Klapska večer na Forumu

U petak, dana 3. kolovoza 2012. u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra na Forumu će se održati koncert KLAPSKA VEČER NA FORUMU. Koncert na kojem sudjeluju klape BONACA, SOL i LUNA, počinje u 22:15 sati.

KLAPA BONACA je u tridesetak godina svog postojanja prešla put od klasične klape do mediteranskog ansambla. Za svoju matičnu kuću Croatia Records snimili su 11 albuma među kojima su i “Noći u Dalmaciji”, “Moja Stranka”, “Dalmacijo slušaj ovo”, “Di zvizda padne”, “Bonaca u duši” i mnoge druge.

Klapa Bonaca službeno je predstavljala Hrvatsku na europskim festivalima pop i folk glazbe na Malti i Korzici te nastupala na raznim domaćim festivalima. Pjevači iz Šibenika osvajali su nagrade na gotovo svim festivalima dalmatinske provenijencije, pa i Festivalu zabavne glazbe Split za pjesmu „Zemljo mora, maslina i soli”. Na Prokurativama su izveli i sjajnu pjesmu „Noći u Dalmaciji”, a ljubitelji dalmatinske pjesme pamte ih po skladbama „Dalmacijo, slušaj ovo”, „Nije jedan, već su pala oba”, „Di zvizda padne”, „Ludo more” i dr. U suradnji s Nerom Gojanović nastale su neke od najljepših pjesama dalmatinske šansone, poput skladbe “Dvi izgubljene duše”.

Klapa Bonaca je prva dalmatinska klapa koju je u posebnu audijenciju prije 20 godina primio Sveti otac Ivan Pavao II. U povodu 25-e obljetnice Bonaca je dobila i dva značajna priznanja: plaketu za 25 godina uspješnog promoviranja dalmatinske pisme i šansone, dok je njihov voditelj Ivo Mikuličin dobio Omišku stinu za 35 godina plodne suradnje s Festivalom dalmatinskih klapa u Omišu.

KLAPA SOL iz Paga djeluje od 1996. godine. U ožujku 2009. godine primila je Godišnju nagradu grada Paga za promicanje tradicije klapskog pjevanja. 2003. Godine klapa je izdala svoj prvi album „O, more“, a u kolovozu 2009. godine i drugi album naziva „Škapular“. Godine 2010. objavljena je i kompilacija najvećih uspješnica klape pod nazivom „Perle“, dok je u travnju 2012. objavljen i posljednji album „Mediteraneo“ koji je klapa već uspješno promovirala na koncertu u HNK Zadar.

Klapa Sol je ostvarila brojne nagrade i priznanja na hrvatskim festivalima, a  pobjednici su festivala Melodije Istre i Kvarnera 2010. S pjesmom „Boduli su duša od Kvarnera“. Na 50. Splitskom festivalu s pjesmom „Teštament“ osvojili su 1. mjesto žirija“ te 3. nagradu publike. Zabilježeni su nastupi i na festivalu Večeri dalmatinske pisme Kaštela 2010. te na Festivalu Klapa i Mandolina 2010. u Opatiji. Pjesma „Ti si sve ča vridnog mi ostaje“ pobjednica je prve večeri Festivala zabavne glazbe Zadar 2010. Pjesmom „Mediteraneo“ osvojili su ukupno drugo mjesto po odabiru publike na MIK-u 2011. U travnju 2011. uručena im je i godišnja nagrada Zadarske županije za uspjehe i rad u 2010. godini. Na 7. Festivalu klapa uz mandoline i gitare 2011. slavili su kao apsolutni pobjednici, a nastupili su s pjesmama „Teštament“ i „Mediteraneo“.

Članovi klape su: Vanja Fabijanić, Dalibor Fabijanić, Dražen Crljenko, Dario Grašo, Davor Dobrijević i Branko Barbir koji je ujedno i umjetnički voditelj klape te autor svih pjesama na dosadašnjim albumima klape Sol.

ŽENSKA KLAPA LUNA osnovana je u travnju 2012. godine, a vodi je professor Petar Čančar. Ime klape odredio je poznati pjevač i glazbeni producent Dragan Lukić Luky. Ovu skupinu žena spojila je ljubav prema dalmatinskoj klapskoj pjesmi i mjestu Kožino.

Entuzijazam, prijateljstvo, rodbinske veze, rad i upornost će zasigurno isprofilirati klapu Luna u sastav prepoznatljivog glazbenog identiteta. Osnivačica i predsjednica klape je gospođa Marija Fuzul.