz koji se još jednom htjelo opljačkati građane Zadra i službeno je mrtav

FIJASKO

Nekadašnji zadarski gradonačelnik i USKOK-ov optuženik za pljačku javnog novca u aferi Remorker, Božidar Kalmeta doživio je u samo deset dana veliki fijasko najavivši još jednom projekt Vrata Zadra. Problemi po Kalmetu počeli su onoga dana kada je u kontroliranim uvjetima izjavio kako će sporni projekt građane koštati 110 milijuna eura.

Kalmeta buba o našim milijardama kao da se radi o prašini

Bubnuo je tako Kalmeta iznos od 110 milijuna eura kao da se radi o 110 kuna, a ne o novcu koji gradska blagajna ne bi mogla podnijeti. No, nije to prvi put da se Kalmeta razmeće s ciframa javnog novca kao da se radi o njegovom o prašini ili o njegovom privatnom novcu. Čak i da se radi o njegovom privatnom novcu, vjerujemo da bi i prema njemu bio puno obazriviji nego prema javnom novcu. Upitno je, da recimo Kalmeta sam financira sporni projekt bi li na njega potrošio više od 50 milijuna eura, a ne 110 koliko spominje.

‘Projekt košta do 50 milijuna eura, ali bi brzo narastao na 200 milijuna eura’

Proizlazi to iz neovisne analize onih koji su dobro upoznati u građevinske projekte i veće od Vrata Zadra. Jedan od velikih građevinara ZADAR Newsu je nedavno rekao kako je gotovo sigurno da bi cijeli projekt u konačnici otišao na iznos veći i od 200 milijuna eura kada se u sve uključe izvantroškovnički radovi, raznorazni aneksi i slično.

Građani protiv projekta ‘Vrata Zadra’: “Kalmeta još jednom pokušava opljačkati gradsku blagajnu”

Kalmeta kao frontmen projekta Vrata Zadra

A gdje bi završilo preko 150 milijuna eura viška vjerojatno zna i sam Kalmeta koji se od 2008. godine cijelo vrijeme u javnosti prezentira kao frontmen cijelog projekta Vrata Zadra. On je, naime, prema informacijama s kojima raspolaže ZADAR News početkom 2008. godine tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu prezentirao projekt Vrata Zadra, a nakon što je Sanaderova politička karijera okončana na način na koji je okončana, Kalmeta u potpunosti preuzima projekt Vrata Zadra i prezentira ga javnosti kao spasonosno rješenje za Zadar.

Fijasko projekta u samo deset dana

Međutim, megalomanski projekt početkom 2022. godine doživljava potpuni fijasko. Prvo predsjednik Mjesnog odbora Poluotok Frane Brajković daje ekskluzivni intervju za ZADAR News u kojemu jasno naglašava kako ovakav projekt Vrata Zadra nije nešto što je poželjno za stanovnike Zadra i Poluotoka. Brajković čak u jednom dijelu intervjua napominje kako bi projekt Vrata Zadra u ovakvom obliku ubio život na Poluotoku.
Mjesni odbor Poluotok, gradski vijećnici Enija Meštrovića i SDP-a izjasnili se negativno o Vratima Zadra
Nakon Brajkovića javno su o projektu progovorili i gradski vijećnici. Prvo je u nedjelju 16. siječnja Adela Frank, vijećnica Nezavisne liste Enio Meštrović kazala kako se radi o megalomanskom projektu s prenapuhanim iznosima. Nešto kasnije svoj negativan stav o Vratima Zadra iznio je i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zadar Daniel Radeta. I to bi u biti bilo to. Bez političke podrške matičnog mjesnog odbora i većine u Gradskom vijeću Grada Zadra od projekta Vrata Zadra neće biti ništa minimalno do 2025. godine ili do novih izbora, ako do njih dođe na način koji nije redovan.


Dado Burčul izjavio da je za rušenje Jazina

Korak dalje u cijeloj priči oko projekta Vrata Zadra izjasnio se danas i predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Zadra Dado Burčul koji je kazao da je za rušenje legendarne dvorane Jazine. Upravo ta izjava Burčula izazvala je ogroman broj reakcija Zadrana koji su s negodovanjem komentirali Burčulovu izjavu.

Kalmeta više nema politički legitimitet

Logičan je ovo slijed događaja kada je u pitanju način na koji je projekt Vrata Zadra doslovno na silu opet pokušao progurati Božidar Kalmeta. On, naime, više nema toliki politički legitimitet koji je imao u posljednja dva desetljeća.

Kako su sporni milijuni, prema iskazima svjedoka završavali u Livakovićevom gepeku?

A da se Kalmetina politička kula počela rušiti potvrđuje i činjenica kako je isti još uvijek opterećen USKOK-ovom optužnicom (afera Remorker, op.a.). Prema optužnici o kojoj više od pet godina bruji cijela javnost, Kalmeta je optužen da je organizirao zločinačku organizaciju, uz drugooptuženog i sveprisutnog Zdravka Livakovića, a prema istoj su izvlačili novce iz Hrvatskih autocesta. Novac je, nakon odrađene šeme izvlačenja i plaćanja nepostojećih usluga na kraju završavao u gepeku Zdravka Livakovića, posvjedočeno je na sudu. Svjedok pokajnik Josip Sapunar u svom svjedočenju je kazao i kako je čuo da izvučeni milijuni idu u Zadar za Kalmetu.

Provjereno razotkrilo kako je Drago Tadić mijenjao iskaz u korist Božidara Kalmete

Što se tiče iskaza Drage Tadića, on je, nakon što je priveden USKOK-u kazao kako je tvrtka Zelot d.o.o. bila u suvlasništvu Kalmete i Livakovića, no on je svoj iskaz u bitnome promijenio na sudu. Kada je u pitanju Tadić, nekoć vrlo blizak suradnik Božidara Kalmete i Zdravka Livakovića, njega valja spomenuti i u kontekstu afere koju je otkrila novinarka Provjerenog Ana Malbaša. Naime, u Provjerenom je prošle godine ekskluzivno puštena audio snimka na kojoj se čuje Drago Tadić (koji je u aferi Remorker dobio oprosnicu i koji je promijenio iskaz u korist Kalmete prema vlastitom priznanju, op.a.). Na spornoj snimci, naime, Tadić govori kako je na sudu promijenio svoj iskaz u korist Kalmete u odnosu na iskaz koji je dao USKOK-u. Upravo taj promijenjeni iskaz Drage Tadića, koji više nije teretio Kalmetu kao u istrazi bio je prijelomni trenutak u cijelom slučaju o čijoj žalbi koju je podnio USKOK još uvijek odlučuje Vrhovni sud.

Fijasko HDZ-a na izborima 2021.

Što se Kalmetine političke podrške tiče, ona je doživjela potpuni krah na lokalnim izborima 2021. godine kada HDZ-ova koalicija u Gradskom vijeću dobiva svega 11 od 27 vijećnika. Kasnijim političkim prebjezima pojedinih vijećnika koji su na izbore ušli na SDP-ovoj listi, kao što su Ante Rubeša i Roko Tadin iz Akcije mladih, HDZ uz dodatnih sedam ruku nezavisnih vijećnika Enija Meštrovića dobiva prolaznu ocjenu, odnosno prolazi im proračun. Ipak, HDZ-ovci su pobornici novih izbora za Gradsko vijeće, kažu nam izvori iz te stranke.

– Logično je da smo za novo miješanje karata jer nam ovakva situacija ne odgovara. Novi prostorni plan u ovoj konstalaciji snaga nikad neće proći na način na koji smo mi to zamislili. Vidite da problema imamo oko bitnih projekata kao što je projekt Vrata Zadra. Definitivno ćemo raditi na tome da do novih izbora dođe jer ovo ne vodi nigdje – tvrdi nam izbor iz HDZ-a.

S druge pak strane doznajemo kako vijećnici Nezavisne liste Enija Meštrovića nisu za nove izbore.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button